Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje knjige

Hasanbegović u punoj dvorani govorio o stradanju Roma u NDH

24.03.2016., Zagreb -U institutu Ivo Pilar odrzano predstavljanje knjige Stradanje Roma u NDH. Zlatko Hasanbegovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
24.03.2016.
u 19:23

-Stradanje Roma u NDH neistražena je tema koja se nalazila na marginama istraživanja stradalništva drugih etničkih skupina- naglasio je ministar Hasanbegović

Predstavljanje knjige “Stradanje Roma u NDH 1941.- 1945.” autora Danijela Vojaka, Bibijane Papo i Alena Tahirija u izdanju Instituta Ivo Pilar i Romskog nacionalnog vijeća napunilo je u Zagrebu dvoranu Pilara stručnjacima i novinarima.

Da  jedan od recenzenata knjige nije bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, pitanje je bi li ona izazvala takav medijski interes imajući na umu da, nažalost, stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu nije u prošlosti bila top tema. A ni danas njihova društvena isključenost, nažalost, ne izaziva ni približno empatije i pažnje koju pomodni humanitarci usmjeravaju prema nekim drugim skupinama. Hasanbegović je usputno dodao i da je knjiga izašla iz tiska krajem 2015.

– Tema stradalništva u 2. svjetskom ratu i poraću traumatična je točka hrvatske povijesti, izvor različitih kontroverzi i podjela na koje suvisli odgovor može dati jedino kritička historiografija. Kao i u ostatku Europe, bez obzira na ideološku pozadinu toga vremena, romska zajednica bila je obilježena društvenom isključenošću. Položaj i stradanje Roma u NDH neistražena je tema koja se iz različitih razloga nalazila na marginama istraživanja stradalništva drugih etničkih skupina, Židova, Srba. Ova knjiga produbljuje dosadašnje spoznaje, a zbog dokumentarne podloge predstavlja nezaobilazan rad za daljnja istraživanja, stradanja Roma u NDH – kazao je Hasanbegović.

Recenzent dr. Vladimir Geiger rezimirao je “da su o istraživanju ljudskih gubitaka u 2. svjetskom ratu prioritet najčešće imali oni ljudski gubici, u pravilu naši, koji su izazivali emocionalni naboj, nužan za javne rasprave lijevih ili desnih...” O knjizi je govorio i dr. Goran Hutinec uz autore, a kolege iz publike slušao je i Slavko Goldstein

>>Ministar Hasanbegović: Nije to desant na medije, to je desant na Drvar

>>Hasanbegović: Ispunjeni uvjeti za razrješenje Mirjane Rakić

Komentara 39

MO
morituriite
19:51 24.03.2016.

Najbolji hrvatski ministar! Puna podrška njemu i njegovom radu.

MA
matrixxx
19:56 24.03.2016.

ma to MINISTRE...... samo naprijed HRVATSKI narod je uz tebe

Avatar croatxl
croatxl
19:28 24.03.2016.

Ministar legenda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije