Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVIŠE PRITISKAO

Hasanbegović gubi podršku, previše se gurnuo u prvi plan

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.10.2016.
u 11:25

Ne zna se još nijedan ministar, Plenkoviću je jedna od težih odluka ona o sudbini ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koga ne zagovara ni desno krilo HDZ-a

Iako bi do srijede u Saboru trebala biti potvrđena nova Vlada HDZ-a i Mosta, još nije službeno poznato nijedno ministarsko ime. Da nije lako odrediti 14 ljudi koji ulaze u Vladu (četvero ministara je Mostovih), a pretendenata ima barem tri puta više, iskusio je sada i Andrej Plenković.

U njegovu krugu čuje se da je sastavljanje Vlade vrlo bremenito, a izvor blizak Plenkoviću kaže da mu je jedna od težih odluka ona o sudbini ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Kao Hasanbegovićeva nasljednica spominje se Nina Obuljen, bivša pomoćnica ministra kulture (Biškupića i Mesića) i aktualna članica Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Upravo je ona posljednjih dana postala meta napada braniteljskih udruga koje su baš u jeku sastavljanja nove Vlade podnijele kaznenu prijavu protiv svih članova UO HAVC-a, pa tako i Nine Obuljen, kao i ravnatelja HAVC-a, pod optužbom da su izvlačili javni novac iz HAVC-a za svoju korist i financirali “antihrvatske pamflete”.

Jučer su braniteljske udruge održale i konferenciju za novinare na kojoj su govorili o toj kaznenoj prijavi, a prema medijskim izvještajima iz publike su se mogli čuti zahtjevi da Plenković zadrži Hasanbegovića na ministarskoj poziciji.

U dijelu HDZ-a ta je prijava, koju su prema tvrdnjama braniteljskih udruga poduprli i zastupnici Stevo Culej, Josip Đakić, Ivica Kirin, Željko Glasnović... protumačena kao pritisak na Plenkovića. Vjerojatnije je da se ovim potezom minira izbor Nine Obuljen nego što se zagovara ostanak Zlatka Hasanbegovića. Iako službenih informacija nema, ipak je izgledno da bi Hasanbegović mogao ostati bez ministarske pozicije.

Iz Plenkovićeva kruga više su puta od njegova dolaska na čelo HDZ-a neslužbeno poručivali da si novi šef HDZ-a osobu poput Hasanbegovića ne može priuštiti u novoj Vladi. Osim toga, HDZ-ovo desno krilo ni u neslužbenim razgovorima ne zagovara tehničkog ministra Hasanbegovića.

– Da sam na Plenkovićevu mjestu, Hasanbegovića ne bih ostavio za ministra i to ne zbog Europe, SDSS-a ili slično, nego samo zato što je Hasanbegović javno zahtijevao da on ostane ministar. Da ga Plenković ostavi za ministra, ispalo bi da mu se pokorio – rekao nam je jedan HDZ-ov desni zastupnik i član Predsjedništva.

Ni u krugu Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a, koji figurira kao osoba koja bi mogla biti spona između Plenkovića i HDZ-ove desne struje, ne čuju se riječi potpore Hasanbegoviću.

– I ja spadam u to desno krilo i, da postoji bilo kakva organizirana potpora Hasanbegoviću, ja bih to znao. Nitko ne zarezuje da bi on morao ostati ministar – rekao je naš drugi sugovornik. U HDZ-ovu desnom krilu odbacuju ideje o mogućoj sabotaži HDZ-ovih desničara koji su ušli u Sabor te objašnjavaju da je Plenković potpisima HSS-a osigurao svoju većinu u Saboru.

Jučer je priopćenjem reagirala i Nina Obuljen koja odbacuje sve optužbe za kriminal i piše da je hajka na nju krenula otkad su se u medijima pojavila nagađanja da je i ona kandidatkinja za ministricu kulture.

U priopćenju je indirektno prozvala i ministra Hasanbegovića zapitavši se zašto šuti Ministarstvo kulture i zašto nije demantiralo “očite podvale i laže” o ustanovi u sklopu resora kulture. Plenković je jučer u Bruxellesu stao u obranu Nine Obuljen rekavši da je ona cijeli svoj život posvetila kulturi, da ima i značajnu europsku dimenziju te da je izuzetno cijeni.  

>> Nervoza u HDZ-u: Plenković im i dalje taji imena ministara. Ni u Mostu ne znaju je li Hasanbegović kandidat za ministra

Komentara 136

Avatar George Bailey
George Bailey
11:30 13.10.2016.

Zlatko Hasanbegović ima podršku birača. Čini mi se da HDZovci to zaboravljaju.

DD
dalibor.durdov
11:29 13.10.2016.

1. Što bi to uopće bilo "desno krilo HDZ-a"? 2. Kad je to i na koji način Hasanbegović sam sebe gurnuo u prvi plan?

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
11:31 13.10.2016.

Nadam se da ove Jugoslavenske novine nemaju utjecaj na Plenkovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije