Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Šešelj

Hartmann: Presuda zapela zbog trećeg suca

florence hartmann, ivan zvonimir čičak (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
24.11.2014.
u 15:15

‘Kad je sud zakazao izricanje presude za 30. listopada 2013., bio je to signal da je presuda napisana ili prodiskutirana’

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškog suda, koja je u intervjuu za Delo izjavila da je presuda Vojislavu Šešelju već napisana, objasnila je jučer da nije mislila da postoji napisana presuda u ovom trenutku, već da je postojala napisana, ili barem usuglašena presuda prošle godine, kada je Haaški sud najavio datum njezina izricanja. To izricanje je, međutim, otkazano nakon što je jedan od trojice sudaca u Raspravnom vijeću diskvalificiran i zamijenjen novim.

– Kad je Tribunal lani zakazao izricanje presude za 30. listopad 2013., to je bio signal da je presuda napisana ili barem prodiskutirana jer se izricanja presude ne zakazuje ako pisanje presude nije pri kraju. Ali, zbog internih problema suci su došli u situaciju da je ne mogu prezentirati – objašnjava Florance Hartmann.

Haaški sud je, naime, u travnju 2013. objavio da će presudu Šešelju izreći 30. listopada, no u kolovozu je diskvalificiran sudac Frederik Harhoff i izricanje presude je otkazano. U prosincu je odlučeno da se proces Šešelju nastavlja gdje je stao, samo s novim sucem kojemu treba vremena da se upozna s predmetom. Presuda se donosi većinom glasova u tročlanom sudskom vijeću, a treći sudac još nije spreman za presudu.

>> Hartmann: Presuda Šešelju je napisana, ali nije objavljena

Komentara 8

TA
takitako
15:46 24.11.2014.

zasto mu oupce sude !? .,pa svi znamo tko je seselj i sto zeli...vidi ti taj sud,ta medjunarodna zajednica kako suti o guantanamu, a sdruge strane zeli presuditi !?

MA
macoje
16:00 24.11.2014.

plelusen u pinokija suselj vozi se vlakom vilovitica -kavlobag i blabla, veli ostvalio sam veliki san.uskolo pisem memoale

Avatar Prosenjak
Prosenjak
17:16 24.11.2014.

Kao što sam neki dan napisao, njena izjava da je Šešelju već donesena presuda je obična laž. Dobio sam dosta minusa zbog toga, ali evo već dva dana nakon toga jasno je da sam ja napisao istinu a da djelatnici haškog tužiteljstva i dalje lažu i to pobijajući svoje vlastite izjave. Naime, nije sudac Harhoff samo tako odletio iz raspravnog vijeća u slučaju Šešelj, nego zato jer je na nagovor I-fimesa, Documente, GOLJP-a, Amnesty Internationala, Veritasa i sličnih kvazihumanitarnih udruga pokrenuo hajku protiv suca Merona zbog oslobađajuće presude generalu Gotovini. Tu činjenicu, kao i činjenicu da je zbog toga održano glasanje o povjerenju sucu Meronu, kao i činjenicu da je dvoije trećine haških sudaca stalo u obranu suca Merona, kao i činjenicu da je to sve Šešelj iskoristio kako bi u skladu sa Statutom i pravilima suca tražio izuzeće Harhoffa zbog pristranosti, sve te činjenice Hartmann opet prešućuje, a prešičivanje činjenica je samo jedan od oblika laganja. Ona se ne može pomiriti s činjenicom da je Oluja čista kao suza i da su generali Gotovina, Markač i Čermak nevini ljudi, a sad napada sudsko vijeće koje također nije krivo što ti diletanti i kriminalci iz haškog tužiteljstva čak ni protiv jednog notornog Šešelja nisu znali sastaviti optužnicu koja će proći na sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije