Naslovnica Vijesti Svijet

Hartmann o Haradinaju: To je propast međunarodne pravde

Hartmann je zabrinuta što Haaški sud nije uspio zaštititi svjedoke tužiteljstva
30. studenoga 2012. u 08:48 5 komentara 213 prikaza
florence hartmann, ivan zvonimir čičak (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann izrazila je nezadovoljstvo presudom bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, rekavši da je u predmetu bilo očitih problema sa svjedocima, prenosi B92. Naime, više od deset svjedoka tužiteljstva umrlo je uoči presude, no Tribunal je negirao da je riječ o ubojstvima. Hartmann je rekla da nije utvrđeno jesu li to bile slučajne smrti, nesretni slučajevi ili samoubojstva.

– Međunarodno sudstvo kreirano je da učini ono što ne mogu domaći sudovi, da zaštiti svjedoke, ali Haaški sud se u posljednjih nekoliko predmeta ponaša kao provincijalni sud – rekla je Hartmann gostujući na podgoričkoj televiziji Vijesti, dodajući kako je to "potpuna propast sustava međunarodne pravde".

Prva oslobađajuća presuda Haradinaju 2008. godine bila je poništena jer je sud zaključio da je došlo do ozbiljnog zastrašivanja svjedoka na Kosovu. Dvojica ključnih svjedoka na kraju se nisu ni pojavila na sudu.

Hartmann je rekla da su u slučaju Haradinaja postojale političke preporuke izvan suda da se ne optužuje ni jedan pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova.

– Tribunal je doživio poraz jer je odustao od istine, a da nitko za to nije podnio ostavku i odgovarao – zaključila je Hartmann.

 

 

Elipso

  • crna vrana:

    Del Ponte jučer , danas Hartmannica. prva se zgraža nad presudom Markaču i Gotovini., druga nad presudom Haradinaju. Objema nijednom nije palo napamet da su se odavno trebale zgroziti nas sudbinom Vukovara kojeg su razorili do temelja,. Tada se dogodila ... prikaži još!la propast međunarodne pravde, a ne sada. Sada su se, kao kule od karata, samo srušile motirane Carline optužnice, koje s činjenicama nisu imale blage veze. Hartmanica sada pokušava, oprati svoju nečistu savjest, kao i Bildt, štoli !?

  • Savjest:

    Tribunal je od početka do kraja obavio svoju dvostruku funkciju, a to je da s jedne strane sudi onima kojima ne žele suditi njihove vlastite države i s druge strane da pridonese pomirenju u regiji. U svojoj prvoj fazi donosio ... prikaži još!o je uglavnom osuđujeće presude a u završnoj fazi uglavnom oslobađajuće koje imaju s jedne strane cilj da omoguće stvarno zatvaranje Suda, koji se zatvaranju opire, a s druge strane da osolobađajućim presudama potpuno zbuni sve strane koje su bile u sukobu. Doduše, još ne znamo hoće li Šešelj, Karadžić i Hadžić, a možda i Mladić jednako tako biti oslobođeni, ali sve nekako ukazuje na to!

  • merdevina:

    Istina je ipak ta da su srbi napadali sve koje su mislili da mogu poraziti i oteti im teritorije (kao npr. BiH) pa se stoga haaški sud ipak bavi pravdom a ne utjerivanjem kolaterarne štete!!