Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški sud

Oslobođeni Haradinaj: Kao premijer uvest ću Kosovo u UN

ramush haradinaj (1)
AFP/PIXSELL
29.11.2012.
u 09:47

Srbijanski mediji ogorčeni su presudom koju nazivaju "novom sramotom" i "skandalom"

Ramush Haradinaj nije kriv ni po jednoj točki optužnice za ratne zločine. Sudsko vijeće nalaže da se odmah pusti na slobodu iz pritvorske jedinice – pročitao je u 9.36 sati sudac Moloto. Tako je vođa Oslobodilačke vojske Kosova i bivši kosovski premijer drugi put oslobođen pred Haaškim sudom i sada se vraća na Kosovo, spreman ponovno postati premijer.

– Vratit ću se na Kosovo večeras i vodit ću vladu koja predstavlja sve građane Kosova, koji god jezik govore, odakle god da dolaze i bez obzira na njihovu etničku pripadnost – rekao je Haradinaj dodavši da Kosovo namjerava uvesti u UN, prenosi Blic.

Bio osuđen na šest godina

Uz Haradinaja oslobođeni su i Idriz Balaj i Lahi Brahimaj, kojima također nije dokazana krivnja za ratne zločine. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo da su sva trojica 1998. počinila ratne zločine nad Srbima, nealbancima i Albancima, navodno sumnjivima zbog suradnje sa Srbima, koji su bili zatočeni u logoru OVK u Jablanici.

Nepravomoćnom odlukom Haradinaj i Balaj bili su oslobođeni svih optužbi 2008., a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora. No, 2010. žalbeno je vijeće zaključilo da su prijetnje svjedocima ugrozile pravično suđenje te naložilo djelomično ponavljanje postupka. Izvedena su nova dva tajna svjedoka. Raspravno vijeće sada je zaključilo da ni nakon ta dva svjedočenja nema dokaza za optužbe tužiteljstva.

Neke od zločina, za koje je tužiteljstvo izvodilo dokaze, sudsko je vijeće potvrdilo, neke nije moglo potvrditi da su se dogodili, ali za one zločine koji se jesu dogodili sudsko vijeće nije moglo utvrditi postojanje plana, a nije utvrdilo ni da su ti zločini rezultat udruženog zločinačkog pothvata.

 >> Histerija u Beogradu: Ista ruka upravlja Haaškim sudom i otimanjem Kosova

Kosovo slavi, u Srbiji bijes

Kosovski mediji javljaju da Haradinaju pripremaju svečani doček te kako ga čeka mjesto premijera Kosova. U Prištini je počeo veliki vatromet. Pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u središtu grada nekoliko stotina građana, među kojima najviši dužnosnici Alijanse za budućnost Kosova, pratilo je prijenos iz Haaga. Agencije javljaju da se u Prištini i očekivalo kako će presuda biti oslobađajuća. Na vidnim mjestima u središtu Prištine već danima su panoi na kojima se građani pozivaju da sudjeluju u dočeku Haradinaja, a Radio-televizija Kosovo već tri dana emitira spotove istog sadržaja. Na središnjem trgu u Prištini okupljaju se građani koji slave oslobađanje bivšeg zapovjednika OVK, mnogi uz suze radosnice i pucnje u zrak.

Mediji u Srbiji već danima pripremaju srpsku javnost na oslobađajuću presudu Haradinaju sugerirajući kako je to, nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, još jedno poniženje za Srbe. Mnogi su srbijanski portali suđenje pratili uživo. Telegraf je vijest donio pod naslovom "Nova sramota u Haagu", desničarski tabloid Kurir presudu je nazvao "skandalom" i "još jednom brukom Haaškog tribunala", a B92 "novim šamarom".

Vukčević: Jedino regionalnom suradnjom do satisfakcije

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je presuda nepravedna te da ne predstavlja satisfakciju za žrtve, prenosi Blic. No, u pomalo pomirljivom tonu naglasio je važnost regionalne suradnje.

– Problem sa svjedocima onemogućio je da se izvedu svi dokazi. Na to je upozorilo i prvostupanjsko vijeće Haaškog tribunala. Moramo biti hladne glave, jer jedino regionalnom i međunarodnom suradnjom možemo doći do kakve takve satisfakcije za žrtve – kaže Vukčević.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je presuda nepravedna, ali i očekivana te dodao da će Srbija nastaviti dijalog s Prištinom jer je to u njezinu interesu. Predsjednik Tomislav Nikolić rekao je da će presuda, donesena mimo "prava i pravde", potaknuti separatizam u Kosovu i otežati pomirenje.

– Za stravične zločine nad kosovskim Srbima nitko neće biti osuđen – poručio je Nikolić u priopćenju. Kasnije tijekom dana, kad je stao pred kamere, iz Nikolića je ponovno progovorio onaj radikal zbog kojeg ga mnogi od početka ne mogu ni zamisliti na dužnosti predsjednika jedne države: - Ovo je trenutak kad iz Haaškog suda trebaju izaći svi Srbi - ispalio je Nikolić i nastavio: - Ako Oluja nije bila zločin, ako Haradinaj nije počinio zločin, gdje će naći zločin kod političara, zapovjednika vojski i policije, Srba koji se nalaze u Haagu...

Podsjetimo, među preostalim Srbima u Haagu su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kojima se sudi za zločin u Srebrenici koji je jedan međunarodni sud, ICJ, već proglasio genocidom. Zbog toga je tvrdnja predsjednika Srbije, da bi Mladić i Karadžić trebali biti oslobođeni bez suđenja samo zato što je sudski dokazano da su Gotovina i Haradinaj nevini, u najmanju ruku neobična. 

Predsjednik nevladine organizacije Veritas Savo Štrbac rekao je kako je Haaški sud ponovno dokazao da je antisrpski te dodao kako je za razliku od oslobađajuće presude Gotovini i Markaču ova presuda bila očekivana.

– Krug je zatvoren. Srbi poslije ovoga ostaju kao loši momci, agresori, zločinci, a svi drugi "žrtve zlih Srba" – rekao je Štrbac.

Del Ponte nije iznenađena

Presudu je komentirao i Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić, koji je putem Twittera srbijanskoj vladi poručio da ne krivi ICTY nego Carlu del Ponte, čije je naslijeđe, dodao je, ovim presudama "zauvijek okaljano". Na Twitteru, inače, razni komentatori od ranog jutra zazivaju u pomoć Vuka Jeremića, privremenog predsjednika Opće skupštine UN-a koji je baš na toj društvenoj mreži vrlo kritički komentirao oslobađanje Gotovine i Markača. Jedna je tviterašica komentirala kako je šteta da zbog vremenske razlike između Haaga i New Yorka "Jeremić sad spava i ne zna da Srbija plače ponovo".

"Vuče, budi se i spasi nas nepravde", dodala ja ta tviterašica. Oko 15 sati po europskom vremenu Vuk Jeremić se konačno probudio. "Ovo su dani zla. Ne smijemo klonuti duhom. Spremimo se za 10. travnja 2013., dan istine", napisao je aludirajući na dan za kada je sazvao raspravu o Haaškom sudu u UN-u. Nakon kraćeg razmišljanja, "predsjednik svijeta" je napisao još i ovo: "Neka danas likuju oni čiji je takav sistem vrijednosti. Neki prije njih su se slično radovali fačističkoj okupaciji, misleći da će trajati vječno". 

Bivša glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte rekla je da nije iznenađena presudom. Nije htjela komentirati zahtjev odvjetnika oslobođenog trojca da se ispriča zbog podnesene optužnice.

– Istraga protiv Haradinaja bila je vrlo teška. Nije bilo suradnje tužiteljstva sa zemljom, nije bilo suradnje s Kosovom, tako da je bilo vrlo teško prikupiti dovoljno dokaza kako bi se podnijela optužnica – rekla je del Ponte.

Ključne riječi

Komentara 417

OB
-obrisani-
10:16 29.11.2012.

bit ce opet....kuuuukkkkuuuuu leeeellleeeee

KA
Kakma
10:17 29.11.2012.

Sta ce sada na to reci "Nebeski narod" ????

Avatar WindFucker
WindFucker
10:12 29.11.2012.

29.11.2012. u 10:05h rimtu tituki je napisao/la: Hahah…šta ste se osokolili ustaše..pa mi smo ovo I očekivali, kao I za hrvatske zločince koji su oslobođeni. Znamo mi ko void svetsku politiku I koji su krajnji interesi Amerije. A bogami, znamo I šta će biti kad USA ne bude više mogla da brani ni vas ni Šiptare. Znate li vi? _______________________________________________________________ Znamo, jer povijest se ponavlja, a ona kaže kako su Srbi uvijek bili gubitnici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije