Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna u ny timesu

Harland o Haagu: Svi prijatelji Zapada oslobođeni, a svi Srbi krivi

markač,gotovina (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
08.12.2012.
u 17:01

Srbi su počinili mnoge najgore zločine u ratu, ali nisu bili jedini koji su to činili i nije pravedno da jedini snose odgovornost, piše u kolumni u New York Timesu David Harland izvršni direktor Centra za humanitarni dijalog

Ugledni američki dnevni list New York Times objavio je kolumnu Davida Harlanda, izvršnog direktora Centra za humanitarni dijalog, u kojoj optužuje Haaški sud za selektivnu pravdu i zaključuje da obavlja upravo suprotan posao od onoga zbog kojega je osnovan.

"Ono što se dogodilo na tribunalu je daleko od pravde i mnogi promatrači na Balkanu i izvan njega tumačit će to kao nastavak rata drugim sredstvima: sa SAD-om, Njemačkom i drugim zapadnim silama na jednoj strani i sa Srbima na drugoj", piše komentator.

Povod su mu nepravomoćna oslobađajuća presuda Haradinaju i pravomoćna oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču, na temelju čega Harland zaključuje da su "gotovo svi prijatelji Zapada oslobođeni, a gotovo svi Srbi proglašeni krivima". Takvi ishodi suđenja u Haagu, prema njemu, ne odražavaju "ravnotežu zločina počinjenih na terenu".

Napominjući da nije nikakav simpatizer Srba, te da je proživio opsadu Sarajeva i svjedočio u Haagu protiv Miloševića, Karadžića i Mladića, David Harland piše u New York Timesu: "Srbi su počinili mnoge najgore zločine u ratu, ali nisu bili jedini koji su to činili i nije pravedno, niti korisno, da jedini snose odgovornost. Ni zbog pravde, ni zbog stvarnosti, ni zbog politike, jednostavno nema smisla osuditi isključivo Srbe".

David Harland piše kako je iskusio žestoki "hrvatski napad na prekrasan grad Mostar" te kako je "živio u gradu u Bosni u kojem su odrubljene glave zatočenih Muslimana bile izložene na tržnici". Harland ni riječju ne spominje da se tek očekuje presuda šestorici Hrvata kojima se sudi za zločine u Herceg-Bosni, pa prešućivanjem te činjenice ostavlja dojam da Haaški sud ne namjerava kazniti te zločine. Harland dalje spominje kako nisu Srbi i Hrvati jedini koji su činili zločine u Bosni. "Bosansko muslimansko vodstvo imalo je duboke, kompromitirajuće veze s međunarodnim džihadskim pokretom, i ugostilo je barem troje ljudi koji su kasnije imali ključne uloge u napadu na Sjedinjene Države 11. rujna. Svjedočio sam kako strani mudžahedini napadaju hrvatske civile u Lašvanskoj dolini", piše David Harland u kolumni za New York Times. Kosovske Albance spominje kao posebno ekstremne provoditelje etničkog čišćenja.

Sve to navodi kako bi podupro zaključak da su u ratovima tijekom 1990-ih na Balkanu najviše stradali Srbi.

"Ako ste Srbin i žrtva ste zločina u bivšoj Jugoslaviji - šteta za vas. Više Srba je je raseljeno, etnički očišćeno, u ratovima na Balkanu nego pripadnika ijedne druge zajednice. Gotovo nitko za to nije odgovarao i čini se da nitko ni neće", piše Harland.

 >> Rusija oštro kritizirala Haag zbog oslobađajuće presude generalima

Komentara 705

SE
Sejo
17:29 08.12.2012.

Avaj Harland nije dobro obavijesten.vjerovatno mu je neki Srbin dao odstampan text,zajedno sa kovertom sa dolarima,Pa Hag je pun hercegovackih Hrvata

Avatar guten_tag
guten_tag
17:29 08.12.2012.

koja su zvjerstva i zločine činili najbolje dokazuje nedavna presuda suda u haagu gdje su dva srbina inače braća osuđeni , jedan doživotno a drugi na 27 godina zatvora, za ubojstvo muslimanskih civila u podrinju gdje su ih zatvorili u kuće i spalili, koji su pokušali pobjeći ubili su vatrom iz strojnica. u hrvatskoj su nebrojena naselja i sela pretvorili u ruševine i stratišta gdje se nema tko vratiti jer su stanovnike pobili.

KR
krle3
17:08 08.12.2012.

Jos jedan od srpskih placenika kojemu su dali lovu ili podvodili zarobljene djevojke za rata u BiH poput nekim kanadskim generalima sto se zataskalo. Nista novo, samo sad srbi aktiviraju cak i one svoje anonimne krtice, politicke i medijske, u drugim zemljama. Dosla voda do grla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije