Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saveznica srbije

Rusija oštro kritizirala Haag zbog oslobađajuće presude generalima

theodor meron
AFP/PIXSELL
05.12.2012.
u 23:31

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u svom je polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti bio kratak i poručio je da njegov ured uspješno surađuje s Hrvatskom, Srbijom i BiH

Rusija je oštro kritizirala Međunarodni kazneni sud u Haagu zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i vođi Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Haradinaju, opisujući sud kao neučinkovit, javlja Reuters.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin jasno je dao do znanja da je Moskva, inače čvrst saveznik Srbije, ogorčena takvim odlukama. 

– U svom radu ICTY ne pokazuje ni pravednost ni učinkovitost – kazao je ruski ambasador pri UN-u i dodao da je Rusija iznenađena kako je nemarno s tri glasa prema dva poništena presuda generalima.

– Kao rezultat toga ostaje otvoreno pitanje tko je kriv za stotine ubijenih i preko četvrtine milijuna prognanih Srba. Pravda nije zadovoljena – kazao je Čurkin na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haaškog suda.

Njemački ambasador pri UN-u Peter Wittig pohvalio je sud zbog poštovanja ''najviših standarda pravde''.

– Iako prepoznajemo da su neke od nedavnih presuda ICTY-ja dočekane snažnim emocijama, pozivamo sve da se odgovorno ponašaju – kazao je Wittig.

U Meronovu izvještaju o Haaškom sudu nema ni spomena Hrvatske

Predsjednik Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Theodor Meron u srijedu poslijepodne u New Yorku je podnio redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Naglasio je da je završen haaški sudski proces hrvatskim generalima Gotovini i Markaču 16. studenoga i zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Haradinaju 29. studenoga. O Hrvatskoj više nije ni jednu riječ spomenuo.

Meron je izabran za predsjednika Haaškog suda 19. listopada 2011. i njegovo je izvješće bilo tehničke naravi jer je zatražio produženje mandata stalnih sudaca i najavio da Sud neće završiti s radom do kraja 2014. godine jer će procesi Karadžiću, Hadžiću, Mladiću i drugima potrajati vjerojatno do 2016. godine. Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u svom je polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti bio kratak i poručio je da njegov ured uspješno surađuje s Hrvatskom, Srbijom i BiH. Brammertz nije kritizirao Srbiju iako su ga njeni čelnici žestoko napali nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima te su spominjali i prekid suradnje s Haagom.

Beograd je na East River poslao Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika vlade Srbije, što je politička poruka Vijeću sigurnosti zbog njihova nezadovoljstva presudama hrvatskim generalima. Na kraju obraćanja Vijeću sigurnosti u New Yorku rekao je da "ima reakcija na presude Gotovini, Markaču i Haradinaju". Brammertz je podsjetio da je tijekom sudskih procesa utvrđeno da je bilo zločina te očekuje od nacionalnih sudova da procesuiraju počinitelje.

– Žrtve zaslužuju pravdu i moj će ured pomoći nacionalnim sudovima – poručio je glavni tužitelj Haaškog suda.

I prethodno Brammertzovo izvješće, u lipnju ove godine, bilo je potpuno pozitivno za Hrvatsku, ali ovo prosinačko je "povijesno" jer Hrvatska nema više ni jednog građanina u haaškom pritvoru, a generali Gotovina i Markač slobodni su građani.

>> Kosovska i albanska vlada traže istragu protiv Carle del Ponte

Komentara 326

TH
thekurcula
08:22 06.12.2012.

Haški sud se i definitvno samoubio kao sud. Ovim presudama on kao da je rekao da više neće ni pokušavati da glumi nekakav nepristrasni sud. Vi ga možete i dalje lažno predstavljati kao nekakav sud samo ću vas podsetiti da ste masovno, još pre mesec dana, tvrdili da to nije sud. Sad odjednom jeste.

CH
chiko
08:30 06.12.2012.

the-kur.c-ula pa šta se vi bunite - sud je samo priznao činjenice - Srbija je izvršila agresiju na sve oko sebe - Hrvatsku, BiH i Kosovo. Pa, čak maaalo i na Sloveniju, na početku. Nisu hrvatski tenkovi prešli u Srbijuu i razarali ju, nisu hrvatski mig-ovi raketirali Beograd, nisu hrvatske postrojbe razorile ni uništile niti jedan grad u Srbiji. Srbija je započela i na Srbiji se slomilo. Pošteno i pravedno.

PR
prepri43
08:20 06.12.2012.

Kako je lijepo pročitati to "IZVJEŠĆA" dok nam Škovrlj na HRT uporno servira "IZVJEŠTAJE" !!! Pa nemojte misliti da ja imam nešto protiv normalnih Srba! Naprotiv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije