Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE SE OŠTRE KAZNE

Policija: Ovo su lica divljaka koji su razvalili Hamburg

Hamburg
Foto: DPA/PIXSELL
1/13
11.07.2017.
u 09:35

Njemačka je policija na ulice grada izvela 20 tisuća redarstvenika, no to nije spriječilo velike skupine huligana u divljanju

Hamburg će još dugo pamtiti sastanak skupine G20 održan proteklog vikenda u tom gradu, ali ne po nekim spektakularnim zaključcima ili dogovorima čelnika najvećih svjetskih velesila, već po nezapamćenoj razini razaranja i sukoba koji su plamtjeli na njegovim ulicama u to vrijeme.

Maskirani i organizirani

Već u četvrtak, dan prije nego su svjetski lideri počeli dolaziti u grad na Elbi, cijele skupine vandala i maskiranih “prosvjednika” počele su marširati ulicama Hamburga razbijajući i paleći sve što mogu.

Nisu ostali pošteđeni izlozi trgovina, kao ni automobili stanovnika koji sa samim skupom nemaju ni najmanje veze.

Videosnimke prikazane u petak ujutro pokazivale su ulice ispunjene crnim dimom, još gorućim olupinama automobila, ceste pune kamenja i krhotina stakla. Snimke koje kao da prikazuju ratnu zonu, a sam sastanak G20 u tome trenutku još nije službeno bio ni počeo. Stvar je dodatno eskalirala u petak navečer kada su prosvjednici, koji su nominalno prosvjedovali protiv globalizma, ali su ustvari koristili priliku za destrukciju i pljačku, uz ostalo, počeli posebno napadati ljekarne. Samo u Schanzenviertelu, radničkom, lijevo orijentiranom dijelu grada opljačkano je nekoliko desetaka ljekarni koje su, prije no što su zapaljene, temeljito “očišćene” od svih opijata. Nije tu bila samo riječ o grupi prosvjednika koju bi činila standardna mješavina antiglobalista, ljevičara i socijalista, već su se uvelike uključili i anarhisti, ali i “crni blok”, ekstremna i nasilna, mahom radikalno lijeva grupacija poznata po krajnje bezobzirnim i žestokim napadima na policiju i civile.

Crni blok prozvan je jer su njegovi članovi odjeveni u crnu odjeću, s crnim kapama ili maramama preko lica. Ovako jednoobrazno odjeveni ostavljaju impresivan dojam sile, a ujedno ova “odora” sprečava njihovu identifikaciju. Upravo pripadnici crnog bloka po Hamburgu su prednjačili u razbijanju, devastaciji imovine i paljevinama.

Počela potraga za vođama

U Hamburg je pred skup G20 dovedeno 20 tisuća policajaca iz svih dijelova Njemačke, no broj prosvjednika, među kojima je bio i znatan broj pripadnika crnog bloka nije bio manji. Iako su snage sigurnosti koristile ne samo palice već i vodene topove u suzbijanju nereda na ulicama Hamburga, učinak je bio slab. Hamburg je na nekoliko dana pretvoren u grad bezakonja i vladavine sile u kojemu su stanovnici sigurnost tražili ne izlazeći na ulice. Kancelarka Angela Merkel, ali i čelnici svih njemačkih političkih stranaka, zgroženi su zbivanjima na ulicama drugog po veličini njemačkog grada. U tijeku je istraga kojom se pokušavaju identificirati vandali, a sigurno je da Hamburg skoro neće pristati na domaćinstvo sličnog skupa.

Komentara 19

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:22 11.07.2017.

Ljevičari su poznati po uništavanju, isti su jako puno revolucija pokrenuli u kojima su poginule stotine milijuna ljudi. S takvima treba samo primijeniti njihova pravila.

DA
Darko22
10:23 11.07.2017.

Huligani ? Nazovite ih onime što jesu, ljevičarski ekstremisti

ST
stefj
10:11 11.07.2017.

Pa nije bez veze antifa proglašena terorističkom organizacijom... Sad su kakti neki anarhisti krivi, a stalno ljevičari svoje stavove nameću silom i pokušajem revolucije... Progresivno je ne raditi ništa, puno brbljati i paliti automobile...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije