Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palestina-Izrael-Egipat

Hamas započeo pregovore o puštanju izraelskog vojnika

gilat
AFP
23.11.2009.
u 20:14

Vođe islamističke organizacije Hamas stigli su u Kairo kako bi se nastavili pregovori o puštanju izraelskog vojnika koji je zatočen u pojasu Gaze.

Vođe islamističke organizacije Hamas stigli su u Kairo kako bi se nastavili pregovori o puštanju izraelskog vojnika koji je zatočen u pojasu Gaze.

Hamas i Izrael, po informacijama BBC-a, blizu su postizanja dogovora po kojem će se u zamjeni za izraelskog časnika iz pritvora pustiti veliki broj palestinskih zatvorenika.

Izraelski časnik Gilad Shalit pritvoren je 2006. dok se nalazio na zadatku na granici palestinske autonomne pokrajine.



Iz Izraela poručuju kako se vlada od početka maksimalno zalagala za oslobađanje vojnika, no to je uvijek činila daleko od očiju javnosti. Izraelska je vlada izjavila kako ne vjeruje ovim pregovorima jer je prečesto pokušala postići dogovore putem tihe diplomacije koji do sada nisu rezultirali zadovoljavajućom odlukom palestinskih vođa.

Predviđa se da bi pregovorima koje su zajedničkim snagama inicirale njemačka i egipatska vlada moglo dogovoriti puštanje Shalita iz izraelskog pritvora za što bi bilo oslobođeno između 350 do 450 zatvorenika. Još nekoliko stotina zatvorenika moglo bi se vratiti u pojas Gaze nakon što Shalita prevezu iz Egipta u Izrael.

Kako javlja BBC, najveća je prepreka 70 zatočenih koje izraelska vlada smatra spornima jer ne zadovoljavaju uvjete za puštanje na slobodu. Neslužbeno se doznaje da se među spornim imenima nalazi i jedan od čelnika Fataha, Marwan Barghouti koji je u Izraelu osuđen na pet doživotnih kazni zatvora zbog ubojstva.

Barghoutija neki politički analitičari smatraju mogućim nasljednikom predsjednika Mahmouda Abbasa koji se neće kandidirati na nadolazećim predsjedničkim izborima u siječnju.

No imena zatvorenika koje bi se trebalo po dogovoru pustiti na slobodu nisu jedina prepreka dogovoru između dviju zemalja. Neriješeno je i pitanje kako bi palestinski državni organi postupili s bivšim zatvorenicima te je li uopće moguće osobama osuđenim za zločine nad izraelskim stanovništvom ponovno dopustiti ulazak u "neprijateljsku" zemlju.

U izraelskim zatvorima trenutačno je oko 10.000 Palestinaca.

Komentara 147

PI
Pita
10:42 25.11.2009.

Sizife Ti si zaboravio da su Amerikanci znali za napad ali nisu namjerno ucinili nista ....Dovoljno je samo gledati Busha u skoli na Floridi....body language never lies!

PI
Pita
12:36 25.11.2009.

Moj Hrvatski je bolji nego tvoj sigurno! Ja pisem sa velikim slovom iz respekta prema Hrvatskoj .....Idi se lijeci sada dok ti nije kasno! Ja mislim da ni u Izraelu nemaju lijek za tvoju bolest!

OB
-obrisani-
01:27 24.11.2009.

Koja Maja? Recnungen, to je Mari@....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije