Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnje na nuspojavu

HALMED: Istražujemo prijavu o smrti, radi se o 33-godišnjoj osobi cijepljenoj AstraZenecom prije 12 dana

Zagreb: Ravnatelj HALMED-a otkrio da prve doze cjepiva u Hrvatsku dolaze već 26. prosinca
Luka Stanzl/PIXSELL
17.03.2021.
u 16:26

HALMED je trenutačno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je tijekom današnjeg dana jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom uz cjepivo COVID-19 AstraZeneca. Radi se o 33-godišnjoj osoba koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

- HALMED je trenutačno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti. U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku - izvijestili su iz HALMED-a.

Dodaju da su zajedno s HZJZ-om danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, te će naknadno izvijestiti janvost o rezultatima istrage.

- Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutačno u tijeku - navodi HALMED.

Što se tiče dosadašnjih prijava, ističu da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

- Zaprimljeno je 9 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za 6 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava (uključuje prijavu zaprimljenu danas tijekom dana). Za 3 prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: Nije vjerojatna, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.

Zaprimljeno je 6 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva. Od navedenih ukupno 15 prijava, u 9 prijava kao primijenjeno cjepivo navedeno je cjepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a u 6 je u prijavi navedeno cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca - kažu iz HALMED-a.

 

>> VIDEO Plenković o obustavi primjene cjepiva AstraZenece

 

Komentara 56

RM
rmajstor
19:47 17.03.2021.

Zanimljivo, a po statistikama je dosta više žalbi na Pfizer, no valjda treba neko žrtveno janje pa se odabrala Astra. Popljuvati ćemo jednu firmu, svi će navaliti na druge. Očajnički im je stalo da ubrizgaju to sranje većini u organizam kad tad - represija i propaganda trajat će godinama.

ED
edgar2
20:10 17.03.2021.

Štošta neznamo prilikom uzimanja lijekova! Jeste li znali da, prema Clueu, kontracepcijske pilule, imaju veći rizik za stvaranje krvnih ugrušaka, a koriste se svakodnevno u cijelom svijetu.Krvni ugrušci iz tableta se stvaraju kod 4 do 16 korisnica na 10.000 svake godine?!

ST
stefj
23:37 17.03.2021.

Hm, 12 dana... Sve je moguće, no kuda idu mediji i ova paranoja, sve mi se čini više da ćemo za 10-20 godina čitati, umro je jer je pred 20 godina prebolio Covid, a i bit će i drugih, u smislu, cjepivo ga je nepovratno promijenilo pred 15 godina i umro je u 102 godini jer se nikako nije mogao prilagoditi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije