Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hajduk i njegovi vlasnici bogatiji za 200 milijuna eura

Stari plac
Nino Strmotić
26.10.2009.
u 22:00

Bivši je predsjednik u Hajdukovim kancelarijama protokolirao presudu Županijskog suda u Splitu po kojoj Hajduk postaje vlasnik Starog placa.

Kako život piše romane. Još prije petnaestak dana novi Hajdukov predsjednik Joško Svaguša preko novina se obračunavao s bivšim predsjednikom Matom Perošom, a danas mu je Peroš odaslao najljepšu moguću poruku.

Peroš na protokolu

Naime, bivši je predsjednik u Hajdukovim kancelarijama protokolirao presudu Županijskog suda u Splitu po kojoj Hajduk postaje vlasnik Starog placa.

A ta nekretnina na kojoj je Hajduk igrao sve do 1979. godine i preseljenja na Poljud, prema stručnim procjenama, vrijedna je između 150 i 200 milijuna eura. Naravno, ne ovakva livada na kojoj igraju ragbijaši i bejzbolaši, a u međuvremenu se naseli nekakav luna park s “peglicama” i “vrtuljcima”. Stari plac bit će vrijedan tih 200 milijuna eura kada se sagradi veliki poslovni-stambeni centar s podzemnim garažama.

Samo zemljište procjenjuje se na iznos između 20 i 25 milijuna eura. Presuda Županijskog suda stigla je nakon dvanaest godina godina parničenja, presude iz 2006. godine po kojoj je Hajduk ne može biti vlasnik. Pa su slijedile žalbe, prvi stupanj, drugi stupanj, ovo, ono... A sve je počelo davne 1997. godine kada je Gradsko vijeće Splita u kojem je većinu imao HDZ dopustilo da se Hajduk upiše kao vlasnik Starog placa.

Ragbijaši Nade, koji su koristili teren su se žalili. I sada je sve okončano, jer je odluka Županijskog suda pravomoćna. Istina, priča nije završena, jer je na Vrhovnom sudu tužba bejzbol kluba Nada, koji traži isto što i ragbijaši.

- Hajduk će odluku Županijskog suda proslijediti Vrhovnom sudu i nema razloga da se ne donese ista presuda. I to će brzo biti riješeno - kaže naš informator.

Najbogatiji u Hrvatskoj

Nakon toga preostalo je da odnose riješe Grad Split i Hajduk, a kako je Grad postao većinski vlasnik kluba onda ni tu ne bi trebalo biti problema.

Tek sada na vidjelo izlaze one informacije iz “akcije preoblikovanje Hajduka” kada se spominjalo da je Stari plac glavna interesna sfera velikih dioničara.

Tada se spekuliralo da će za ulaganje velikih dioničara u Hajduk dobiti svoj obol kada Stari plac dođe u vlasništvo kluba. Međutim, odluka Županijskog suda malo je preduhitrila cijelu akciju, pa se sada veliki dioničari mogu nadati samo povećanju svog kapitala kroz dionice.

- Dionica Hajduka na tržištu će vrijediti barem pet, šest puta više od ovih nominalnih 500 kuna - tvrdi naš informator.

Po tome bi ispalo da se 14 milijuna kuna što ih je uložio Jako Andabak u Hajduk pretvara u nekih 70-80 milijuna kuna. Bit će zanimljivo pratiti buduća događanja oko Starog placa i kako će sada Grad reagirati na prodaju svog većinskog paketa dionica. Jer, više se ne bi smjelo dogoditi da za nekih deset-petnaest milijuna eura netko postane većinski vlasnik Hajduka.

Splitski klub, bile su crne prognoze, trebao se za nekih par mjeseci naći u bezizlaznoj situaciji, jer nitko pametan nije mogao vidjeti kako će Svaguša i društvo iz Poljuda namicati šest milijuna kuna mječeno, koliko im je potrebno za normalno poslovanje.

Sada se situacija skroz preokrenula, ako se sve oko sudskih odluka realizira Hajduk će u rukama ima veliku vrijednost i postat će najbogatiji klub u Hrvatskoj. Hajdukov godišnji proračun sada je 10 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sasoon
11:01 27.10.2009.

Ha ha ovo je smiješno. A najveći privatni dioničar je Kerum, Splitski gradonačelnik. Pričajte mi o sukobu interesa...

RO
romictea
10:58 27.10.2009.

To je velika korupcija u pravosudju, to zemljiste bi trebalo pripasti gradu Splitu a ne Hajduku. A pored toga treba tamo zabraniti bilo kakvu gradnju nego odrediti da to mora ostati trajno zelena povrsina, za sportske sadrzaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije