Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski izumi

Hadvig je cijepio čak pet godina prije 'oca imunologije'

Cijepljenje
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/3
14.05.2020.
u 07:00

Dr. Luka Stulli u Dubrovniku je 1805., kako bi spriječio epidemiju, cijepio protiv velikih boginja virusom kravljih boginja 2591 osobu

U Hrvatskom državnom arhivu, u Protokolu 30/32 Zagrebačke županije iz 1791. godine, piše da je 3. kolovoza u slobodnom i velikokraljevskom gradu Zagrebu, Skupština nakon rasprave donijela zaključke: „Kirurgu jaskanskom Hadvigu, koji je tražio da se objavi da želi u zadnjem tjednu mjeseca kolovoza 1791. godine kod svega puka, koji do tada nije prebolio variolu, besplatno provesti cijepljenje. O tom postupku želi upoznati sve zainteresirane majke. Cjelokupni plan akcije koju kirurg Hadvig želi provesti priložen je zahtjevu.“

Dr. Ferdinand Hadvig, nakon završenog studija medicine u Pragu, te 1791. proveo je cijepljenje protiv velikih boginja u Jastrebarskom po principima koji vrijede i danas. I to pet godina prije vakcinacije koju je izveo Edward Jenner u Engleskoj, koji se smatra „ocem imunologije“.

Dr. Luka Stulli u Dubrovniku je 1805., kako bi spriječio epidemiju, cijepio protiv velikih boginja virusom kravljih boginja 2591 osobu. Obavezno cijepljenje u Dalmaciji, koje je prošlo oko 20.000 osoba, uvedeno je 1. siječnja 1807. te je Dalmacija, nakon kantona Aargau u Švicarskoj, prva pokrajina koja je zakonski regulirala obvezu cijepljenja pučanstva.

Obvezno cijepljenje protiv velikih boginja u Hrvatskoj je uvedeno 1881.

Zanimljivo je da je posljednje svjetsko žarište velikih boginja u Somaliji iskorijenio 1977. godine još jedan Hrvat - Zagrepčanin dr. Drago Mađarić.

Komentara 1

SI
sisavac
08:22 14.05.2020.

1815. službeno nestaje dubrovačka republika. koja je unatoč svojatanju svih i svakojakih, bila država neovisna o hrvatskoj, tj. mađarskoj pokrajini hrvatskoj. austrougarska je dubrovnik te godine pripojila hrvatskim teritorijima, i tek od te godine hrvatska, u nekom pravnom zakonskom okviru, ima neku nadležnost nad dubrovnikom i okolicom, koja i nije tako mala. povijesni fakti su jedno, a želje i konstrukcije su drugo, jedno s drugim veze nema. i ne trebamo biti mi hrvati žalosni što je dubrovačka republika bila posebna sve do 1815.-e godine. baš suprotno, dubrovnik je naš jako dobar plijen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije