Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samoposluživanje

HAC potkradaju i radnici na naknadi za prijevoz!

'21.08.2010., Lucko, Zagreb - Guzva na ulazu na naplatne kucice u smjeru Zagreba.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
26.10.2010.
u 08:05

Ako se broj prijeđenih kilometara s deset digne na 30, naknada raste sa 380 kuna na čak 1150 kuna...

I poslije silnih afera koje su otkrivene u Hrvatskim autocestama, to javno poduzeće kao da se trudi ostati u samom vrhu najproblematičnijih tvrtki.

Od šefova do radnika

Pošto su u HAC-u razotkrivene milijunske afere, na vidjelo je izišlo da su tu tvrtku potkradali baš svi; od direktora, izvođača radova do najobičnijih radnika! Neki su novac uzeli na bojenju tunela, neki na naplati cestarine, neki na izmjenama trasa dionica ili dodatnim građevinskim radovima... Sada je na adresu Večernjeg lista stigao popis 139 zaposlenika HAC-a koji navodno varaju na naknadi za prijevoz tako što lažno prikazuju veći broj kilometara koje moraju prijeći od kuće do posla. Prema tom popisu, koji sadrži ime i prezime zaposlenika, adresu stanovanja, točno radno mjesto unutar HAC-a te stvarni i prijavljeni, tj. povećani broj kilometara do kuće, neki su radnici radi veće naknade lažno prijavili 10, 15, 20, 25, pa i 30, odnosno 60 i 70 kilometara više! Prema kolektivnom ugovoru, zaposlenici HAC-a imaju pravo na naknadu u vrijednosti 10 litara eurosupera 95 za prijeđenih 100 kilometara. Maksimalan je pak mjesečni iznos koji radnik na ime naknade za prijevoz može dobiti – 1500 kuna.

Tako, primjerice, zaposlenik koji od kuće do HAC-a mora prevaliti 10 kilometara u jednom smjeru, odnosno 20 u dva, uzimajući u obzir da u mjesecu ima 22 radna dana i da litra eurosupera 95 stoji 8,70 kn, mjesečno na ime naknade za prijevoz dobije oko 380 kuna. Ako umjesto 10 kilometara prijavi da do kuće ima 30 kilometara, naknada za prijevoz povećava se na čak 1150 kuna. Što je lažni broj kilometara veći, to je i naknada za prijevoz veća, ali ne smije prijeći 1500 kuna, a to znači da oni koji su prijavili da žive i 70 kilometara udaljeno od HAC-a od toga nemaju ništa jer ne mogu dobiti veću svotu od navedene. Da je svaki od 139 radnika HAC-a prevario samo za dodatnih 10 kilometara (što je minimalan iznos), to bi značilo da je HAC mjesečno oštećen 50-ak tisuća kuna, odnosno godišnje 600 tisuća. Popis s napumpanim kilometrima dostavljen je i upravi HAC-a iz koje su pak poručili kako su ga proslijedili HAC-ovoj unutarnjoj kontroli kako bi se ustanovilo je li on vjerodostojan, odnosno potkrada li se tvrtku na naknadama za prijevoz.

Nitko ne kontrolira km

U HAC-u neslužbeno doznajemo kako svaki zaposlenik u kadrovskoj službi sam prijavljuje koliko kilometara mora prijeći od kuće do posla i vrlo vjerojatno nitko od nadređenih ne provjerava je li ta kilometraža točna ili ne.

S druge strane, onaj tko je sastavio tablicu s imenima zaposlenika i brojem kilometara očito se potrudio i sam izračunao točne kilometraže prema adresama stanovanja. I samim zaposlenicima HAC-a očito su dozlogrdila svakakva potkradanja pa su odlučili jedni druge prijavljivati za marifetluke.

Komentara 52

FE
feliks
12:09 26.10.2010.

Poneke su šefove i direktore makli, ali sačekajmo malo , možda ih \"PRAVOSUĐE\" vrati.

Avatar guten_tag
guten_tag
20:33 26.10.2010.

nemoguće , radnici da kradu . njih je drug tile naučio poznatu ...snađi se druže.

EU
eureka001
09:29 27.10.2010.

lopovksa drzava hrvatska, pa ak je po novinama onda u hrvatskoj kradu svi i nikome ne fali, heheheheheheehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije