Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Saveza antifašističkih boraca

Habulin odgovorio na prozivke Milanovića: 'Nitko me nije ucijenio'

Jasenovac: Članovi izaslanstva manjina odgovarali na pitanja novinara
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 15:01

"Prije svega, interesira me status Saveza antifašističkih boraca, dakle financiranje i status prostora u kojem je Savez od 1953. godine. To do danas nije riješeno", rekao je Habulin

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin demantirao je u četvrtak tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića da ga je premijer Andrej Plenković ucijenio kako ipak ne bi bio u Milanovićevu izaslanstvu u Jasenovcu, nakon što je to bilo najavljeno. 

"Žao mi je da razgovaramo o nekim drugim stvarima, a ne o mjestu i događaju na kojem se nalazimo. Međutim, nitko me nije ucijenio", rekao je Habulin u izjavi za novinare nakon odavanja počasti žrtvama u Jasenovcu. Tko što misli i način na koji to izgovara ne želim komentirati, poručio je Habulin istaknuvši kako je u tijeku razgovor s Vladom i premijerom. 

>> VIDEO Franjo Habulin objasnio je zašto nije unatoč najavi bio u Milanovićevoj delegaciji

"Prije svega, interesira me status Saveza antifašističkih boraca, dakle financiranje i status prostora u kojem je Savez od 1953. godine. To do danas nije riješeno", rekao je Habulin.

Milanović je ranije danas rekao kako je Habulin nazvao njegov protokol i rekao da "mora imati most prema Vladi". Upitan da to komentira, Habulin je poručio da je "dobro imati most prema svakome i biti u prilici da imaš mogućnost sjesti za stol i razgovarati o problematici".

"Nastojim te mostove održati i sačuvati sa svima s kojima moram. Moram imati mogućnost razgovarati i s predsjednikom Republike i Vlade i Sabora, ali i resornim ministarstvima, bez obzira volimo li se ili ne", objasnio je.

Predstavnici stradalnika odlučili da se neće prikloniti bilo kojoj delegaciji

Predstavnici stradalnika odlučili su da se ne bi trebali prikloniti bilo kojoj delegaciji, već otići samostalno, rekao je Habulin. "Voljeli bismo da svake godine, dostojanstveno i bez velikih rasprava, postane normalno da svi zajedno budemo ovdje i obilježimo obljetnicu proboja i odamo počast žrtvama", poručio je te izrazio žaljenje što ove godine nije bilo zajedničkog odavanja počasti kao lani.

Nakon opetovanih pitanja i komentara novinara da Habulin bolje pojasni što se točno dogodilo i zašto se govorilo da će biti dio Milanovićeve delegacije, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac novinarima je poručio da su sva ta pitanja trebali postaviti "onome tko je dao povod za ta pitanja".

>> VIDEO Milorad Pupovac i izaslanstvo manjina odali počast stradalima u Jasenovcu

Pupovac je također rekao kako je "ovo dan za sjećanje i pijetet", pa mu je žao što stoji na mjestu na kojem to nije poštovano.  Predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić rekao je da se zna zašto nije bilo jedne kolone - jer je to bio oblik protesta.

"Toleriranje notornih ustaških simbola poput ‘Za dom spremni’ nije pitanje hrvatske prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti. Važno je da se Vlada vrlo jasno prema tome odnosi, to je bio razlog zbog čega nije bilo jedne kolone. Naravno, nikome to nije bilo drago, ali mislim da je to važno pitanje za Hrvatsku", rekao je Pusić.

Ključne riječi

Komentara 5

HR
hr76
15:09 22.04.2021.

Savez boraca 76 godina nakon kraja rata? Sramota, pa to nisu nikakvi borci nego ratni profiteri, treba ih sve pozatvarat.

VI
Vivian
15:19 22.04.2021.

Drug, je rekao ono njemu najbitnije-samo financiranje ga zanima.

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
15:50 22.04.2021.

Najmlađi primatelj takozvane partizanske mirovine puno je mlađi od trigesete godine života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije