Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJU SE JAMSTVA

Haaški sud Šešelja vraća u zatvor, a Hadžića privremeno pušta na slobodu

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.05.2015.
u 16:35

Hadžić će biti pod svakodnevnim policijskim nadzorom te neće moći govoriti u javnosti

Vojislav Šešelj mora se vratiti u Haag do 26. svibnja. Odlučilo je to danas Žalbeno vijeće Haaškog suda, javlja Tanjug pozivajući se na izjavu potpredsjednika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića.

Vojislav Šešelj izjavio je za srpsku agenciju Beta kako se neće dobrovoljno predati.

– Izdali su nalog vladi Srbije da me isporuči do 26. svibnja, ali ja taj nalog još pisano nisam dobio. Ja se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bježati – kazao je Šešelj i dodao da zakon propisuje da se pred domaćim sudovima mora pokrenuti sudski postupak koji traje 14 dana da bi se odlučilo o njegovom izručenju.

– Što će dalje biti i kako će se odvijati situacija, ja to ne znam, to morate pitati premijera Vučića ili predsjednika Nikolića – rekao je Šešelj.

Istodobno, sudsko vijeće Haaškoga suda danas je ponovno odobrilo puštanje Gorana Hadžića na privremenu slobodu. Hadžić će put Srbije čim iz Beograda budu stigle sve potrebne garancije.

Ovaj haaški optuženik za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata, nakon puštanja na privremenu slobodu u travnju ove godine ponovno se početkom svibnja vratio u Haag na kontrolni zdravstveni pregled. Prema navodima medija, za Hadžića će, nakon što se ponovno vrati u Novi Sad, važiti ranije određeni uvjeti – redovito javljanje policiji, zabrana istupa u javnosti…

Hadžić, bivši predsjednik tzv. Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i poslije SAO Krajine, optužen je za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom Domovinskog rata. Prema haaškoj optužnici, nekadašnji čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj tereti se za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi kao i za istrebljenje, ubojstva i nezakonito pritvaranje, mučenje, deportaciju i prisilno premještanje u od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj. Između ostalog, tereti ga se za ubijanje oko 260 Hrvata i drugih nesrba na Ovčari 20. studenog 1991. godine te ubijanje najmanje 35 nesrpskih stanovnika Vukovara u logoru u Dalju u to vrijeme.

Hadžić je dugo bio u bijegu, bio je posljednji bjegunac pred Haaškim sudom, a uhićen je 20. srpnja 2011. Suđenje mu je počelo u listopadu 2012. godine, no prekinuto je u listopadu prošle godine nakon što je Hadžiću pozlilo u zatvoru. Njegova obrana u javnost je iznijela informaciju da boluje od tumora i da je bolest u „u konačnoj fazi“.

>> Ratni zločinac Goran Hadžić vraćen u Haag

Komentara 32

DE
defektologlogoped
15:34 22.05.2015.

pa i hag mora da predahne od smrada, 2 koji se polako reaspadaju , ili pustaju nesnosljive ",irise" je i za sud i te kako previse, nadamo se da ce jedan od njih uskoro da preseli ,da bi mogao sudd da ne pusta vise otrove slobodno

KR
Krasimir
15:42 22.05.2015.

ni cetnici nisu vise ono sto su bili, sada odjednom hoce prema zapadu , a naginju prema rusiji.........to jest rukom prema zapadu, guzicu prema rusiji..."trojka"

DE
defektologlogoped
15:36 22.05.2015.

mislim da sud u hagi ne zna sto snjima, a i u srbiji je dosta cetnistva koji ne smrde ali mjenjaju odjela, od partizana na cetnika, tako da ponekad se od necistoce ciste mjenjajuci mjesta i polozaje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije