Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Haag: Na suđenju Šešelju svjedočila Vesna Bosanac

04.11.2008.
u 18:48

U tijeku suđenja Vojislavu Šešelju na Sudu za ratne zločine u Den Haagu (MKSJ) svjedokinja optužbe Vesna Bosanac izjavila je u utorak da su srpske paravojne formacije ubile više od 90 hrvatskih ranjenika na farmi Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.

Vesna Bosanac, tadašnja ravnateljica vukovarske bolnice, svjedočila je da su na popisu od 193 identificirane žrtve s Ovčare i imena 97 ranjenika koji su bili liječeni u bolnici.

Uz napomenu da su većina žrtava na popisu bili hrvatski borci, sudac predsjedatelj Jean-Claude Antonetti pitao je svjedokinju koliko je civila, a koliko vojnika bilo među ranjenicima koji su ubijeni.

- Među tih 97 bilo je i civila i vojnika... Bez obzira na to jesu li bili vojnici ili civili, oni su, po Ženevskim konvencijama, morali biti zaštićeni kao ranjenici - odgovorila je Bosanac.

Na sučev upit što podrazumijeva pod pojmom "četnik", svjedokinja je kazala da su to bile "srpske paravojne snage koje je susretala u Vukovaru", opisujući ih kao "bradate, neuredne, sa šubarama i kokardama, agresivne i pune mržnje".

Naznačila je da su "četnici" imali svoje zapovjednike, ali da im je, po onome što je "čula na radiju i pročitala, zapovjednik bio Vojislav Šešelj.

Tužitelji su u dokazni materijal uveli više pisama koje je Bosanac ujesen 1991. slala "Hrvatskom uredu pri Promatračkoj misiji Europske zajednice". U njima je, tražeći pomoć, tvrdila da bolnicu svaki dan gađa teško topništvo i bombardiraju zrakoplovi JNA.

Vesna Bosanac iskaz će nastaviti u srijedu.

Optuženik Šešelj rekao je u utorak da je ne će protuispitivati, jer se protivi uvođenju u spis njezine izjave tužiteljstvu u pisanu obliku.

Vojislav Šešelj optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., među kojima i za strijeljanje na Ovčari oko 200 hrvatskih zarobljenika izvedenih iz vukovarske bolnice potkraj studenoga 1991.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije