Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model

Guverner HNB-a smanjuje zatezne kamate

'10.07.2012., Zagreb - Boris Vujcic, guverner Hrvatske narodne banke. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
26.03.2013.
u 13:02

Središnja banka rezervirana je prema prijedlozima predsjednika Josipovića za rješavanje dužničke krize, primarna im je, kažu, stabilnost financijskog sustava

Nakon što je Hrvatska udruga banaka ustvrdila da ne postoji dužnička kriza pa prema tome ni razlog za dodatne mjere za koje se zauzeo predsjednik države Ivo Josipović, o svemu se izjasnila i Hrvatska narodna banka. Njihov je stav da se ne treba žuriti te da prije \"primjene mjera koje bi mogle znatno utjecati na financijska tržišta treba sagledati i pomno provjeriti moguće učinke tih mjera na sve uključene subjekte i tek temeljem rezultata takve provjere odlučiti o njihovoj opravdanosti, korisnosti i primjenjivosti.\" 

Druga prilika za život

Podsjetimo, predsjednik predlaže da se uvede zabrana ovrha na prostor u kojemu se stanuje, ograniči iznos duga koji se može ovršiti na nekretninama, ograniči ovrhe na periodične dugove do 5 tisuća kuna, smanji cijena ovrha, ali i visina zatezne kamate. Predsjednik također zagovara uvođenje osobnog bankrota koji bi zaduženim građanima dao \"drugu priliku za život.\" Građani koji bi ušli u bankrot ne bi mogli samostalno raspolagati svojom imovinom, a nakon nekog vremena dio duga bi im se i otpisao. Banke su pak rezervirane prema ideji bankrota, a pogotovo tvrde da je iluzorno očekivati otpis duga.    

Hrvatska narodna banka u svojem komentaru ističe da posebnu pozornost valja posvetiti utjecaju  predsjednikovih mjera na stabilnost financijskog sustava, koji je okosnica funkcioniranja gospodarstva. Određena rezerva prema inicijativi s Pantovčaka iščitava se i iz stava središnje banke da je nužno procijeniti i učinke mjera na dostupnost i cijenu kredita, što će biti važna odrednica budućeg razvoja gospodarstva te imati izravan učinak na životni standard stanovništva.

\"Kod kreiranja i donošenja mjera potrebno je voditi računa i o tome da će danas uspostavljene mjere kreirati dugoročniji pravni okvir poslovanja na hrvatskom financijskog tržištu. Hrvatski bankovni sustav dobro je kapitaliziran i čvrst, a u interesu je stabilnosti financijskog sustava naše zemlje u cjelini i uspješnog razvoja gospodarstva da takav i ostane\", kažu iz Hrvatske narodne banke. Od svih predsjednikovih inicijativa HNB-u je najviše legla ona o zateznim kamatama.

Poboljšanja za potrošače

HNB navodi da su predložili izmjene odgovarajućih odredaba Zakona o obveznim odnosima te da će se zatezna kamatna stopa utvrđivati na nov način, koji je blizak prijedlogu predsjednika Josipovića. Predsjednik je kazao da je zatezna kamata sada previsoka i nepravedna, do mjere da pojedini vjerovnici namjerno odugovlače sporove i naplatu radi što veće dobiti. Savjetuje stoga da bi zatezna kamata trebala biti određeni broj indeksnih poena – možda dva indeksna poena – veća od redovite kamate. HNB  nadalje navodi da je putem svojih odluka već poboljšao poziciju potrošača, korisnika kredita u odnosu na banke.

>>Josipović odgovara bankama: Što je to ako ne dužnička kriza?

Komentara 1

EN
ENTUZIJASTA
14:11 26.03.2013.

"Ne treba se žuriti"- kaže. Sukus: Treba najprije sve poharačiti i staviti na rub egzistencije i dalje te u nekoj daljoj budućnosti eventualno "velikodušno" dati liziku kom preživjelom prosjaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije