Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SAMITU NEMA KINE I SAD-A

Guterres: 'Ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima otvorila je vrata pakla'

Sustainable Development Goals (SDG) Summit at United Nations headquarters in New York
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
1/2
20.09.2023.
u 19:04

Govorit će i mnoge zemlje koje su najviše izložene posljedicama globalnog zagrijavanja kao što su Barbados, Samoa i Tuvalu

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da je ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima "otvorila vrata pakla", otvarajući samit o klimatskim ambicijama u sjedištu UN-a u New Yorku, bez SAD-a i Kine. Govoreći o "strašnim vrućinama" i "povijesnim požarima" ove godine, potaknutima emisijama stakleničkih plinova, naglasio je da nije prekasno da bi se "ograničilo porast globalne temperature za 1,5 stupnjeva Celzijevih".

"Budućnost nije ispisana: na vama je, liderima, da je ispišete", rekao je. "Još uvijek možemo izgraditi svijet s čistim zrakom, zelenim poslovima i čistom i pristupačnom energijom za sve". 

Svjetski čelnici trebali bi na samitu u New Yorku najaviti akcije koje će poduzeti kako bi ispunili svoje obveze iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.  Na samitu ne sudjeluju dva najveća svjetska zagađivača atmosfere - SAD i Kina. Američki predsjednik Joe Biden još je u New Yorku, povodom Opće skupštine UN-a, a kineski predsjednik nije doputovao na tu sjednicu.

Na popisu govornika nije ni Velika Britanija. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u utorak da bi mogao odustati od cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

POVEZANI ČLANCI:

Europska unija je s druge strane pozvana predstaviti svoje klimatske politike, kao i Brazil, Kanada i Južnoafrička Republika. Govorit će i Francuska čiji predsjednik Emmanuel Macron ipak nije u New Yorku te mnoge zemlje koje su najviše izložene posljedicama globalnog zagrijavanja kao što su Barbados, Samoa i Tuvalu.

Glavni tajnik pozvao je i guvernera Kalifornije te gradonačelnika Londona.

Samit je najvažniji skup o klimi u SAD-u od 2019., kada je švedska aktivistkinja Greta Thunberg postavila pitanje svjetskim čelnicima "Kako se usuđujete?". Neuspjeh bogatih zemalja da ispune svoja obećanja da će pomoći zemljama u razvoju osobito je osjetljivo pitanje u međunarodnim pregovorima o klimi. To će pitanje nesumnjivo biti na dnevnom redu skupa COP28 za nekoliko tjedana.

GALERIJA Klimatske promjene u Hrvatskoj i diljem svijeta

Sustainable Development Goals (SDG) Summit at United Nations headquarters in New York
1/34

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Komentara 4

ŠA
Šaraf
20:36 20.09.2023.

I Rusi su danas potpisali agendu 2020-2030 u UN u kontrola čovjeka sve je dogovoreno.

IK
Ikarus
19:31 20.09.2023.

Nafta nije fosilna energija.rimljani su Grenland opisali kao zelena zemlja sa kojeg su tekle rjeke u ocean zbog tople klime dakle opisali su ono što su vidjeli

PM
Pionir_Mali
19:24 20.09.2023.

Svatko tko je sposoban kritički razmišljati zna da je cijela ova priča o globalnom zagrijavanju/klimatskoj krizi/kriznoj zdravstvenoj situaciji (Covid) lažna, osmislila ju je vladajuća elita/klasa milijardera globalističke kabale kao daljnje sredstvo za stjecanje kontrole nad čovječanstvom.Oni vjeruju da smo dovoljno zatupljeni, rastreseni i apatični da provedemo njihov plan kroz stalnu propagandu, izazivanjem straha i prijetnji.Oni žele posjedovati sve, a da mi ne posjedujemo ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije