Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ulazni paket"

Gunnar Hökmark: Hrvatska za ulazak u EU neće čekati Island

Gordan Jandroković
Autor
Stojan de Prato
16.11.2010.
u 15:13

- Hrvatska će svojim ulaskom pridonijeti i Uniji i svojemu susjedstvu. Želimo stoga da Hrvatska u EU uđe čim prije, čim ispuni preostala mjerila – dodao je Hökmark.

Iako je svaka špekulacija koja se čuje u ustanovama Europske unije manje-više ozbiljna, Hrvatska ipak neće morati čekati da je Island dostigne pa da zajedno uđu u EU. Rekao je to u utorak novinarima u Bruxellesu Gunnar Hökmark, potpredsjednik frakcije Europske pučke stranke (EPP) u Europskome parlamentu i supredsjedatelj zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.
Jedan je utjecajan europarlamentarac iz EPP-a, naime, istoga dana novinarima neslužbeno bio spomenuo da “postoje ozbiljna nagađanja” o tome da bi bilo dobro da Hrvatska i Island u EU uđu istoga dana. To bi se, prema njemu, trebalo zbiti “najkasnije za dvije godine”.

- Hrvatsku ćemo suditi isključivo prema njezinim vlastitim postignućima. Kada bi Island i dostigao Hrvatsku, to bi bilo izvedivo, no Island je dosta iza Hrvatske u pristupnome postupku. Hrvatska neće čekati Island, nećemo joj stvarati nove zastoje – naglasio je Hökmark. Dodao je da se Hrvatska “mora usredotočiti na borbu protiv korupcije kako bi postala jasan uzor zemljama u području i ohrabrila one koje možda još imaju dvojbi".

- Hrvatska će svojim ulaskom pridonijeti i Uniji i svojemu susjedstvu. Želimo stoga da Hrvatska u EU uđe čim prije, čim ispuni preostala mjerila – dodao je Hökmark.

- Nagađanja je bilo i bit će ih, ali ulazak Hrvatske ovisi u prvome redu o nama samima. Cilj nam je ispuniti obveze do sredine 2011. Dinamika Islanda posve je različita, pa nagađanja o zajedničkome ulasku nisu stvarna – ustvrdio je Jandroković.

Island je ušao u postupak “screeninga”, koji prethodi pristupnim pregovorima, a tijekom kojega Europska komisija utvrđuje koliko se zakonodavstvo kandidatske zemlje razlikuje od europske pravne stečevine. Otvaranje prvih poglavlja očekuje se pred ljeto 2011.

Ministar Jandroković sudjelovao je u utorak poslijepodne na konferenciji “Balkan u srcu Europe”, koju je u Europskome parlamentu pripremio EPP. Upitan sudjeluje li Hrvatska u novome europskom planu za BiH na kojemu zajedno rade “ministrica vanjskih poslova” EU barunica Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, uzvratio je da “Hrvatska čini sve što je potrebno da bi se došlo do rješenja koje će dovesti do vlasti s vjerodostojnim predstavnicima svih triju naroda, koje će uvažiti stvarnost na terenu te uzeti u obzir kako povijesni vid tako i euroatlantsku perspektivu BiH”.

Komentara 21

PI
Pippo9
16:11 16.11.2010.

Rh je odradila odličan posao tako da je naš skorašnji ulazak u EU vrlo izgledan i ne može ga ništa usporiti

ST
stefj
16:23 16.11.2010.

Hrvatska za ulazak u EU neće čekati Island, već će ga gospodski pustiti prije...

DR
dreamteam
15:30 16.11.2010.

Gunnar Hökmark.Tko je cuo za njega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije