Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Varga

Gubici bolnica s lanjskih 742 smanjeni na 153 milijuna

bolnica
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
31.07.2015.
u 10:02

U 11 bolnica koje su poslovale u plusu manje su liste čekanja, tvrdi ministar i navodi primjer: U Rijeci se na ultrazvuk srca – ne čeka

Od 33 bolnice u sanaciji, njih 11 poslovalo je u plusu u prvoj polovici ove godine. Preostale su, pak, smanjile gubitke. Radile su učinkovitije pa su srezane i liste čekanja.

Za ultrazvuk srca na riječkoj kardiologiji čeka se, primjerice, "nula dana". Usto, sve bolnice više pažnje pridaju kvaliteti rada i ljubaznosti prema pacijentima. Pohvalio se time ministar zdravlja Siniša Varga.

Minus u KBC-u Zagreb

Gubici bolnica lani su dosezali čak 742 milijuna kuna, a smanjeni su ove godine na 153 milijuna. Od toga, 138 milijuna kuna duga ostvareno je u siječnju, što je minimalan gubitak, naveli su u Ministarstvu, ako se ima na umu da su zalihe s 30. lipnja iznosile 141 milijun. Dugovi općih bolnica manji su za 94, a kliničkih za 56 posto.

Pozitivno su poslovale bolnice Sveti Duh, Varaždin, Koprivnica, Sisak, Zadar, Požega, Popovača, Varaždinske toplice, Lovran, Rijeka. Minus u blagajni zabilježili su, pak, u KBC-u Zagreb, no polovica duga nakupljena je, kazao je Varga, u siječnju, za stare uprave.

Novi modeli ugovaranja

U Ministarstvu očekuju da će novu godinu s pozitivnim rezultatom dočekati i ostale bolnice u sanaciji.

Znatno bolje rezultate nego lani u isto doba ministar pripisuje i izlasku HZZO-a iz državne riznice te, među ostalim, novim modelima ugovaranja sa Zavodom.

Zadovoljan je reformama i rezultatima postignutim nacionalnim planom.

– Vjerujemo kako će i ostale 22 bolnice provesti sve ključne mjere kako bi se priključile ovom pozitivnom trendu te tako do 2017. sanirati sve dugove i trajno zaustaviti gubitke – poručili su u Ministarstvu zdravlja.

>>Varga: Transfuziologija ostaje u Zadru

>>Tri skupa lijeka za hepatitis C od danas na besplatnoj listi HZZO-a

Komentara 8

AU
aurora1zn
11:09 31.07.2015.

znaci moze se smanjiti troskove a ne ono nalupaj pa nek drzava placa

AU
aurora1zn
11:11 31.07.2015.

hoces apartman hoces tv klimu i sve pogodnosti placaj dopunsko ili iz svog djepa pa imas tako rade svagdje od njemacke do engleske-hoces osnovno imas osnovno

OG
Oger
11:09 31.07.2015.

zdepar i Ira33, ......... Koje ste vi sa samim sobom nezadovoljne individue. Zar morate sve sto je pozitivno odmah popljuvati? Progooglajte unatrag pa provjerite gubitke bolnica u godinama na pr. 2003. do 2011. Ova vlada je preuzela vrlo, vrlo lose stanje u zdrastvu i cim nesto poprave vi zadajete udarac. Sram vas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije