Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslali pismo Bundestagu

Grupa bivših diplomata traži Schmidtov opoziv

Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
12.02.2023.
u 00:14

Visoki predstavnik ima širok raspon ovlasti, od donošenja zakona do smjenjivanja javnih dužnosnika.

Skupina bivših diplomata traži opoziv Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. U pismu upućenom Odboru za vanjske poslove njemačkog Bundestaga optužuju političara CSU-a da je nanio "trajnu štetu" mirovnom procesu u BiH i ugledu Savezne Republike Njemačke, piše časopis Spiegel. Autori pisma ističu kako "od njegova imenovanja 2021. Schmidtovo djelovanje promiče nacionalističke snage i štiti one koji rade na potkopavanju i uništenju države", a u pismu ga najviše optužuju za pogodovanje hrvatskoj strani. Primjerice, autori pisma tvrde da je Schmidt dopustio hrvatskoj vladi da ga iskorištava promjenom izbornog zakona u BiH.

"Osim toga, na nogometnom SP-u pojavio se ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave i dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o nalogu koji je dobio iz Hrvatske", navodi se u pismu.

Autori, među kojima je i bivši njemački veleposlanik u Sjevernoj Makedoniji te bivši zaposlenici u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini "sve što je potrebno" za njegovo smjenjivanje s dužnosti. Schmidt odbacuje optužbe i optužuje autore da se služe lažima.

Mjesto visokog predstavnika uspostavljeno je nakon rata u BiH kako bi nadgledao civilni dio Daytonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik ima širok raspon ovlasti, od donošenja zakona do smjenjivanja javnih dužnosnika. O Schmidtu se u javnosti raspravlja od njegova imenovanja 2021., primjerice prošle godine se u kolovozu morao braniti zbog izljeva bijesa prema jednoj novinarki, a bošnjačka javnost ga od samog početka proziva za pogodovanje Hrvatima.

Optužbe iz pisma sada ispituje Odbor za vanjske poslove njemačkog parlamenta. SPD-ov političar i predsjednik Odbora Michael Roth rekao je za Spiegel da pismo shvaća kao priliku da pozove Christiana Schmidta da razgovara s odgovornim kolegama u Odboru za vanjske poslove o tim optužbama. Schmidt je Odboru najavio svoj odgovor na kritike. 

Komentara 3

DU
Deleted user
00:51 12.02.2023.

Ovo su sve zakuvali Bosnjaci koji su u njemackoj u parlamentu...Nebi dali osnovna prava Hrvatin u BIH..Obicna bagra.

Avatar 15545
15545
01:25 12.02.2023.

Nikad Svabi ne vjeruj, nit njegovi konjusari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije