Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VECERNJI TV

Grubić o projektu snimanja Šibenika: Ne daj Bože da se dogodi potres, mi gradsku jezgru ne možemo obnoviti

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
14.07.2021.
u 11:38

Na samom sv. Ivanu na arheološkim istraživanjima sudjelovalo je više od 250 građana. To smo radili u ljetnim mjesecima, naveo je.

Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac gostovao je u  emisiji Večernji TV gdje je govorio o deset godina rada udruge. Voditeljica emisije je Petra Maretić Žonja. 

 

- Udruga je od samog svojeg početka krenula u revitalizaciju šibenskih tvrđava - istaknuo je i naveo kako je 400 članovi udruge svatko na svoj način dopridonio obnovi utvrđa, koje su prepoznate i u medijima. 

- Gosti posjećuju te utvrde i na njima se odvijaju brojni događaji. Dali smo jednu novu dimenziju tim tvrđavama. Osim što su se uredile, one imaju neke dodatne sadržaje - naveo je i pohvalio Šibenčane za uključivanje u projekte. 

- Na samom sv. Ivanu na arheološkim istraživanjima sudjelovalo je više od 250 građana. To smo radili u ljetnim mjesecima. To je bilo jako bitno jer su ta arheološka istraživanja bila krucijalna da završimo projekt Sv. Ivana i da u suradnji s gradom Šibenikom se prijavi na natječaj europskih fondova. Sredstva smo dobili i to 40-ak milijuna kuna  te se ta tvrđava Sv. Ivana obnavlja. 

Kazao je da se očekuje kraj radova na sv. Ivanu do kraja godina i da će tamo biti kampus gdje će djeca učiti o tvrđavama. 

Grubić je govorio i o projektu Društva - arhitektonskom snimanju 93 bloka u šibenskoj gradskog jezgri. 

- To je projekt koji radimo posljednjih nekoliko godina. Ne daj Bože da se dogodi neki potres, mi gradsku jezgru ne možemo obnoviti. Zašto ne možemo? Jer nije napravljeno geodetsko-arhitektonsko snimanje i nije dokumentirano to kulturno naslijeđe - kazao je i naveo kako se projekt radi u suradnji s Ministarstvom kulture. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije