Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grof Eltz uknjižio se na pola Vukovara, građani uznemireni!

Na mnogim su česticama s teretom sagrađeni razni objekti
25. travnja 2014. u 13:33 287 komentara 45572 prikaza
grof
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/14

Pravu uzbunu među građanima Vukovara i okolice, ali i pravnih osoba, izazvala je dostava rješenja Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Vukovaru o zabilježbi u postupku naknade za oduzetu imovinu grofa Georga Eltza Vukovarskog.

Prvi korak u povratu

Prema sudskom rješenju od 11. ožujka. 2014., zabilježba postupka naknade stavljena je na više od 500 katastarskih čestica na području katastarskih općina Vukovar, Berak, Bršadin, Čakovci i Negoslavci. Ishođenje zabilježbe zapravo je prvi korak u postupku povrata zemlje i imovine vukovarskoj obitelji Eltz, koja joj je oduzeta nakon Drugog svjetskog rata. Prema popisu čestica, grof Eltz traži povrat stotina hektara poljoprivrednih površina, kao i onih na kojima su proteklih desetljeća sagrađeni razni objekti. Tako se na popisu nalaze poljoprivredne površine, šume, ali i danas stambene zgrade, škole, hotel, nekretnine grada Vukovara, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Ine, Vupika, Veleprometa i drugih pravnih i fizičkih osoba koje su sagrađene proteklih desetljeća.

– Zabilježba na vlasnički list unesena je jer je pokrenut upravni postupak. Sama zabilježba ne onemogućava i prodaju tih nekretnina. Ona će stajati u svakom vlasničkom listu sve dok pitanje povrata zemljišta obitelji Eltz ne bude riješeno na neki način – kratko su nam objasnili u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Vukovaru. Postupak povrata oduzetoga zemljišta u Uredu državne uprave obitelj Eltz pokrenula je još 1997. godine. Od tada pa do danas malo je toga napravljeno po tom pitanju. Sve do ovoga rješenja.

– Grof Eltz je 1997. zatražio povrat više od 476 hektara konfisciranoga zemljišta. Kako će to biti riješeno ne znam, ali mislim da se u sve to trebaju umiješati i više državne instance jer je riječ o velikim površinama, ali i nizu objekata koji su danas u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba. Postupak povrata može trajati mjesec-dva, ali može i još 17 godina – rekao je predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak. Građani čije se čestice nalaze u rješenju su, najblaže rečeno, šokirani jer iako im nije onemogućen promet nekretninama, zabilježba će znatno otežati njihovu prodaju. Mnogi od njih još nisu dobili rješenja ili pak ne znaju što to znači za njih i njihovu nekretninu.

 Kultiviranje Vukovarski muzej ujedinio Hrvatsku Pejačevići IZLOŽBE Nakon umjetnina Pejačevića - Eltzovi!

– Zemljište za kuću moji su roditelji kupili još 60-ih godina prošloga stoljeća. Imam i ugovor, a onda odjednom dobijem rješenje u vezi s tom zabilježbom. Rekli su mi da ona ne ometa prodaju nekretnine, ali tko će je kupiti kada u vlasničkom listu stoji zabilježba kao nekakav teret. Osobno nikad ne bih kupio takvu nekretninu jer nikad ne znate što će biti s njom na kraju i koliko će to trajati – rekao nam je Mladen K. Smatra da problem može riješiti jedino država, koja bi se nekako morala dogovoriti s grofom Eltzom.

Milijarde kuna

– Tu je navedeno stotine čestica. Sve to vrijedno je ne stotine milijuna nego i nekoliko milijardi kuna – dodaje Mladen K.

Odvjetnik obitelji Eltz, Branimir Iveković iz Zagreba, samo nam je rekao da je to uobičajena procedura te da više ne može reći dok ne razgovara sa strankom.

Neki vlasnici tužit će grofa Eltza za duševne boli

Nakon što su dobile sudsko rješenje, neke od pravnih osoba već su započele prikupljati dokumentaciju kako bi pokušale što prije riješiti pitanje zabilježbe i raspolagati svojom imovinom. Neki tvrde da raspolažu dokumentacijom koja im ide u korist i govori suprotno u odnosu na Eltza. Moguće je i da će neki od njih protiv grofa Eltza podnijeti privatne sudske tužbe radi „nanesenih duševnih boli njima i članovima njihovih obitelji“.

476

hektara zemljišta, koje im je oduzeto 1945. godine, grof Eltz zatražio je još 1997.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • kristov:

  Evo kako se jednostavno riješiti srba, srpskog pitanja i ćirilice. Možda nam referendum doista ne bude potreban. Samo još mala digresija na prebrojavanje naših potpisa, da je Vlada tako prebrojila birački popis, ne bi bilo potrebe za ovim pitanjima. Grofe ... prikaži još! samo hrabro, samo naprijed!

 • vukovarac 61:

  Treba vratiti oteto jer je ta pljačka sjeme svih dosadašnjih pljački.Ovo društvo je nastalo na otimačini još od turskog doba ovdje jedni drugima ulazimo u sela i gradove i samo otimamo tako da ne znaš više što je čije.Vratite svakom ... prikaži još! svoje pa onda ispočetka,tu mislim i na ove nove privatizacijske lopine koji su nas ogolili do kosti.

 • Avatar tajar
  tajar:

  (Grof) Todorić se je uknjižio na pola hrvatske Baranje, pa to nikoga ne smeta i ne nanosi duševnu bol!