Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povrat imovine

Grof Eltz uknjižio se na pola Vukovara, građani uznemireni!

grof
Foto: Pixsell
1/14
25.04.2014.
u 13:33

Na mnogim su česticama s teretom sagrađeni razni objekti

Pravu uzbunu među građanima Vukovara i okolice, ali i pravnih osoba, izazvala je dostava rješenja Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Vukovaru o zabilježbi u postupku naknade za oduzetu imovinu grofa Georga Eltza Vukovarskog.

Prvi korak u povratu

Prema sudskom rješenju od 11. ožujka. 2014., zabilježba postupka naknade stavljena je na više od 500 katastarskih čestica na području katastarskih općina Vukovar, Berak, Bršadin, Čakovci i Negoslavci. Ishođenje zabilježbe zapravo je prvi korak u postupku povrata zemlje i imovine vukovarskoj obitelji Eltz, koja joj je oduzeta nakon Drugog svjetskog rata. Prema popisu čestica, grof Eltz traži povrat stotina hektara poljoprivrednih površina, kao i onih na kojima su proteklih desetljeća sagrađeni razni objekti. Tako se na popisu nalaze poljoprivredne površine, šume, ali i danas stambene zgrade, škole, hotel, nekretnine grada Vukovara, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Ine, Vupika, Veleprometa i drugih pravnih i fizičkih osoba koje su sagrađene proteklih desetljeća.

– Zabilježba na vlasnički list unesena je jer je pokrenut upravni postupak. Sama zabilježba ne onemogućava i prodaju tih nekretnina. Ona će stajati u svakom vlasničkom listu sve dok pitanje povrata zemljišta obitelji Eltz ne bude riješeno na neki način – kratko su nam objasnili u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Vukovaru. Postupak povrata oduzetoga zemljišta u Uredu državne uprave obitelj Eltz pokrenula je još 1997. godine. Od tada pa do danas malo je toga napravljeno po tom pitanju. Sve do ovoga rješenja.

– Grof Eltz je 1997. zatražio povrat više od 476 hektara konfisciranoga zemljišta. Kako će to biti riješeno ne znam, ali mislim da se u sve to trebaju umiješati i više državne instance jer je riječ o velikim površinama, ali i nizu objekata koji su danas u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba. Postupak povrata može trajati mjesec-dva, ali može i još 17 godina – rekao je predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak. Građani čije se čestice nalaze u rješenju su, najblaže rečeno, šokirani jer iako im nije onemogućen promet nekretninama, zabilježba će znatno otežati njihovu prodaju. Mnogi od njih još nisu dobili rješenja ili pak ne znaju što to znači za njih i njihovu nekretninu.

– Zemljište za kuću moji su roditelji kupili još 60-ih godina prošloga stoljeća. Imam i ugovor, a onda odjednom dobijem rješenje u vezi s tom zabilježbom. Rekli su mi da ona ne ometa prodaju nekretnine, ali tko će je kupiti kada u vlasničkom listu stoji zabilježba kao nekakav teret. Osobno nikad ne bih kupio takvu nekretninu jer nikad ne znate što će biti s njom na kraju i koliko će to trajati – rekao nam je Mladen K. Smatra da problem može riješiti jedino država, koja bi se nekako morala dogovoriti s grofom Eltzom.

Milijarde kuna

– Tu je navedeno stotine čestica. Sve to vrijedno je ne stotine milijuna nego i nekoliko milijardi kuna – dodaje Mladen K.

Odvjetnik obitelji Eltz, Branimir Iveković iz Zagreba, samo nam je rekao da je to uobičajena procedura te da više ne može reći dok ne razgovara sa strankom.

Komentara 287

KR
kristov
13:50 25.04.2014.

Evo kako se jednostavno riješiti srba, srpskog pitanja i ćirilice. Možda nam referendum doista ne bude potreban. Samo još mala digresija na prebrojavanje naših potpisa, da je Vlada tako prebrojila birački popis, ne bi bilo potrebe za ovim pitanjima. Grofe samo hrabro, samo naprijed!

V6
vukovarac 61
13:58 25.04.2014.

Treba vratiti oteto jer je ta pljačka sjeme svih dosadašnjih pljački.Ovo društvo je nastalo na otimačini još od turskog doba ovdje jedni drugima ulazimo u sela i gradove i samo otimamo tako da ne znaš više što je čije.Vratite svakom svoje pa onda ispočetka,tu mislim i na ove nove privatizacijske lopine koji su nas ogolili do kosti.

Avatar tajar
tajar
14:23 25.04.2014.

(Grof) Todorić se je uknjižio na pola hrvatske Baranje, pa to nikoga ne smeta i ne nanosi duševnu bol!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije