Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvršten u dnevni red

Grmoja: Plenković će Zakon o osobnim asistentima mijenjati samo ako osjeti da će imati političku štetu

Zagreb: Nikola Grmoja o osobnim asistentima za roditelje njegovatelje
Patrik Macek/PIXSELL
24.03.2023.
u 13:48

Prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji danas je uvršten u dnevni red Sabora, a njegov je sadržaj izazvao vrlo oštre reakcije oporbe.

- Vlada je konačno u proceduru uputila Zakon o osobnoj asistenciji, ali mi smatramo da se njime ograničavaju prava roditelja njegovatelja na osobne asistente. Ovim Zakonom omogućuje se da roditelji njegovatelji imaju pravo samo na 22 sata mjesečno ovih usluga. Dakle, to bi bilo 42,5 minute dnevno, i to samo ona kućanstva koja imaju dva člana To su de facto samohrani roditelji i ona kućanstva koja imaju dvije ili viša osoba s invaliditetom. Mi tražimo da se taj članak briše i da se, kao što je to i do sada bio slučaj, roditeljima njegovateljima omogući jednako pravo na osobnog asistenta kao i svim drugim korisnicima jer ovo ne treba gledati kao nekakvu vrstu luksuza nego kao temeljno pravo. I treba ga afirmirati kao temeljno pravo osoba s invaliditetom. Kao što je to, uostalom, slučaj u nizu drugih zemalja - kazala je saborska zastupnica stranke Možemo! Jelena Miloš naglašavajući kako roditelji njegovatelji brinu o svojoj djeci 24 sata dnevno bez ikakvog odmora i da bi zato trebali imati puni opseg toga prava.

- Da ne kažem da imaju mizernu naknadu od samo četiri tisuće kuna. Nadamo se da će Ministarstvo sjesti s udrugama i omogućiti im puni opseg prava, a ne da se još jednom licitira ovim pravom kao da smo na nekakvoj dražbi. Ponižavajuće je, prije svega, za korisnike da se na ovaj način licitira njihovim pravima. Pravo na osobnog asistenta pravo je svake osobe s invaliditetom. Ovo nije prvi put da Ministarstvo reagira i da se stvari popravljaju tek nakon što se dogodi nekakav javni pritisak, a sve što oporba predlaže omalovažava se samo zato što je od oporbe. Sve to najviše ide na štetu korisnicima - upozorila je Miloš.

Ista tema bila je razlog reagiranja i zastupnice SDP-a Andreje Marić.

- Konačno smo dočekali da taj Zakon dođe i do nas. Ovo je svojevrsni popravni ispit za Vladu s obzirom na niz primjedbi, njih preko 900, koje su bile u e-savjetovanju. Dobar dio tih primjedbi, nažalost, nije prihvaćen. Dosta ih je bilo vezano uz pravilnike i očekujemo da se donesu ti pravilnici, i to u što kraćem roku jer je bez njih sve to skupa mrtvo slovo na papiru.

Primjedbe roditelja njegovatelja zaista stoje. Predviđa se tih 22 sata, ali je to premalo. Brojne su udruge pozdravile donošenje ovog Zakona, u određenim dijelovima on donosi neke novine, no još ima dosta dubioza i prostora za poboljšanje. Nadamo se da ćemo to promijeniti u prvom čitanju u Saboru i da će se ta satnica povećati - poručila je Marić dodavši da brojne osobe s invaliditetom, roditelji njegovatelji, ali i neke druge udruge iznose svoje primjedbe na predloženi zakon pa se nada da će Ministarstvo sve to i uvažiti.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u svom se osvrtu dotaknuo i one iznimno mučne, ljudski teško shvatljive situacije koja se u Saboru dogodila prije točno tjedan dana.

- Ovaj je Zakon posljedica onoga što se prošli petak dogodilo u Saboru. Vladajući se od te sramote glasovanja protiv roditelja njegovatelja koji su cijeli svoj život posvetili djeci - neće oprati nikada. Neće ih oprati nijedno more ni svi oceani svijeta. Prijedlog da korisnici koji imaju roditelja njegovatelja ne mogu dobiti i osobnog asistenta koji je sada ušao u proceduru, Plenković će mijenjati samo ako osjeti da će imati političku štetu. Žalosno je da premijer ne vodi računa o najugroženijima u našem društvu nego o svom osobnom rejtingu. Mora se omogućiti da djeca imaju i osobnog asistenta zato što i roditelji njegovatelji imaju pravo na osobni život. Imaju pravo nekad se i odmoriti, otići u kazalište ili kino. Ako nemaju asistente, roditeljima njegovateljima oduzimamo pravo na bilo kakav socijalni život. Uvjeren sam da će vladajući, uz pritisak oporbe, medija i javnosti ipak na kraju morati na to pristati - poručio je Grmoja.

>> VIDEO: Katarina Peović o optužnici DORH-a: "Ako sam ja prekršila šutnju, onda je i Plenković"

Komentara 3

Avatar Moodleen
Moodleen
18:12 24.03.2023.

A jel grmonja ovu svoju "izjavu" ovjeril kod javnog bilježnika?

MP
marijan.pinkeva
09:39 25.03.2023.

A što veli Grmoja, kada će opet smak svijeta i hoće li s obitelji opet na ono brdo, čini mi se, u Austriji?

PR
Prahrvat
15:40 24.03.2023.

Je li ovo onaj sto je glasao za Putina - po svjetovanju ZM-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije