Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEETIČKI ISTUPI

Grmoja: Što bi se dogodilo da ja kao saborski zastupnik nisam uputio taj dopis

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.04.2019.
u 13:53

Grmoja drži kako je potpuno neprimjereno da čovjek koji kandidate na izborima mora podučavati etici istovremeno neetički mjesec dana prije izbora prognozira nadmoćnu pobjedu jedne od stranaka.

Mostov Nikola Grmoja tražio je mišljenje Etičkog povjerenstva o istupima njihovog člana prof. Pere Maldinija na javnoj televiziji i njegovu prognoziranju broja mandata koje će osvojiti HDZ, na što je jutros dobio odgovor kako je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo da će se svi članovi do okončanja ovog izbornog postupka suzdržati od javnih nastupa glede teme izbora za Europski parlament.

Grmoja drži kako je potpuno neprimjereno da čovjek koji kandidate na izborima mora podučavati etici istovremeno neetički mjesec dana prije izbora prognozira nadmoćnu pobjedu jedne od stranaka.

- Prekjučer sam uputio dopis Etičkom povjerenstvu oko istupa njihovog člana prof Maldinija koji često na javnom servisu i u drugim medijima komentira i analizira stanje na političkoj sceni i mogući ishod europskih izbora, smatram da je potpuno neprimjereno jer je to nadstranačko tijelo koje mora imati nadstranački karakter, a profesor Maldini je predložen od strane vladajuće većine i HDZ-a pa je kad komentira u svojevrsnom sukobu interesa. Jutros sam dobio odgovor da je Etičko povjerenstvo analiziralo moj dopis i da više niti jedan član neće analizirati, komentirati mogući ishod europskih izbora. Što bi se dogodilo da ja kao saborski zastupnik nisam uputio taj dopis, ovo pokazuje da nažalost niti neki članovi predloženi od vladajuće većine ne shvaćaju etičke principe ponašanja u europskim kampanjama. Poslao bih i poruku građanima, 30 dana je do održavanja europskih izbora, jedan Plenkovićev dvorski komentator ih neće terorizirati idućih mjesec dana, ali će sigurno naći novoga. Neka ne vjeruju onima koji govore da su ovi izbori već riješeni, moć je u vašim rukama, vi odlučujete i o sudbini Hrvatske i o tome tko će je predstavljati u Europskom parlamentu – kaže Grmoja.

Na komentar kako je prof. Maldini rekao da će se ispričati ako treba, iako misli da nije pogriješio kad je govorio da će HDZ pobijediti, Grmoja uzvraća kako je prof. Maldini uvijek gost koji govori u korist Plenkovićeve vlade.

- Možda i nije pogriješio, vidjet ćemo ishod rezultata, ali potpuno je neprimjereno da on kao član Etičkog povjerenstva to komentira, a kandidatima drži prodike kako se ponašati u kampanji. On bi se svakako trebao oko toga ispričati – vjeruje Grmoja.

Upitan je da komentira pismo koruškog župana austrijskom premijeru Kurtzu kako bi trebalo zabraniti komemoraciju na Bleiburgu jer

- Ja ne želim komentirati stav bilo kojeg biskupa, imam svoj stav po tom pitanju, komemoracijama žrtvama i misa da, a zadatak je organizatora i austrijske države da osigura da se ta euharistija dogodi, ali i da nema nikakvih neprimjerenih obilježja i ikonografije. Ja kao vjernik ne znam da se misa za bilo koga može zabraniti, ali se ikonografija može zabraniti. Zadatak organizatora je da to napravi, postoji policija, nije nemoguće spriječiti, hoćemo onda braniti bilo kakva javna okupljanja jer će se netko tamo pojaviti s nekim obilježjima, to nisu argumenti koji su za mene prihvatljivi – zaključio je Grmoja.

Komentara 18

Avatar Narod
Narod
16:10 26.04.2019.

Grmoji ne vjeruje ni njegova familija.

DU
Deleted user
15:41 26.04.2019.

O prognozama i glasovima za EU u proteklih deset dana govorilo je barem 10 gostiju HRT-a, a među njima i njihov bivši savjetnik Relković. Otprilike svi imaju slična mišljenja. Sada je odjednom Maldini dežurni krivac.

OK
okolo
14:08 26.04.2019.

umjesto pere, zbivanja, trendove, želje i pozdrave ce nam upućivati žarko...vjerojatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije