Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grlić Radman zadovoljan samitom EU: Hrvatska diplomacija nastojat će što prije apsorbirati sredstva

Mislim da je to jako važno za gospodarski oporavak i ravnomjerni razvoj Hrvatske, rekao je
21. srpnja 2020. u 15:31 1 komentara 101 prikaza
Zagreb: Ministar Gordan Grlić Radman održao videokonferenciju s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je u utorak da je zadovoljan samitom čelnika Europske unije na kojemu je dogovoreno da će Hrvatska u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju raspolagati s iznosom od nešto više od 22 milijarde eura.

EU leaders summit in Brussels MIRKO GALIĆ Europa nema izbora, mora se dogovoriti o pomoći prije ili kasnije

Odgovarajući na novinarska pitanja uoči sjednice vlade, Grlić Radman je kazao da je iznos dogovoren na samitu važan za gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj Hrvatske. "Najzadovoljniji sam doista ovim postignućem - više od 20 milijardi eura - koje je zapravo (rezultat) velikog doprinosa i zalaganja našega premijera Andreja Plenkovića u ova četiri dana. Mislim da je to jako važno za gospodarski oporavak i ravnomjerni razvoj Hrvatske i sigurno da će biti nastojanje hrvatske diplomacije da se što prije apsorbiraju ta sredstva", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar naglasio je da se tijekom šest mjeseci predsjedanja EU-om Hrvatska zalagala za što veći proračun i što veća sredstva gospodarskog oporavka. "Premijer i ministri, svi smo se mi zalagali, ukazivali na potrebe. Hrvatska je najmlađa članica Europske unije, najmanje je profitirala od EU sredstava", rekao je Grlić Radman.

"Od prvih smo se dana zalagali da, ukoliko u Europskoj uniji želimo biti svi ravnopravni, dostignemo bogatije zemlje članice, da se investira, da se pomogne, da se pokaže solidarnost i prema onim zemljama koje su ušle u Europsku uniju zadnje", rekao je.

VIDEO Postignut dogovor: Hrvatska od Europske Unije dobiva 22 milijarde eura

Odgovarajući na pitanje koji su najveći izazovi pred ministarstvom vanjskih i europskih poslova u predstojećem razdoblju, Grlić Radman je rekao da je važno da "hrvatska diplomacija ima stanoviti kontinuitet". "Ova hrvatska diplomacija pod predsjedanjem Andreja Plenkovića četiri godine, i sad osnaženi zapravo ovim šestomjesečnim predsjedanjem, gdje smo stekli dodatni ugled i reputaciju u međunarodnoj zajednici ... stekli smo jedno dobro iskustvo, snagu krenuti u razgovore s neposrednim susjedstvom", rekao je. "To je naša vanjskopolitička dimenzija koju ćemo razvijati. Kao što smo to bili kazali i za vrijeme našeg predsjedanja, prioritet su bile dvije zemlje, Sjeverna Makedonija i Albanija", rekao je ministar, dodajući da će Hrvatska sada jačati bilateralnu suradnju i razgovore upravo s tim zemljama.

"One su na europskom putu i Hrvatska je zapravo najveći zagovaratelj njihova europskog puta a nastojat ćemo isto tako osnažiti naše transatlantske veze jer smo u ovih šest mjeseci kao zemlja koja je predsjedala bili odgovorni za svih 27 zemalja i to je naše veliko iskustvo", rekao je Grlić Radman.

Karlo Ressler proračun eu Ressler: 'Hrvatskoj je na raspolaganju dvostruko više sredstava, to je prilika za osnaživanje'

Na pitanje o tome što očekuje od dosadašnje državne tajnice Nikoline Brnjac koja preuzima funkciju ministrice turizma i sporta, Grlić Radman je rekao da je ona "bila u ovih godinu dana koliko smo zajedno radili vrlo uspješna i pokazala se kao sposobna" i predstavljala je Vijeće Europske unije u Europskom parlamentu.

"Mislim da uz sav njezin životopis – doktorica znanosti, profesorica – s jednom međunarodnom reputacijom, može biti uspješna na tom mjestu", zaključio je Grlić Radman.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Barbasmora:

    HDZ je odlično izvukao novac za najsiromasniju domovinu u EU! Sada mozemo nabavit eskadrilu, obnovit mornaricu...