Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Grlić Radman: Zabrinjavajući su tonovi koji stižu iz BiH

Davor Puklavec/PIXSELL
01.08.2019.
u 13:27

Nakon što je objavljen tekst u izraelskom listu Jerusalem Post u kojem se navodi da je predsjednica Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama, stigle su brojne žestoke reakcije iz BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u četvrtak je rekao kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio, pa povukao izraelski list Jerusalem Post u kojem stoji da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama. 

Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista Jerusalem Post, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorirstičkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje. 

Hrvatska predsjednica je snažno odbacila te napise, u novoj verziji teksta izbačen je sporni dio, no to nije zaustavilo niz žestokih reakcija koje su stigle iz BiH.

"Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga", rekao je u četvrtak novi ministar vanjskih i europskih poslova pred Banskim dvorima. 

"S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno", dodao je Grlić Radman. 

Istaknuo je da je Hrvatska "odgovorna europska zemlja kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH" i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

"U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda, tako da biraju svog člana predsjedništva i to treba zadovoljiti", rekao je Grlić Radman. 

"BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana - dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda", rekao je i zaključio kako se "mora graditi dijalog". 

Najoštrije komentare u BiH zbog pisanja Jerusalem Posta imao je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović. On je u četvrtak rekao kako neće Hrvatskoj dopustiti "paternalistički odnos" prema njegovoj zemlji. 

On je ranije, na temelju medijskih navoda koji su kasnije povučeni, ustvrdio kako hrvatska predsjednica provodi "agresivnu i ksenofobnu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma" te je poručio kako bi se Grabar Kitarović trebala pozabaviti neofašističkim pojavama u svojoj državi.

Komentara 4

BE
Beskucnik
16:35 01.08.2019.

Hrvatska treba pocet ekonomsku blokadu Bih, zabranit promet kamionima kroz recimo parkove prirode(Bihac) ili cak uvest kao Austrija prevoz zeljeznicom kamiona te se pozabavit dalekovodima i prugama te slicnim mjerama

SN
Snowman
15:19 01.08.2019.

Kakvi so to susjedi koji bi Hrvatsku dovlacili na sud (radi mosta) .nikakvi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije