Naslovnica Vijesti Svijet

Džaferović nastavio verbalni rat s Hrvatskom

Polemiku s hrvatskom predsjednicom nastavio je uz konstataciju kako s bosanskohercegovačke strane nema nikakve agresivnosti, a Hrvatsku je optužio da se "paternalistički" ponaša prema BiH.
01. kolovoza 2019. u 12:39 21 komentara 2950 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako Hrvatskoj neće dopustiti "paternalistički odnos" prema njegovoj zemlji te kako će inzistirati na tome da se poštuju prava i interesi BiH u odnosima sa susjedima, izbjegavši ponuditi ispriku zbog teških optužbi na račun hrvatske predsjednice, koje je izrekao ranije ovog tjedna.

OŠTRE REAKCIJE Povukli citat koji je izazvao napad na Hrvatsku iz BiH

Džaferović je novinarima kazao kako odbacuje tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se BiH ponaša agresivno prema Hrvatskoj aludirajući na neizravan verbalni sukob kojega su njih dvoje imali ranije ovog tjedna.

Nakon što je izraelski list "Jerusalem Post" objavio pa naknadno opovrgnuo ocjene pripisane hrvatskoj predsjednici po kojima je BiH uporište militatnog islama, upravo je Džaferović bio taj koji je izrekao najoštrije komentare s državne razine u BiH.

Na temelju medijskih navoda on je ustvrdio kako hrvatska predsjednica provodi "agresivnu i ksenofobnu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH i Bošnjacima, koja ima sve elemente fašizma" te je poručio kako bi se Grabar Kitarović trebala pozabaviti neofašističkim pojavama u svojoj državi.

Hrvatska predsjednica je nakon toga kazala kako odbacuje žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom i fašističkom državom nazvavši takve ocjene nonsensom.

"Na žalost, u posljednje vrijeme imamo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni, od optužbi za nelegalan rad naših tajnih službi do prijetnji pravosudnim tijelima kada je riječ o Pelješkom mostu", kazala je Grabar Kitarović.

Željko Komšić SLUŽBENO STAJALIŠTE Hrvatski veleposlanik Sabolić Komšiću prenio da predsjednica Grabar Kitarović nije dala sporne izjave

Hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić je u srijedu tijekom susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem upozorio na neprihvatljivost izjava njegovog bošnjačkog kolege u državnom vrhu.

Džaferović ipak nije ponudio ispriku za teške riječi izgovorene zbog neprovjerenih medijskih interpretacija, no zato je polemiku s hrvatskom predsjendicom nastavio uz konstataciju kako s bosanskohercegvačke strane nema nikakve agresivnosti.

"BiH od Republike Hrvatske ne traži ništa što joj ne pripada po međunarodnom pravu. Nije agresivno, a predsjednica Hrvatske je kazala da je i to u spektru agresivnog, ako BiH pokušava ostvariti svoja prava na moru. Ako BiH diže svoj glas i kaže da se sačeka s gradnjom Pelješkog mosta dok se ne definira koridor koji je izvan bilo čijeg suvereniteta, u skladu sa Međunarodnom konvencijom. Nije agresivno ako BiH kaže: 'Stanite, nemojte krčmiti našu imovinu. Nemojte donositi zakone kojima otuđujete tu imovinu'. Nije agresivno ako kažemo: 'Nemojte odlagati nuklearni otpad u blizini granice BiH, nemojte nas trovati'. Nije agresivno ako kažemo: 'Dajte, priznajte pravo naših radnika koji su do 90-ih godina radili u Hrvatskoj na osnovi mirovinskog i socijalnog osiguranja'. Nije to ništa agresivno. Naprotiv. Agresivno je ako se tome suprostavljate", kazao je Džaferović.

Dodao je kako kao krajnje rješenje za sve međudržavne probleme ostaje međunarodna arbitraža ukoliko već nije moguće postići dogovor.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • ANTIKORUPCIJA:

    Islamska radikalna politika koju vodi SDA ima za cilj protjerivanje Hrvata iz BiH i pretvaranje BiH u islamsku drzavu kao sto je i napisao islamski ideolog Alija Izetbegovic .....Hrvatskoj je strateski interes da Hrvati u BiH opstanu na svojim prostorima ... prikaži još!ma .....Muslimani su vec 1993 pokusali agresijom izbiti do Ploca i Neuma.....treba prema njima zauzeti jasan i odlucan stav

  • river:

    Osman place...nedostaje im kao u bivsoj drzavi----milioni kao pomoc nerazvijenim republikama Zele izlaz na cesovnu mrezu RH zracni prostor pomorske luke i sve to besplatno ......a nema toga vise ... prikaži još!......a nema toga vise

  • Omladinac koji to nije:

    Bosnjacki politicari su u svojim glavama zacrtali da je BiH prije svega njihova drzava. Tako se i ponasaju, a bit ce sve smjeliji.