Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspisani opći izbori

Grlić Radman susreo se s Čovićem: Razgovarali o položaju Hrvata i političkim prilikama u BiH

Gordan Grlić Radman susreo se s Draganom Čovićem
Foto: MVEP
1/3
05.05.2022.
u 16:14

Predsjedatelj Čović upoznao je ministra s izazovima u ostvarivanju biračkih prava Hrvata, kao i o opstrukcijama u vezi pregovora o reformi Izbornog zakona

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz MVEP-a. 

Glavne teme sastanka bile su aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi netom raspisanih izbora kao i o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Ministar Grlić Radman kazao je da je reforma Izbornog zakona, slijedom odluke Ustavnog suda BiH i presuda međunarodnog suda, kojom bi se osigurala ravnopravnost i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i uklonila diskriminacija u izbornom procesu i dalje nužnost za uspješnu BiH i njezin napredak prema statusu kandidata za članstvo u EU, navodi MVEP. 

Predsjedatelj Čović upoznao je ministra s izazovima u ostvarivanju biračkih prava Hrvata, kao i o opstrukcijama u vezi pregovora o reformi Izbornog zakona. Složili su se da izmjene Izbornog zakona ostaju ključne kako bi pridonijele stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, suverene i teritorijalno jedinstvene te cjelovite države, u izgradnji dugoročnog povjerenja između tri konstitutivna naroda i omogućila prava svih građana.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako Vlada RH nastavlja podržavati Hrvate u BiH kako bi ta zemlja bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna te dugoročno ostvarila svoje euroatlantske ambicije, zaključuje se u priopćenju. 

Podsjetimo, opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 2. listopada, odlučili su jučer članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te zemlje.

VIDEO Milanović na Američko-hrvatskom forumu o političkoj situaciji u BiH

Komentara 2

MA
markecb
17:06 05.05.2022.

Kojom svojom voljom da je sve i jedan ostao? I dalje ne razumiješ bit problema. Da ostanu samo trojica treba im omogućiti da oni sami između sebe izaberu onog tko ih predstavlja. Ako ti nije jasno zašto se to ne dozvoljava samo pogledaj šta se tamo radi ljudima a sve "po zakonu" i biti će ti jasno zašto čak i u HR koja općenito biježi od ovakvih tema više ne žele šutjeti...

PH
Petarstijena-HR
16:20 05.05.2022.

Hrvati iz BiH ,njih 450.000 se svojom voljom iselilo u Hr i EU zemlje,ostavili kuće i imovinu,i normalno da će vam Muslimani i Srbi odnijeti sva prava,sami ste sebi krivi...,Livno,Kupres,Bugojno,Duvno...sve otišlo u Hr a prelijepe kuće ostavili....idite u BiH i borite se za svoja prava,neće nitko drugi osim vas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije