Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u BiH

Sastali se Milanović i Ćović dok Britanija prijeti sankcijama. Oglasili se i Amerikanci te Dodik

Mostar: Svečanost obilježavanja 30. obljetnice osnivanja HVO uz prisutstvo Milanovića
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.05.2022.
u 22:31

Milanović i Čović složili su se kako je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima te da održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH.

Predsjednik Zoran Milanović sastao se večeras s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem. Razgovarali su o političkoj situaciji u BiH nakon što su raspisani izbori u BiH, odnosno o posljedicama održavanja izbora po postojećem Izbornom zakonu za položaj Hrvata u BiH, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Milanović informirao je Čovića i o svojoj inicijativi da Republika Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Složili su se kako je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima te da održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH.

Predsjednik Milanović potvrdio je kako Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da se izbori u BiH moraju održati sukladno postojećim zakonskim odredbama, a svi koji ih pokušaju onemogućiti ili poduzeti postupke koji će destabilizirati državu zbog toga bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama.

Odvojenim izjavama s takvim porukama u srijedu su se oglasila veleposlanstava SAD i Velike Britanije u Sarajevu pošto je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) raspisalo opće izbore za 2. listopada, a predsjednik HDZ BiH pismom na adrese različitih dužnosnika međunarodne zajednice upozorio da je ta odluka "protivna vladavini prava i izravna je prijetnja miru i političkoj stabilnosti u BiH".

Čović je tim pismom najavio da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

Bošnjački političari u srijedu nisu komentirali tu Čovićevu izjavu a podržao ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Čovićevu najavu Dodik je ocijenio početkom postupka uspostave trećeg entiteta dodajući kako nema ništa protiv toga no samo pod uvjetom da se ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost i status Republike Srpske.

Iz američkog su veleposlanstva reagirali izjavom u kojoj su upozorili kako svi dužnosnici u BiH imaju ustavnu odgovornost zajamčiti građanima njihovo demokratsko prava da glasaju na slobodnim, fer i pravodobnim izborima. Opstrukcije financiranja i provedbe izbora kao i  "prijetnje daljnjom podjelom BiH" nazvali su a antidejtonskim i destabilizirajućim.

Britansko veleposlanstvo lokalnim je medijima poslalo izjavu u kojoj navodi da je London spreman donijetisankcije protiv onih koji odluče dovesti u pitanje stabilnost BiH.

"Svakog političkog aktera koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima protivno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji kao i da je takvo djelovanje protivno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo uporabom sankcija, ozbiljno shvaćamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH", stoji u izjavi kako je citira portal Klix.

Video: Milanović: Ovo nije ucjena. Niti je ovo s Finskom i Švedskom ucjena, niti iznuda

Komentara 40

RE
RedTree
01:49 05.05.2022.

Ljudi, otvorite oči i u Hrvatskoj i naši u BiH. Lik koji je gurao Lex Perković, radi kojeg zamalo nismo ušli u EU, na silu uvodilo ćirilicu u Vukovar, kontroverzne predstečajne nagodbe, autor izjave "mi ili oni", javno podupirao Komšića, sad nas izgleda potapa u svih šesnaest, nakon čega ćemo se godinama oporavljati, a naše u BiH nikad nećemo smjeti spomenuti više. U diplomaciji važi ona "tiha voda, brege dere". A u međuvremenu Vučić lijepo prelazi na Zapad i kupi beneficije, a mi ispadamo neozbiljni, još izgleda i ruski igrači.

BU
burza
00:05 05.05.2022.

Milanovic _komsic ko je tu lud kak ide ono kasno stigne srbin na kosovo

ZG
Zeljko Grabar
00:17 05.05.2022.

Sad samo ocekujemo da se vojskovodja sa Pamtovcaka upise u HDZ u BiH jer po njegovim kriterijima onaj iz RH je prepun bandita a on suradjuje iskljucivo sa balvanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije