Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE UVOĐENJA RODA 'X'

Grlić Radman: Hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol, Božinović i ja imamo isti stav

Zagreb: Gordan Grlić Radman obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
23.07.2021.
u 16:24

To je hrvatsko nacionalno zakonodavstvo i tu nas dvojica ministara dijelimo isti stav i vrlo sam iznenađen da se stvorila buka ni od čega, rekao je Grlić Radman

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Zagrebu da hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol i da je jedinstveno stajalište njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da ga na novim osobnim iskaznicama ne treba biti.

"Hrvatski pravni poredak poznaje muški i ženski spol, nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski. To je hrvatsko nacionalno zakonodavstvo i tu nas dvojica ministara dijelimo isti stav i vrlo sam iznenađen da se stvorila buka ni od čega", rekao je Grlić Radman na novinskoj konferenciji nakon susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

Ministar je to rekao zatražen da komentira vijest objavljenu u Večernjem listu od petka da je njegovo ministarstvo od MUP-a tražilo da se na osobne iskaznice uključi neodređeni rod X.

Istaknuo je da se radilo o internoj korespondenciji stručnih službi državne uprave gdje se daju mišljenja ili tumačenja određenih procesi i uredbi.

"Ali ne donose o tome odluku stručne službe, nego je odluka politička. Tu kolega Božinović i ja već odavno imamo isti stav", kazao je ministar.

Večernji list objavio je da je stajalište MVEP-a da nove osobne iskaznice koje će biti u primjeni od 2. kolovoza imaju naveden osim oznake ženskog ili muškog, i oznaku neodređenog spola. 

VIDEO Nove strože mjere na Jadranu: Uvedeni i novi uvjeti za ulazak u Hrvatsku!

Komentara 11

IM
Imanasjoš...
18:57 23.07.2021.

što je s bosanskim lopovlukom kad će tomu kraj doć

Avatar Jopa
Jopa
17:01 23.07.2021.

Smijenite stručnu službu u MVEP!

SA
sani1
18:32 23.07.2021.

A što je onda on?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije