Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvaput tražili nadopunu dokumentacije

'Grk iz Beča' postao predsjednik NO-a Allianza

FILE PHOTO: The logo of Allianz is seen in Paris
CHARLES PLATIAU/REUTERS
10.05.2023.
u 16:39

Umjesto kažnjavanja AZ fonda u postupku nadzora, Hanfa morala dati odobrenje za imenovanje Petrosa Papnikolaua predsjednikom Nadzornog odbora Allianza Hrvatske

Petros Papanikolau novi je predsjednik Nadzornog odbora Allianza Hrvatske. Hanfa mu je upravo dala odobrenje za tu funkciju. Što je urnebesni preokret nakon nadmudrivanja regulatora i vlasnika društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima AZ fondom oko njihova prava da ne ulože u Fortenovu.   

Kad je blokirao ulazak AZ fonda u operaciju otkupa dionica Sberbanka u Fortenovi, a time srušio i cijeli plan ulaska mirovinskih društava u vlasništvo Fortenove, Petrosu Papanikolaou, direktoru Allianza za regiju jugoistočne Europe, koji je u tekstovima koji su uslijedili dobio nadimak „Grk iz Beča“, spočitnuli su da nije bio član nadzornog odbora AZ fonda te je upitno je li smio sudjelovati na sjednici na kojoj se odlučivalo o tom prijedlogu uprave. Hanfa je u tjednima koji su uslijedili pokrenula i nadzor protiv AZ mirovinskog društva zbog neulaganja (?!) u Fortenovu. A sad je vlasnik, moćni njemački osiguravatelj Allianz dao svoj najjači „statement“ podrške i Papanikolaou, i svojoj odluci da ne ulaze u riskantno ulaganje. A imenovanje „Grka iz Beča“ na mjesto glavnog predstavnika vlasnika u Hrvatskoj dolazi upravo u trenutku kad je najavljena prodaja Fortenove i spominju se teškoće u refinanciranju obveznice s dospijećem u rujnu u iznosu većem od milijardu eura pa se neulaganje u taj koncern pokazuje kao odgovorna poslovna odluka mirovinskog fonda.  

Hanfa je morala „pregristi jezik“. Ali nije prošlo glatko, bilo je otpora. U objavi s današnje 16. sjednice Upravnog vijeća Hanfe stoji i da je odobrenju četverogodišnjeg mandata prethodio Hanfin nalog u kojem traži dopunu predane dokumentacije u kojoj se traži odobrenje za njegovo imenovanje.  

U predmetnom postupku Hanfa je utvrdila postojanje nedostataka u inicijalno dostavljenoj dokumentaciji pa je zaključkom od 8. ožujka 2023. i 14. travnja 2023. zatražila dopune predmetnog zahtjeva i to dostavu dopunjenog Upitnika Kandidata (potpun odgovor na pitanje pod rednim brojem 9. Upitnika navođenjem informacija o financijskim i poslovnim rezultatima trgovačkih društava u kojima Kandidat jest ili je bio značajni dioničar ili u kojima ima ili je imao značajne poslovne udjele odnosno u kojima je obavljao funkciju člana uprave ili neku drugu rukovodeću funkciju) te dodatnog očitovanja Kandidata, čemu je udovoljeno podnescima od 31. ožujka 2023. u dodatno odobrenom roku te 24. travnja 2023. godine – stoji u Hanfinu rješenju koje potpisuje predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman. 

Ključne riječi

Komentara 1

LI
Lisa
21:38 10.05.2023.

Neki su govorili da će mirovinski fondovi morati puno toga objasniti. Očito da su puno toga objasnili! Iako, ne objašnjavaju baš svi, neki naprosto spakiraju kofere i odu iz zemlje u kojoj odgovorni moraju objašnjavati zašto su odgovorni, a neodgovorni napreduju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije