Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBUDIO IH ZVUK KANADERA

Grebaštica poručuje: Hvala vam heroji na nebu i na zemlji

Piloti kanadera spretnim manevrima oduševljavali kupa?e u Grebaštici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/7
16.07.2023.
u 20:55

Na istočnoj padini Jelinjaka koji je sad golemo žarište u nedjelju se aktivirao požar koji su gasila dva kanadera

Zvuk kanadera probudio je danas nešto iza devet sati mještane Grebaštice, Šparadića i brojne turiste koji i nakon katastrofalnog požara borave u mjestu 13 kilometara južno od Šibenika i jednako toliko udaljenom od Primoštena.

– Osam minuta. U toliko je sve nestalo, požar se spustio iz Šaškova i preko magistrale ušao među kuće. Cijeli život gasim požare, ali ovo nismo doživjeli, vidio sam kako je vatra doslovno progutala, pregazila cijeli Jelinjak – kaže Tome Banovac, šef mjesnog odbora u Donjim Banovcima, i sam vatrogasac koji se nagledao kriznih situacija.

>> VIDEO Novinarka Večernjeg iz Grebaštice: "Zasada nema prijetnje stambenim objektima"

Zato su mještani jako dobro samoorganizirani, ali plamteće buktinje koje zadnje dvije noći bace plamen veći i od deset metara, ne mogu se na nepristupačnom terenu braniti golim rukama, naprtnjačama i cisternama. Brdo Jelinjak, ponad uvale Grebaštica koja je najdublji zaljev zavučen u trbuh srednje Dalmacije, davao je posebnu snagu i vizuru malom ribarskom mjestu kraj Šibenika, zbog njega je cijela uvala nadaleko poznata po tirkiznoj zelenoj boji. Preko njega su se u Domovinskom ratu iz vojarni u Zečevu i Rogoznici dovlačili noću topovi bivše JNA koju su se zatim koristili u ključnim bitkama Domovinskog rata. Znaju stariji mještani da se za njihova života Jelinjak više neće obnoviti...

POVEZANI ČLANCI:

A onda je planulo opet. Na istočnoj padini Jelinjaka koji je sad golemo žarište aktivirao se požar koji su gasila dva kanadera i 35 vatrogasaca. Ubrzo je lokaliziran, ali kako je kazao Volimir Milošević, dva Air Tractora tijekom dana ostat će i polijevati požarište. Ta informacija vrijedila je svega nekoliko minuta jer Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, u tom času primio je dojavu da gori Bikarac, otpadni centar kod Šibenika pa su sve zračne snage momentalno preusmjerene na novo krizno žarište.

– Napišite molim vas da cijelo mjesto zahvaljuje ovim momcima na nebu iznad nas. I našim vatrogascima u DVD-u Grebaštica – kazao je Niko Tokić Kartelo iz uvale Galešnica. Prvi put su danas na požarište poletjeli i dronovi, specijalizirani za ranu detekciju požara.

>> VIDEO Ponovo gori kod Grebaštice: "Dok imamo ove naše kanadere ne bojimo se ničega"

Komentara 3

FR
FranjoTT
07:51 17.07.2023.

Sreća da su vatrogasci dobri ljudi i da ne koriste ove prilike recimo da krenu u štrajk, za što sam siguran da bi mnogi išli iskoristiti ovakvu situaciju. Žalosno je što lokalni DVD nemaju novaca za osnovne potrebe dok sa druge strane samo za održavanje onog spomenika u Zagrebu plaćamo 100 000 eura godišnje a on se raspada, što su nam učinili....

DU
Deleted user
21:45 16.07.2023.

Heroji🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
21:17 16.07.2023.

Slava vatrogascima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije