Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička sezona

Grčka se za turiste otvara 1. srpnja, Danska ih još ne želi primati

Easing of the nationwide lockdown against the spread of coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Thessaloniki
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.05.2020.
u 20:06

Turistička industrija stvara 30 posto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu

Turisti će u Grčku ponovno moći dolaziti u srpnju, rekao je u srijedu zastupnicima jedan od čelnih dužnosnika grčke vlade, dok je Danska istodobno zasad odbacila ideju otvaranja granica za turiste.

"Za turizam ćemo se otvoriti 1. srpnja", rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući financijsku potporu, utvrdit će se 15. svibnja, dodao je.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedjeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Turistička industrija stvara 30 posto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu.  

Pandemija covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim gospodarskim granama a trećina njih se pribojava stečaja.

Dužnosnici su procijenili da je zemlja uslijed pandemije izgubila 22 milijarde eura i 45.000 radnih mjesta.

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

S druge strane, Danska zasad nema namjeru svoje granice otvoriti za turiste koji bi voljeli posjetiti tu skandinavsku zemlju.

"Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebali putovati u Dansku budući da možda mogu donijeti zarazu koronavirusom", rekao je u srijedu ministar pravosuđa Nick Haekkerup, u odgovoru na zastupničko pitanje.

Haekkerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susjedne Njemačke, koji su ključna skupina kada se radi o danskom turističkom tržištu.

"Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene dulje nego je potrebno", dodao je.

Njemačka savezna država Schleswig-Holstein, koja graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. svibnja.

U međuvremenu danska vlada olakšava restrikcije. Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao dio prve faze u travnju, a za drugu  koja je u raspravi premijerka  Mette Frederiksen rekla je da vlada želi otvoriti supermarkete, kao i restorane i kafiće.

Stariji učenici također će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj prije koroanvirusa, dodala je.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar EtTore
EtTore
10:26 07.05.2020.

SEZONA PROPALA Svibanj je a turista nigdje i nece ni biti, mozda 2023!?!

AU
austrougarskigeneral
09:55 07.05.2020.

prije 1 7 ne treba primati turoste rano je jođ, ali sezona ce biti udaljeni jedni od drugih,

SI
sisavac
12:22 07.05.2020.

ne sjećam se da je ikad danska bila destinacija za ljetovanje. ove okove treba što prije skinuti! pustiti ljude da žive. oni rizičniji nek paze, kao što se moraju čuvati i od gripe, npr. i u prometu paziš, pa ne vidim nigdje da je zaustavljen promet autima... na dvostrukom dobitku smo odmah, samo otvorimo granice i maknimo ograničenja. turisti će pohrliti k nama, samo da se maknu od svojih zombi političara, a nama će nakon učinka korone opasti broj korisnika mirovinskog sustava. dobiš novac i još ga manje trebaš dijeliti. alan ford je živ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije