Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki politički tjedan
Povratak na članak

Grčka gurnula Sjevernu Makedoniju prema EU

U pet dana potpisana dva velika sporazuma – između Kima i Trumpa te Tsiprasa i Zaeva, koji će ući u povijest

Komentari 41

DU
Deleted user
13:07 17.06.2018.

I što dalje? Sporazum pada. Predsjednik Ivanov neće to potpisati, a bez njegovog potpisa ne prolazi. Grčki parlament to neće priznati i pada grčka vlada. Demonstracije u obje države, a u Skopju možda i građanski rat, za koji su albanci spremni. U Grčkoj čak može izbiti i državni udar (vojni puč). Taj sporazum je mrtvo slovo na papiru.

VL
PE
peugeot
16:39 17.06.2018.

@Trpimir53 - Da ne bijese "anticke Grcke" i njenih velikih filozofa svi bi pa i Hrvati jos i danas 'hodali po granama', a ne po 'nogostupu'...

VL
AM
AMD------------------------
22:45 17.06.2018.

znate li vi sto o makedoncima ? tesko ? previsoka kultura za partijancice dana gadosti.

VL
Avatar pendreck
pendreck
13:35 17.06.2018.

Hm ... Grci su od 1991 blokirali i ostetili Makedonce, nekaznjeno. Istodobno ostetili EU za nekoliko stotnina miljardi € svojim prevarama. Velemajstori Bizantske dvolicnosti. To je vec legendarna pokvarenost.

VL
DU
Deleted user
16:37 17.06.2018.

Sad i ovo slavimo vidi se da graniče sa serbijom virus brate hara ...

VL
BR
Brankko
01:19 18.06.2018.

Besmisleno i iracionalno ponašanje Helenske Republike. Makedonci se zovu po zemlji u kojoj žive, a to što u Grčkoj (manje od sto godina!) postoji i pokrajina Makedonija, ne može razumnomu biti nikakva smetnja. (Grčko i makedonsko i pisanje i izgovor različiti su!) Također, antički Makedonci (Makedonjani) Aleksandra Velikoga itd., uopće nisu bili Grci! Grci prisvajaju antičke Makedonjane?! -- Pogledajte članak "Nove stare igre s imenom Makedonije", od 13. siječnja o.g. (www.vecernji.hr/vijesti/nove-stare-igre-s-imenom-makedonije-1219647). Samo jedan citat iz tog članka: "jedna se od belgijskih pokrajina zove Luksemburg /.../. Jesu li ikada Belgijanci osporavali pravo na ime susjednoj suverenoj državi, Velikom Vojvodstvu Luksemburgu /.../? Što bi bilo da se Belgija ponaša kao Grčka pa da zabranjuje Luksemburgu da se zove tim imenom i da mu ometa opstanak? Kako bi na to gledala međunarodna zajednica?" -- A zvati se po zemlji u kojoj se živi, zar je to neobično? Pa kako se zovu Amerikanci, koji čak "prisvajaju" ime dvaju kontinenata?!

VL
DJ
djobu68
13:11 17.06.2018.

Kao sto mi radimo sto god se Brusselu svidi Makedonci sad postaju Sjevernomakedonci jer su u banani.Bolje bi im bilo da su se davno prikljucili Bugarskoj. Raseljavaju se kao i svi s ovih podrucja, pitanje je vremena kad ce ih Albanci brojcano sustici.

VL
HE
hr.eu
13:12 17.06.2018.

Eto, kad narod ima vladare koji vole svoj narod i državu (Grci) onda će blokrati pregovore za EU državi koja pristupa dok im ne ispune uvjet ma kakav bio. Blokada pregovora o pristupanju EU je jedino oružje koje Hrvatska imaa za upotrijebiti za raščišćavanje višestoljetnih prijepora sa Srbijom. Ali Hrvatska nema vladare koji vole svoj narod i državu, jer da ima, blokirala bi trenutno Srbiju u svim poglavljima dok Srbija ne ispuni svaki do posljednjeg uvjeta koji sre pred nju postave, od službene isprike za agresiju 1991., isplate ratne odštete, denacifikacije srbijanskog društva i službenog odricanja od velikosrpstva i ekspanzionizma prema susjedima, priznanja genocida u Vukovaru i Srebrenici, povrata imovine otete hrvatskim poduzećima, povrata kulturnog blaga, otkrivanja masovnih grobnica s pobijenim hrvatskim vojnicima i civilima , rješenju graničnog spora na Dunavu itd itd itd. Ali mi imamo Plenkovića, a Plenkovića ima Pupovac koji predstavlja politiku vožda Vučića.

VL
CR
cromak
04:36 18.06.2018.

Grci su se istrosili zada im ni musaka vise ne pomaze. Morali su prihvatiti ime Makedonija ma koja ona bila. Definicija Sjever je susper za Makedoniju pogotovo za one koji znaju strane svijeta, to znaci da nesto postoji i da postoji Makedonija. Zivjela zauvjek nasa Makedonija.

VL
BR
Brankko
01:21 18.06.2018.

To "Sjeverna Makedonija", to je bilo predloženo još prije deset godina. Grčka se pravi pametnom i misli da je u nečemu pobijedila. Jedan velik primjer velike gluposti.

VL
LU
lucio2
19:15 17.06.2018.

I za to im je trebalo 20 godina. Suludo!

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:06 17.06.2018.

Tudjman je potpisao Z4 i Daytonski sporazum.

VL
BR
Brankko
13:32 18.06.2018.

Grci i Aleksandar i Filip? U državi Aleksandra Velikoga (i državama poslije njega) grčki je jezik bio jezik kulture, no to ne znači da su to bile grčke države. U Hrvatskoj je do 1848 .latinski bio službeni jezik, pa to ne znači da je Hrvatska do tog vremena bila dio Rimskog Carstva. Također, u Bizantu je grčki jezik bio jezik kulture, politike i crkve, no Bizant nije Grčka. A ni država Cipar nije Grčka, iako se i tamo govori grčki (i na odmetnutomu sjeveru turski, pa taj sjeverni dio Cipra nije Turska).

VL
BR
Brankko
13:41 18.06.2018.

Poslije te nevjerojatno uspješne akcije Helenske Republike, predlažem da Hele.Rep. odmah započne akciju da se gradu u SAD u državi New York koji se zove Greece "Grčka" odmah zabrani upotreba toga imena, a također da se zabrani upotreba engleskoga imenaa Athens "Atena" u SAD (države (Georgia, Tennessee, Texas, Ohio, California, Alabama, Louisiana, Vermont).

VL
BR
Brankko
13:30 18.06.2018.

Tko su Romeji? Pogledate li u današnje rječnike grčkog jezika (novogrčkog), to su Grci. A što znači to ime? RIMLJANI. Za sebe Grci su Elini i Rimljani! I gdje je onda razum u grčkoj tvrdoglavosti u vezi s imenom Makedonije?

VL
DU
Deleted user
18:16 17.06.2018.

Realnost je da su se dogovorili i potpisali i da će Makedonija sada jako brzo postati članica Nato saveza i počet pregovore o članstvu u EU, sviđalo se to nekome ili ne i Beograd se tu ništa više nepita.

VL
BR
Brankko
14:38 18.06.2018.

"lucio2" piše: "I za to im je trebalo 20 godina. Suludo!" -- Bit će da je grčkim vlastima potreban nekakav uspjeh, pa je onda to to. A oni masovni "mitinzi" u Ateni, Solunu i drugdje! Zar Grci zaista nemaju nikakvihih važnih briga i teškoća i problema...

VL
BR
Brankko
13:34 18.06.2018.

Što će EU i NATO s Luksemburgom? Zamislite, zove se isto kao i susjedna pokrajina u Belgiji!

VL
BR
Brankko
13:36 18.06.2018.

"Trpimir53" piše: "Grci kao narod i ne postoje ,već su se izmiješali sa Turcima, Bugarima i Ciganima. Pogledajte kako većina izgleda pa će vam biti sve jasno." -- Nije baš pristojno. Svaki narod koji sebe smatra narodom i jest narod.

VL
TI
Tixon
17:11 18.06.2018.

Trebalo je da je nazovu Južna Srbija , ili Stara Srbija ili Maćedonija , kako su je sve naši stari zvali i niko se ne bi ljutio .

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.