Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmijenili iskustva

Grčić s bugarskim kolegom: Bugarska je prošla porođajne muke s europskim fondovima

branko grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
17.03.2015.
u 13:33

Spremni smo ući u bitku za apsorpciju strukturnih investicijskih fondova koji su i do devet puta veći od onih koje smo do sad koristili, kaže Grčić

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić primio je danas u Vladi bugarskog potpredsjednika Vlade za EU fondove i ekonomske politike Tomislava Doncheva. Razgovarali su o zajedničkoj suradnji i koordinaciji te razmjeni iskustava Hrvatske i Bugarske, ali i o prilagodbi Hrvatske u okviru procedure prekomjernog deficita te o EU fondovima.

– Spremni smo ući u bitku za apsorpciju strukturnih investicijskih fondova koji su i do devet puta veći od onih koje smo do sad koristili. Uvijek su tu ključne one iste stvari, a to je administrativni kapacitet za provedbu vrlo složenih procedura, od javne nabave do praćenja monitoringa, certifikacija računa, plaćanja. Poruka je sustav u samom startu, sigurno nešto što treba kontinuirano unaprijeđivati i razvijati, identificirati probleme, rješavati jako brzo – objasnio je Grčić nakon sastanka. Komentirao je kako je Bugarska bila korisnica EU fondova u prethodnom razdoblju 2007. do 2013. "sa svim onim porođajnim mukama na početku procesa i ubrzanjem svih aktivnosti i traženjem konstruktivnih rješenja u uklanjanju ključnih zapreka u korištenju EU fondova".

– Bugarska trenutno povlači 3 milijarde eura godišnje, što je 20 posto svih javnih rashoda države, a 72 posto svih javnih ulaganja u Bugarskoj bazira se na korištenju sredstava EU. Ključne reforme oslanjaju se upravo na fondove, poput izgradnje autocesta, rekonstrukcije željeznica, reforma u sustavu državne uprave i socijalne skrbi – pojasnio je Donchev te ustvrdio kako uz pomoć EU fondova Bugarska želi promijeniti svoju zemlju, odnosno postati konkurentna.

Dva potpredsjednika Vlade nisu pričala o Schengenu, no novinarima su komentirali i tu temu. Bugarska još nije u sustavu Schengena iako je članica EU od 2007., no Donchev kaže da je njegova zemlja zadovoljila sve tehničke preduvjete i čeka političku odluku o ulasku, što bi, dodaje on, moglo biti brzo.

– Oko 120 milijuna eura alocirano je za potrebe priprema za Schengen i u ovom je trenutku 90 milijuna eura u procesu nabave ili ugovaranja. Novac će biti iskorišten u najvećoj mjeri. Već prema sadašnjim rezultatima i dosegu tog posla koji se tamo odrađuje, mi idemo s tom inicijativom u rokovima koji su predviđeni i nadamo se da ćemo dobiti tu potporu drugih zemalja članica da Hrvatska uđe u sustav Schengena u predviđenim rokovima – zaključio je Branko Grčić.

>> Grčić i Lalovac najavili "vrlo snažne reforme" do travnja

Komentara 4

Avatar zabadalo5
zabadalo5
14:31 17.03.2015.

Rumunji i Bugari će nas sad učiti...

Avatar popajce
popajce
18:52 17.03.2015.

e,sad smo nazuljali i mi i bugari

BS
bajo_slavonac
18:51 17.03.2015.

Jadna vam majka bugari budete li slušali savjete "vrsnog ekonomskog stručnjaka" i ministra, što više podpredsjednika Vlade RH Branka Grčića ... bježite od njega koliko vas noge nose jer njegova glupost je možda zarazna ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije