Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganja

Grčić o investicijama u 2014.: Nisam za diranje u dobit

branko grčić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
13.12.2013.
u 20:00

Razgovarali smo samo o metodologiji obračuna olakšica, kaže potpredsjednik Vlade

S potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem razgovarali smo jučer nakon što je u Banskim dvorima predstavio Vladin plan investicija za 2014. godinu.

Kako ćemo smanjiti deficit proračuna za 3,5 milijardi kuna?

Prva je dobra stvar da smo dobili tri godine za svođenje deficita na tri posto i manje. Iduća godina treba završiti sa 4,6 posto BDP-a i jasno je da se mora uštedjeti 3,5 milijardi kuna. Dio reformi morat ćemo ubrzano provesti, morat ćemo očigledno zahvatiti dijelom i u kapitalna ulaganja. Nemamo izbora.

Hoće li kapitalna ulaganja stradati toliko da će nestati novca za povlačenje novca iz fondova EU?

Ne, definitivno ne. Korekcije kapitalnih ulaganja ne smije biti na dijelu povlačenja novca jer su sredstva nepovratna. Ono što mene zabrinjava jest prostor u kojem ćemo ostvariti te projekte. Moramo osigurati novac za realizaciju investicija javnih poduzeća u dijelu koji se ne financira iz strukturnih fondova. Moramo osigurati kredite za njih. Taj bi dio mogao biti problematičan. Za ostale investicije problemi su spora javna nabava i druge okolnosti koje ih usporavaju.

Računate da će investicije povući BDP, a time i proračun iduće godine, a ministar financija Linić otvara mogućnost da se smanje olakšice na reinvestiranu dobit. Ponovno se pravila igre za investitore mijenjaju, a upravo to odbija ulagače...

Ne, mislim da nije bilo eksplicitne poruke da će se ukidati olakšica na reinvestiranu dobit, već su se vodili određeni razgovori o metodologiji obračuna i načinu korištenja te povlastice. Tu može biti malih promjena, ali poticaji kroz reinvestiranu dobit ne bi trebali doći u pitanje, već će se samo prilagoditi kako bi pravila bila još jasnija. I dalje moramo aktivno poticati gospodarstvo.

Zamjeraju vam da nedovoljno brzo donosite programe za povlačenje novca iz fondova EU i da kasnimo, a konzultanti se žale i da se ne otvaraju natječaji. Postoji i informacija da se novac iz IPA programa ne ugovara. Kako to komentirate?

Ne kasnimo. Dapače, u rekordnom roku Europska komisija potvrdila je operativne programe za 2013. i u idućih nekoliko mjeseci idu natječaji za ukupno 480 milijuna eura. Jedino što je ostalo jest dovršetak akreditacije sustava upravljanja fondovima. Valja znati da Hrvatska u godini dana dva puta prolazi akreditacijski postupak, jednom za drugu polovicu 2013., a drugi put za razdoblje 2014.-2020. Proces akreditacije završit će u siječnju pa u veljači očekujemo 150 milijuna eura avansnog novca iz strukturnih fondova. Kad se zbroji taj iznos i 18 milijuna eura plusa koji imamo u omjeru povučenih i danih sredstava EU, dolazimo do 168 milijuna eura plusa za 2013. pa nema mjesta za interpretacije da ćemo biti članica s negativnim skorom. Trenutačno raspoloživa sredstva iz IPA programa već do kraja ove godine bit će potpuno iskorištena. No ostaje ugovaranje dijela IPA sredstava, 30% ukupno dodijeljenih, za što imamo spremne projekte i vremena za njihovu provedbu do kraja 2016.

Komentara 4

DU
Deleted user
20:25 13.12.2013.

A koja su to kapitalna ulaganja? ... dalje nema smisla čitati ove demagoge.

Avatar MaliHrvat
MaliHrvat
22:20 13.12.2013.

Strašan demagog.

Avatar MaliHrvat
MaliHrvat
22:37 13.12.2013.

ateisti su veći vjernici od samih vjernika ovi naši ateisti vjeruju d aće se stanje popraviti po njihovim željama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije