Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

U domaćim toplicama 'čuče' investicije vrijedne 320 milijuna eura

Bizovačke toplice
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
09.12.2013.
u 10:50

Zagreb ima potencijal postati europska metropola medicinskog turizma, ističu u Udruzi medicinskog turizma

Dva su ministarstva, turizma i zdravstva, u svojim strategijama kao jedan od prioriteta zapisale razvoj zdravstvenog turizma, a do daljnjeg će, kako se čini, sve i stajati na tome. Akcijskih planova zasad još nema, a domaće toplice, lječilišta, privatne klinike, ordinacije..., prema procjeni HGK, godišnje ne uprihode više od skromnih turističkih tristo milijuna eura.

Ni najveći entuzijasti ne usude se prognozirati kad bi Hrvatska mogla stići do predviđene 1,3 milijarde od zdravstvenog turizma. Ulazak u Europsku uniju i mogućnost da osiguravajuća društva EU-građanima podmiruju troškove liječenja u Hrvatskoj odškrinuli su vrata bržem razvoju. Predstavnici klastera medicinskog turizma uspješno uspostavljaju i prve kontakte, no bez investicija većeg iskoraka neće biti. U domaćim toplicama i specijalnim bolnicama imaju projekte vrijedne 320 milijuna eura.

– Država mora hitno donijeti akcijski plan, osmisliti poticaje za razvoj i tijekom idućih šest mjeseci investirati u idejna rješenja za deset do 15 projekata zdravstvenog turizma, a potom organizirati i investitorsku konferenciju – predlaže dr. Miljenko Bura, predsjednik Udruge medicinskog turizma. – U protivnom, naše će toplice, specijalne bolnice i privatne zdravstvene ustanove i dalje biti manje-više mrtvi kapitali, a turistički objekti zimi prazni – kaže dr. Bura, koji posebno ističe potencijal Zagreba.

Glavni bi grad, prema tim vizijama, trebao zauzeti važno mjesto na europskim turističkim kartama i kao grad medicine, odnosno medicinskog turizma.

>> Facebook-stranica Love Croatia premašila milijun fanova

Komentara 1

SV
svitilnik
11:50 11.12.2013.

Idealno mjesto za kamp Hrvatskoga nogometnoga saveza je u Topuskom . Zemljopisni smještaj u središtu Hrvatske , prirodni uvjeti , sadašnji potencijali , tradicija a da ne govorimo koliko bi to značilo gospodarski , za oživljavanje ovoga pod okupacijom devastiranog djela Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije