Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fondovi EU

Grčić: Novac nije izgubljen, nijedan euro neće biti neiskorišten!

branko grčić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
07.02.2014.
u 13:15

Tendenciozne su informacije koje su se pojavile o tome da je ishođenje akreditacije Europske unije uvjet za projekt, kaže Grčić.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, govorio je danas u Banskim dvorima o akreditaciji i korištenju fondova EU.

– Nijedan euro iz fondova EU koji je dosad alociran za Hrvatsku neće ostati neiskorišten. To je ključna poruka. Iz EU smo mogli čuti to isto – kazao je Grčić te dodao:

– Netočne i tendenciozne bile su informacije koje su se pojavile o tome da je ishođenje akreditacije Europske unije uvjet za projekt. Najveći dokaz su svi pokrenuti natječaji. Ukupan iznos tih projekata iznosi 540 milijuna eura. To je gotovo kompletna apsorpcija novca koji nam stoji na raspolaganju – naglasio je Grčić te dodao kako je netočno da se ne ulaže u pripremu projekata.

– Nema nikakve ograde i zabrane da ulažemo u pripremu projekata. Za to je predviđeno 1,67 milijardi eura, što je ogroman novac. Ulažemo vrlo intenzivno u pripremu i, nažalost, radimo onaj posao koji prethodne vlade nisu napravile – tvrdi ministar.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

– Hrvatska je u završnoj fazi ishođenja akreditacije sustava za praćenje realizacije projekata EU. U tome sudjeluje više od deset ministarstava i agencija Vlade. Ljudi koji nas kritiziraju, a koji su bili u sustavu, dvije su godine radili na akreditaciji za IPA strukture. Za razliku od njih, mi ćemo akreditaciju za strukturne fondove odraditi u nekoliko mjeseci – napominje Grčić.

Ministar je podsjetio i da se novac iz fondova EU ne apsorbira u jednoj godini već jednoj plus tri godine, dakle u četiri godine.

Nije točno da je novac zbog akreditacije, koju još čekamo, izgubljen. Pitanje je samo u kojem mjesecu ćemo ga dobiti

Branko Grčić

– Nitko u ovoj zemlji ne može reći da novac iz alokacije za 2014. ova vlada nije iskoristila. To je neistina i samo se želi zbuniti javnost. Stojim iza svake svoje riječi – kazao je te dodao:

– Mnogi se pitaju je li novac izgubljen zbog akreditacije što, naravno, nije točno. Pitanje je samo hoćemo li 150 milijuna eura dobiti u veljači, ožujku ili travnju. Poruka je da nećemo izgubiti taj novac – kazao je.

Potpredsjednik Vlade naglasio je i kako štete nema te da likvidnost nije ugrožena.

– Pozivam opoziciju da ne dezinformira javnost. Ista garnitura od 2007. do 2012. godine rukovodila je IPA-om, a alokacija za 2008. godinu bila je 140 milijuna eura. Zbog nepripremljenosti sustava nisu apsorbirali taj novac. Od 140 milijuna 40 ih je vraćeno EU. Mi smo trajni gubitak novca sveli na minimum – zaključuje Grčić.

Grčić je ujedno najavio i "Tjedan EU fondova", informativno-obrazovnu manifestaciju koja će se održati od 10. do 14. veljače u Zagrebu.

a Opačić: Više ne možemo živjeti na dug

>>Grčić: Moramo odlučiti o tome da uzmemo dio dobiti javnim tvrtkama

Komentara 18

ĆA
ćaćaća
14:18 07.02.2014.

ma jel to onaj s barikada kod knina iz 90 ih ?

MA
Maja28
13:26 07.02.2014.

Neki dan je u VL bio tekst, istina neuočljiv no kada se otvori, za progutati knedlu- od Ivane Maletić o tome koliko je novaca propušteno iz EU fondova. Sve je lijepo pojašnjeno i koji projekti i tko je od ovdašnjih meštara tipa Grčić odgovoran za što. Kako se razvlačilo, odugovlačilo i tražilo izgovore za propuštene a već pripremljene projekte. Tekst je, bio početkom prošlog tjedna u VL:

MA
matildica
12:20 07.02.2014.

hodate po evropi i moljakate nekakvu siču umijesto da se primite posla i spriječite curenje krupnog kapitala iz hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije