Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s veleposlanicima

Milanka Opačić: Više ne možemo živjeti na dug

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/6
07.02.2014.
u 10:47

Dodala je da je Vlada željela dobiti potporu EU za provedbu reformi, a na pitanje je li potpora dobivena, odgovorila je potvrdno

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić nakon sastanka s veleposlanicima EU u Hrvatskoj priopćila je da je svrha susreta bila upoznati ih s devet dugoročnih reformi koje bi trebale dovesti do smanjenja deficita. Reforme je, uz Milanku Opačić, veleposlanicima predstavio i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

– Upoznali smo veleposlanike s mjerama koje će Vlada provesti s ciljem smanjenja prekomjernog deficita, ali i s drugim reformama u cilju konsolidacije financijskog sustava. Predstavili smo devet dugoročnih reformskih mjera za konsolidaciju sustava: integraciju pratećih službi, outsourcing usluga, objedinjenu javnu nabavu, jedinstveni novčani centar, reformu socijalnog ugovaranja, korištenje EU fondova za financiranje reformskih mjera, masterplan bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa te reorganizaciju pravosudnog sustava - kazala je Opačić te dodala:

- Moram naglasiti i da smo prva zemlja koja je napravila potpun program za Garanciju za mlade od koje očekujemo 62 milijuna eura – kazala je Opačić.

Dodala je da je Vlada željela dobiti potporu EU za provedbu reformi, a na pitanje je li potpora dobivena, odgovorila je potvrdno.

– Vlada je odlučna u provođenju ovih reformi i svjesni smo da više ne možemo živjeti na dug. Nećemo biti problem zbog nečinjenja. Svoj posao ćemo odraditi do kraja da ne bismo doživjeli sudbinu nekih drugih zemalja – zaključila je Opačić.

Grčić je naglasio da se bez provođenja ovih reformi ne može osigurati daljnja konsolidacija državnog proračuna. Upoznao je veleposlanike i s konkretnim mjerama koje se namjeravaju poduzeti na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna, kako bi se deficit smanjio za potrebnih 7,7 milijardi kuna.

- Nećemo bitno dirati u investicije u javnom sektoru, kao ni u potpore koje idu direktno gospodarstvu - rekao je. Također, izvijestio je veleposlanike o učinjenom napretku u području investicija te se posebno osvrnuo na Zakon o strateškim investicijskim projektima Hrvatske, kojemu je cilj olakšati ulaganje i poboljšati ukupnu investicijsku klimu.

Bilo je riječi i o pripremi za povlačenje sredstava iz Europskih fondova.

Dodajmo da sastanku u Vladi nije nazočio tek jedan veleposlanik EU u Hrvatskoj.

>> Opačić, Hajdaš Dončić i Dragovan sa zadarskim SDP-ovcima

Komentara 24

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:42 07.02.2014.

Je li se to meni samo čini ili joj podbradak raste od toliko teškog rada?

CR
crocro
10:55 07.02.2014.

Valjalo bi kada bi vlada objavila sve gospodarske reference gđe Milanke Opačić. Time bi smo znali koliko je kompetentna kao osoba koju se gura u gospodarstveno područje. Kada bi ste javnosti taksativno pod rednim brojevima objavili gospodarstvene reference gđe Milanke Opačić, tada bi ste nam "začepili usta" i ne bi sumnjali u njene gospodarstvene spospobnosti. Naravno, ne slučajno ili greškom objaviti političke reference pod rednim brojevima. Jer taj popis bi dugo trajao i na puno stranica bi se protezao a mi nemamo vremena toliko čitati. Samo nas zanimaju gospodarstvene reference zato što obnaša neke zadaće koje se tiču gospodarstva. Takav popis objavite pa makar se protezao na 100 stranica, mi će mo sa strpljenjem čitati. Samo nemojte da slučajno ostane prazan list, tada bi se iznenadio.

CR
Croasan
09:41 07.02.2014.

Bilo bi poželjno da nas se izvjesti i o razlogu sastanka......zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije