Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grčić: Nijedan euro neće se vratiti 
u proračun EU, projekti su spremni

Podizanje konkurentnosti, zeleno življenje, mobilnost, zapošljivost, borba protiv siromaštva i javne usluge osnova su strategije za EU
10. veljače 2014. u 20:57 6 komentara 706 prikaza
Tjedan fondova EU
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tijekom Tjedna fondova EU pet dana raspravljat će se o povlačenju novca iz kohezijskih i strukturnih fondova i o tome kako što bolje iskoristiti omotnicu nešto veću od 8 milijardi eura koje su za Hrvatsku rezervirane do 2020. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, otvarajući konferenciju, predstavio je šest područja koja će biti okosnica za pisanje operativnih programa i strateškog dokumenta koji su osnova za otvaranje natječaja za nepovratna sredstva. To su podizanje konkurentnosti, zeleno življenje, povezanost i mobilnost, zapošljivost, borba protiv siromaštva i unapređenje javnih usluga. Grčić tvrdi da su prvu stepenicu – partnerski sporazum – već napisali, a finalnu verziju će na usvajanje u Bruxelles poslati u ožujku, dok je programiranje u uznapredovaloj fazi.

– Nažalost, 2014. je godina programiranja pa ćemo novac iz omotnice za ovu godinu trošiti u 2015. Ipak, uvjeravam da imamo 1,1 milijardu eura vrijedne projekte i da ćemo do 2016. trošiti sva raspoloživa sredstva – poručio je Grčić obećavši da ni euro EU novca neće ostati u Bruxellesu.

Branko Grčić Dvoboj Grčić: Ne gubimo ni euro. Maletić: Nije stigao nijedan branko grčić ulaganja Grčić o investicijama u 2014.: Nisam za diranje u dobit

Da se pita ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, većina novca bila bi uložena u inovacije i razvoj. Iznio je porazne podatke po kojima Hrvatska ulaže tri puta manje novca u istraživanje i razvoj nego prosjek EU, a pritom je zabrinjavajuća struktura tih ulaganja.

– Od ulaganja za razvoj i inovacije javnog sektora 73 posto odnosi se na plaće znanstvenika, 5,7 posto na inovacijske, a samo 1,4 posto na tehnološke projekte – iznio je Vrdoljak i upozorio da bez povezivanja znanosti, obrazovanja i gospodarstva nema napretka.

Tjedan fondova EU | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Uplatili smo 1,8 milijardi, a iz EU nismo dobili ništa

Na izjave Branka Grčića od 7. veljače danas su opširnim priopćenjem reagirali iz HDZ-a. Tvrde da je tada iznio niz neistina te da bi mu bilo bolje da umjesto marketinških trikova ode s funkcije koju obnaša. Priopćenje potpisuje HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić, koja Grčiću na savjest stavlja pet obmana te navodi kako je Hrvatska zahvaljujući njegovoj nesposobnosti uplatila 1,8 milijardi kuna u proračun EU, a da iz fondova nije dobila ništa. (vmo/VLM)

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar tajar
  tajar:

  Obećanja, obećanja!

 • ameris:

  Vidi tri poliglota !

 • apolon:

  Eh , iz tvojih usta u Božje uši, "onaj" Osječki stručnjak za pripremu strategije povlačenja novca iz E.U. fondova , nedavno gostujući na Osječkoj - tv nije dijelio takav optimizam!? ... prikaži još!io takav optimizam!?