Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Grčić: Nijedan euro neće se vratiti 
u proračun EU, projekti su spremni

Tjedan fondova EU
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
10.02.2014.
u 20:57

Podizanje konkurentnosti, zeleno življenje, mobilnost, zapošljivost, borba protiv siromaštva i javne usluge osnova su strategije za EU

Tijekom Tjedna fondova EU pet dana raspravljat će se o povlačenju novca iz kohezijskih i strukturnih fondova i o tome kako što bolje iskoristiti omotnicu nešto veću od 8 milijardi eura koje su za Hrvatsku rezervirane do 2020. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, otvarajući konferenciju, predstavio je šest područja koja će biti okosnica za pisanje operativnih programa i strateškog dokumenta koji su osnova za otvaranje natječaja za nepovratna sredstva. To su podizanje konkurentnosti, zeleno življenje, povezanost i mobilnost, zapošljivost, borba protiv siromaštva i unapređenje javnih usluga. Grčić tvrdi da su prvu stepenicu – partnerski sporazum – već napisali, a finalnu verziju će na usvajanje u Bruxelles poslati u ožujku, dok je programiranje u uznapredovaloj fazi.

– Nažalost, 2014. je godina programiranja pa ćemo novac iz omotnice za ovu godinu trošiti u 2015. Ipak, uvjeravam da imamo 1,1 milijardu eura vrijedne projekte i da ćemo do 2016. trošiti sva raspoloživa sredstva – poručio je Grčić obećavši da ni euro EU novca neće ostati u Bruxellesu.

Da se pita ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, većina novca bila bi uložena u inovacije i razvoj. Iznio je porazne podatke po kojima Hrvatska ulaže tri puta manje novca u istraživanje i razvoj nego prosjek EU, a pritom je zabrinjavajuća struktura tih ulaganja.

– Od ulaganja za razvoj i inovacije javnog sektora 73 posto odnosi se na plaće znanstvenika, 5,7 posto na inovacijske, a samo 1,4 posto na tehnološke projekte – iznio je Vrdoljak i upozorio da bez povezivanja znanosti, obrazovanja i gospodarstva nema napretka.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Komentara 6

Avatar tajar
tajar
21:20 10.02.2014.

Obećanja, obećanja!

AM
ameris
21:26 10.02.2014.

Vidi tri poliglota !

AP
apolon
21:41 10.02.2014.

Eh , iz tvojih usta u Božje uši, "onaj" Osječki stručnjak za pripremu strategije povlačenja novca iz E.U. fondova , nedavno gostujući na Osječkoj - tv nije dijelio takav optimizam!?io takav optimizam!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije