Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.09.2015. u 12:00

Tsipras je shvatio tajnu europskih demokracija ovoga stoljeća – birači stvaraju osobni odnos s nekim čelnikom

Pučko jedinstvo, stranka nastala izlaskom iz Syrize nezadovoljnika sporazumom grčke vlade s europskim kreditorima, nije ušla u parlament. Oni koji su se protivili sporazumima s Europom, koji su slavili referendumsko "ne" takvom ugovoru, više neće imati glas ne samo u Syrizi nego ni u parlamentu. Čelnik Syrize i potvrđeni premijer Alexis Tsipras moći će sada provesti ono što je govorio i zbog čega je pobijedio na izborima prije devet mjeseci – da neće nikada slušati odnosno prihvatiti naloge Trojke (MMF, Europska komisija, Europska središnja banka). Na izborima prije devet mjeseci obećavao je da neće dopustiti rezove i pobijedio je, a sada je pobijedio bez obzira na to što su sada birači znali da će u iduće četiri godine imati vladu istu kao i prije, ali s potpuno drukčijim namjerama.

Tsipras je shvatio tajnu europskih demokracija ovoga stoljeća, odnosno da birači stvaraju neku vrstu osobnog odnosa s nekim čelnikom, a ne s njegovim političkim programom. Tsipras je u tome eksperimentu živi dokaz, potvrda, jer je u samo devet mjeseci pobijedio na izborima s dva potpuno različita politička programa. Prvi je put govorio da je Grcima dosta žrtvovanja, a sada će morati povećavati poreze, rezati mirovine i podizati dobnu granicu odlaska u mirovinu. Obećavao je rezanje oligarha i poreze brodovlasnicima, a sada je na odmor otišao s obitelji u vilu jednog brodovlasnika i helikopterom svakodnevno odlazio u ured u Atenu. Najavljivao je borbu protiv korupcije, a njegov ministar Alekos Flabouraris uključen je skandal sa svojim građevinskim poduzećem.

Tsipras je izjavio, nakon objave sadašnjih izbornih rezultata, kako je to pobjeda naroda. To je izjavio i na prošlim parlamentarnim izborima, kao i nakon referenduma. Zar se očekivalo da će kazati nešto suprotnoga.

Prije devet mjeseci, u Ateni se slavila pobjeda Syrize, a sada je ista stranka dobila isti broj glasova, ali na trgovima nema entuzijazma. Realnost je spustila entuzijazam na zemlju. Jedno su obećanja, a drugo su računi i obveze.

>> Syriza osvojila 145 od 300 mjesta u parlamentu, s Neovisnim Grcima slaže koaliciju

>> Tsipras: Sutra počinje kraj teških vremena

Ključne riječi

Komentara 3

MR
Mr. Right
07:00 23.09.2015.

Koja naivnost Grckog naroda

UN
unbekant
16:47 22.09.2015.

Um caruje,snaga njive ore.............

Avatar Lutkica
Lutkica
22:04 22.09.2015.

uspio je Grcima prodati samog sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije