Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grbešić: Vide se pozitivni pomaci za Hrvate u iseljeništvu

U Šibeniku se održava sjednica Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske
10. studenoga 2018. u 13:12 4 komentara 533 prikaza
Druga sjednica Drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan domovine
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Predsjednik Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Grbešić ocijenio je u subotu na početku dvodnevne sjednice koja se održava u Amadria Parku u Šibeniku, kako Hrvati izvan Hrvatske imaju razloga za optimizam jer se nakon 20 godina raznih obećanja vide pozitivni pomaci, a potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić je istaknula kako ova vlada od početka mandata nastoji unaprijediti suradnju i povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Davor Božinović novi zakon Iseljenici dobrodošli natrag – da biste dobili državljanstvo, nećete više morati znati hrvatski jezik

– Nakon 20 godina praznih obećanja, Hrvati izvan Republike Hrvatske žele promjene i pozitivne rezultate. Vidimo da ima pozitivnih pomaka, kao na primjer prijedlog izmjena zakona o državljanstvu, registar Hrvata izvan Hrvatske i razni programi za učenje hrvatskog jezika i povezivanje s hrvatskim identitetom. Ima još i niz otvorenih pitanja, a najviše nas brine položaj Hrvata u BiH. Nedjeljivost Hrvata je i ustavno zaštićena, stoga mislimo da imamo pravo, ali i dužnost pomoći našim pripadnicima u BiH – kazao je Ivan Grbešić.

Naglasio je kako je sretan zbog dobre suradnje s aktualnom Vladom RH jer im se ciljevi podudaraju, ali i kako smatra da se promjene događaju presporo.

– U državama u kojima živimo, naučili smo raspravljati argumentirano i uvažavati tuđa mišljenja koja nekada ne dijelimo, ali to je jedini način stvaranja zajedništva i boljitka, zbog čega smo svi danas ovdje. Hoćemo li biti uspješni ovisi o tome hoćemo li znati komunicirati – zaključio je.

Ministrica Pejčinović Burić kazala je kako je osnaživanje jedinstva iseljenih Hrvata zadaća svih.

Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić Žene u Hrvatskoj imale su aktivnu i važnu ulogu u obrani naše zemlje

– Ovo danas je potvrda našeg zajedništva i povezanosti... Veže nas zajednička domovina, zajednički identitet, jezik, povijest, kulturna baština i naša vjera. Ta povezanost osjeća se i u radu ovog saziva Vlade – kazala je i istaknula je kako su upravo Hrvati izvan Hrvatske u najtežim trenucima, kao u zauzimanju za hrvatsku slobodu i neovisnost te međunarodno priznanje, imali iznimnu ulogu, kako neposredno, tako i na niz drugih načina.

– Ta predanost i danas traje u mnogim pitanjima važnima za Hrvatsku. Vlada Andreja Plenkovića od početka mandata svim se naporima trudi raditi na unapređenju suradnje i daljnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Posebno se zalažemo na prava Hrvata u europskim zemljama, a naš ključni vanjskopolitički prioritet je jačanje hrvatskog naroda u BiH. Tim pitanjem mnogi od nas se bavimo svaki dan – kazala je Pejčinović Burić.

Dodala je da je važno pitanje i zakon o državljanstvu, koji je u proceduri, a kojim se nadaju dati odgovor na puno otvorenih pitanja iseljenih Hrvata.

Na izbore i položaj Hrvata u BiH osvrnuo se i tajnik Savjeta Zvonko Milas koji je kazao kako ishod nedavnih izbora u BiH otežava njihov ionako težak položaj.  Milas je zatim govorio o projektima Savjeta.

Sjednici i prisustvuje i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Marija Pejčinović Burić Odgovor predsjednici Pejčinović Burić: Žao mi je vidjeti da nervoza dolazi s Pantovčaka

Teme o kojima se razgovara su normativne aktivnosti, gospodarstvo, investicije i konkurentnost, prekogranična suradnja i međunarodni kanal javne televizije.

Po završetku radnog dijela predviđen je odlazak u katedralu Sv. Jakova, gdje će se članovi Savjeta susresti s  gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem i župnikom don Krešom Matešom. Sijedi posjet samostanu, te poslijepodne prigodni programn u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Rad članovi Savjeta nastavljaju sutra predstavljanjem projekata Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i aktivnosti vezanih uz unapređenje Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske  te izlaganjima potpredsjednika Savjeta.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH. Ovo je druga sjednica drugog saziva Savjeta.

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • etizop12:

  ajde, neka je barem iseljenicima i dijaspori dobro...

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Pomakli se Hrvati iz domovine u iseljeništvo i stvarno većina je doživjela pozitivan pomak u svom životu.

 • Bubalamala:

  Ajde neka, da bare Hrvati u dijaspori doživljavanju pozitivne pomake, kad je već situacija u domovini bez izgledna !