Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grbešić: Vide se pozitivni pomaci za Hrvate u iseljeništvu

U Šibeniku se održava sjednica Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske
10. studenoga 2018. u 13:12 4 komentara 523 prikaza
Druga sjednica Drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan domovine
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Predsjednik Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Grbešić ocijenio je u subotu na početku dvodnevne sjednice koja se održava u Amadria Parku u Šibeniku, kako Hrvati izvan Hrvatske imaju razloga za optimizam jer se nakon 20 godina raznih obećanja vide pozitivni pomaci, a potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić je istaknula kako ova vlada od početka mandata nastoji unaprijediti suradnju i povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Davor Božinović novi zakon Iseljenici dobrodošli natrag – da biste dobili državljanstvo, nećete više morati znati hrvatski jezik

– Nakon 20 godina praznih obećanja, Hrvati izvan Republike Hrvatske žele promjene i pozitivne rezultate. Vidimo da ima pozitivnih pomaka, kao na primjer prijedlog izmjena zakona o državljanstvu, registar Hrvata izvan Hrvatske i razni programi za učenje hrvatskog jezika i povezivanje s hrvatskim identitetom. Ima još i niz otvorenih pitanja, a najviše nas brine položaj Hrvata u BiH. Nedjeljivost Hrvata je i ustavno zaštićena, stoga mislimo da imamo pravo, ali i dužnost pomoći našim pripadnicima u BiH – kazao je Ivan Grbešić.

Naglasio je kako je sretan zbog dobre suradnje s aktualnom Vladom RH jer im se ciljevi podudaraju, ali i kako smatra da se promjene događaju presporo.

– U državama u kojima živimo, naučili smo raspravljati argumentirano i uvažavati tuđa mišljenja koja nekada ne dijelimo, ali to je jedini način stvaranja zajedništva i boljitka, zbog čega smo svi danas ovdje. Hoćemo li biti uspješni ovisi o tome hoćemo li znati komunicirati – zaključio je.

Ministrica Pejčinović Burić kazala je kako je osnaživanje jedinstva iseljenih Hrvata zadaća svih.

Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić Žene u Hrvatskoj imale su aktivnu i važnu ulogu u obrani naše zemlje

– Ovo danas je potvrda našeg zajedništva i povezanosti... Veže nas zajednička domovina, zajednički identitet, jezik, povijest, kulturna baština i naša vjera. Ta povezanost osjeća se i u radu ovog saziva Vlade – kazala je i istaknula je kako su upravo Hrvati izvan Hrvatske u najtežim trenucima, kao u zauzimanju za hrvatsku slobodu i neovisnost te međunarodno priznanje, imali iznimnu ulogu, kako neposredno, tako i na niz drugih načina.

– Ta predanost i danas traje u mnogim pitanjima važnima za Hrvatsku. Vlada Andreja Plenkovića od početka mandata svim se naporima trudi raditi na unapređenju suradnje i daljnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Posebno se zalažemo na prava Hrvata u europskim zemljama, a naš ključni vanjskopolitički prioritet je jačanje hrvatskog naroda u BiH. Tim pitanjem mnogi od nas se bavimo svaki dan – kazala je Pejčinović Burić.

Dodala je da je važno pitanje i zakon o državljanstvu, koji je u proceduri, a kojim se nadaju dati odgovor na puno otvorenih pitanja iseljenih Hrvata.

Na izbore i položaj Hrvata u BiH osvrnuo se i tajnik Savjeta Zvonko Milas koji je kazao kako ishod nedavnih izbora u BiH otežava njihov ionako težak položaj.  Milas je zatim govorio o projektima Savjeta.

Sjednici i prisustvuje i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Marija Pejčinović Burić Odgovor predsjednici Pejčinović Burić: Žao mi je vidjeti da nervoza dolazi s Pantovčaka

Teme o kojima se razgovara su normativne aktivnosti, gospodarstvo, investicije i konkurentnost, prekogranična suradnja i međunarodni kanal javne televizije.

Po završetku radnog dijela predviđen je odlazak u katedralu Sv. Jakova, gdje će se članovi Savjeta susresti s  gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem i župnikom don Krešom Matešom. Sijedi posjet samostanu, te poslijepodne prigodni programn u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Rad članovi Savjeta nastavljaju sutra predstavljanjem projekata Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i aktivnosti vezanih uz unapređenje Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske  te izlaganjima potpredsjednika Savjeta.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH. Ovo je druga sjednica drugog saziva Savjeta.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • etizop12:

  ajde, neka je barem iseljenicima i dijaspori dobro...

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Pomakli se Hrvati iz domovine u iseljeništvo i stvarno većina je doživjela pozitivan pomak u svom životu.

 • Bubalamala:

  Ajde neka, da bare Hrvati u dijaspori doživljavanju pozitivne pomake, kad je već situacija u domovini bez izgledna !