Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Granični spor s Hrvatskom usporit će put Srbije u EU

Neriješen spor dvije države ometa njihov ulazak u EU, ali Srbija bi odugovlačenjem mogla i izgubiti.
Objava 13. lipnja 2010. 4298 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 35
 • MagicSerb:

  Ovaj scenario nema šanse iz više razloga: Prvi, Srbija nije Slovenija tako da će EU budnih očiju tu da se umešpa jer zna da je Srbiji pokrenut rat isto kao i kinut\'. Drugo, Srbija će odmah tražiti da se ide ... prikaži još! na međunarodni sud ili arbitražu a neće gubiti vreme kao Hrvatska koja je propustila godinu i po dana i na kraju opet prihvatila slovenačke želje. I treće, dok je Josipović na čelu Hrvatske, Srbija nema zbog čega da brine. Još ako Milanović postane premijer, tražićemo mi i Vukovar i Beli Manastir, a možda i Osijek. Samo polako...

  13:58 13. 6. 2010.
 • standup:

  triba je Franjo to jos´1997.-regulati,.kada su Serbi i Milosévec´-Kapitularali, jer je \"Beogradjanka\" bila spremna..., a itako Vojvodina nije bila Serbska, zato su izgradili predgradja betonazé -N.Beograd , Zemun i Smederevo da bi naseslili i dobili vecínu priko Dunava i Save ... prikaži još! u Vojvodini......, Serbska -svojatanja.....

  00:39 15. 6. 2010.
 • -obrisani-:

  14.06.2010. u 04:47h Libela je napisao/la: Uostalom, HR traži svoje povijesne granice kod Zemuna, na Velikom ratnom otoku. _________________________________ Sad samo još da se setimo kad je to uopšte postojala hrvatska država nakon dolaska Mađara u Panoniju. Da, za vreme ... prikaži još!e Hitlera! Točno! Toliko o povijesnim hrvatskim granicama.

  18:46 14. 6. 2010.
 • mućanin1:

  13.06.2010. u 14:56h poirot je napisao/la: Hrvati su uporno razbijali i konačno razbili YU uz pomoć vatikansko-germanske aždaje. Nikada se Yu nebi raspala da to Hrvati nisu želeli i fanatično na tome radili. Ne treba žaliti za YU, ali zna ... prikaži još!a se ko nije birao sredstva da ostvari samostalnu državu. RE:poirot! I u čemu je problem što smo htjeli biti samostalni? A da, niste više mogli s tuđim resursima raspolagati i vladati nad drugim narodima!!!

  01:38 14. 6. 2010.
 • Slo_Istran:

  13.06.2010. u 15:37h mikrogrizzly je napisao/la: To o Dragonji ne drži vodu. Nema veze gdje je prirodno korito Dragonje. Dragonja nije u cijeljini granična rijeka. Značajan dio Dragonje je samo u Sloveniji i ono prirodno korito ispod aerodroma ne bi ... prikaži još!i imalo nikakve težine u razgraničavanju. Ulogu igra katastar a ta ne ide uz rijeku.

  03:35 14. 6. 2010.
 • Libela:

  poirot - Srbi su UKRALI zajedničko naoružanje TO i JNA. S njim su napadali druge, u Hrvatskoj, u Bosni, na Kosovu. Makedonce su ucijenili haračem naoružanja. Naravno da je HR najzaslužnija za raspad Juge. Ta Jugoslavija je ionako bila hrvatska ... prikaži još! ideja, ne srpska. Inače nacionalni proizvod Srbije 1984. bio je veći nego Hrvatske, a sad je hrvatski veći od srbijanskog za 30tak%, s tim da je omjer stanovništva još otišao u korist Srbije, a HR je imala 4 godine rata, a Srbija par mjeseci.

  04:41 14. 6. 2010.
 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  Sala kraju .Nemoze srbija nigdje dok se nerijesi status Vojvodine....Lako je njima za Hrvatsku tu imaju puno prijatelja ali Vojvodina je nesto drugo?..Isto ko Kosovo, te bivse pokrajine nisu Srbija svaka ovca to zna.

  04:42 14. 6. 2010.
 • Libela:

  Stvar je jednostavna: novcem EU prokopati vodene kanale duž katastarske granice oko Dunava.

  04:46 14. 6. 2010.
 • Libela:

  Uostalom, HR traži svoje povijesne granice kod Zemuna, na Velikom ratnom otoku. Pitajte vojvodu Šešelja. On zna čije je to zemljište.

  04:47 14. 6. 2010.
 • -obrisani-:

  svi ce srpski turci na kraju da stanu u beograd s prigradom .))

  04:37 14. 6. 2010.
 • Libela:

  SloIstran - A hoćemo li primijeniti načelo katastra na Svetoh Geri i uz Muru?

  04:37 14. 6. 2010.
 • ozujsko:

  sta se Srbi plasite,pa v

  09:31 13. 6. 2010.
 • -obrisani-:

  Mamicu vam Servsku bezobraznu,pa zar vi mislite da su Herojvati idioti?.....Dajete 900 hektara za 11500?????Mora da vas je Draza Mihajlovic ucio matamatiku,ali Cetnicka nauka je u svijetu poznata i priznata kao fasisticka,pa ce tako i proci,odnosno nece nikada proci!

  09:28 13. 6. 2010.
 • ozujsko:

  sta se Srbi plasite,pa mi vi skupacemo u EU,akobogda.

  09:32 13. 6. 2010.
 • marjanca:

  Zadnja država, ki lahko karkoli iztrži na ta račun je .....Slovenija. Od tu naprej bo vsaka bodoča nova članica ob podpisu pogodbe z EU morala podpisati posebno izjavo. EU se je iz našega primera veliko naučila.

  13:58 13. 6. 2010.
 • ac.i.de,:

  Slave( rob ) Jole, ne kaže se Herojvati nego Curvati, a to da ste idioti to znamo nema šta da mislimo !

  10:10 13. 6. 2010.
 • Avatar Lt Rinas
  Lt Rinas:

  Ja mislim da granica treba ici tamo gdje je hrvatska imovina, na primjer da granicne tocke budu hipermarketi idea

  09:54 13. 6. 2010.
 • -obrisani-:

  Kako se i u samom tekstu kaže, po međunarodnom pravu granica između dve države na plovnoj reci određuje se linijom toka te reke, to jest, još tačnije, linijom najdubljih tačaka na toj reci. Ovo je prilično jednostavno pravilo. i za ... prikaži još! shvatiti i za primeniti, i granica između Hrvatske i Srbije, u Vojvodini (što kaže novinar ovog teksta, iako nije jasno zašto onda ne i u Slavoniji jer druge zajedničke granice Hrvatska i Srbija nemaju osim granice između Vojvodine i Slavonije) može se odrediti brzo, i bez ikakvih problema. Pa šta je onda problem? Zašto ta granica još uvek nije određena? Problem dolazi sa hrvatski strane jer se Srbija slaže da se granica upravo ovako odredi, dakle po međunarodnom pravu. Prva zamerka hrvatske strane je da na levoj strani Dunava postoi određen broj katastarskih čestica koje su vlasništvo, ili hrvatske države, ili hrvatskih građana. Međutim, to međunarodnom pravu nije razlogom da se menja linija granice jer vlasništvo nad zemljom nije argument za povlačenjem granične linije. Zamislite da jeste tako, i da desetine hiljade Srba sa desne strane Dunava uzmu državljanstvo Srbije (mnogi već i sad imaju) onda bi oni, s obzirom da poseduju hiljade i hiljade hetare zemlje na desnoj obali, mogli tražiti da se to poštuje kod određivanja granične linije! Sledeći argument hrvatske strane je da aktuelni tok Dunava nije i istorijski tok pa da je nekad, na nekim delovima, Dunav tekao levo od svoje sadašnje matice, a da se državna granica ne može stalno pomerati kako reka menja tok. To jeste argument ali za granicu koja postoji već duže vreme. Dakle, ako Dunav u budućnosti promeni opet tok, prirodnim putem ili ljudskom delatnošću, a Hrvatska i Srbija budu još uvek postojale kao države, granica se neće mnjati i prilagođavati novonastaloj situaciji. Ali kakve veze ima što je Dunav u 18. i 19. veku tekao drugačije!? Niti je tu tada bilo Srbije, niti Hrvatske!

  10:48 13. 6. 2010.
 • Mladen Miletić:

  Granični spor s Hrvatskom usporit će put Srbije u EU, a mi čemo uživati uživati uživati; s hvatiti čemo kako je ljepo biti Slovenskog karaktera i ucijenjivati one koji su nemočni i ovisni do kostiju... Naravno da čemo se kada ... prikaži još! dodje vrijeme pokazati da smo daleko iznad Slovenskog karaktera mi čemo pokazati naš Balkanski zdravi stav i razum koji vlada u politici...

  11:32 13. 6. 2010.
 • -obrisani-:

  Kada bude došao momenat da se Srbija i Hrvatska priznaju kao pumomoćne članice Evropske Unije, ta ista Unija će obelodaniti početak dezintegracije same sebe, jer je to jedna nakaradna tvorevina koja nema budućnost, naročito sa ekonomske tačke gledišta!!!.

  11:45 13. 6. 2010.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.