Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrdi ili meki Brexit

Granica raskola: 'Ako ne odvojimo dvije Irske, naše će se Kraljevstvo raspasti'

Brexit
Foto: Jane Barlow/Press Association/PIXSELL
1/10
23.10.2018.
u 18:38

Po sporazumu Bruxellesa i Londona Sjeverna Irska ostala bi u “zajedničkom regulativnom području” i “carinskoj uniji” s EU, a to znači povlačenje granice unutar Ujedinjenog Kraljevstva

Najteži dio Brexita tek treba ispregovarati, ali ciljna ravnina je na vidiku, poručila je britanska premijerka Theresa May u kolumni koju je napisala za jučerašnji tabloid The Sun, počevši tako tjedan, u kojem joj zastupnici iz Konzervativne stranke prijete svrgavanjem na sutrašnjem “saslušanju”, jednom optimističnom molbom: vjerujte mi, izdržite još malo sa mnom, a dogovor koji ću donijeti kući iz Bruxellesa bit će “pravi za vas, vašu obitelj i vašu zemlju”.

Cjepkanje integriteta zemlje

– Riješili smo 95 posto sporazuma o povlačenju i njegovih protokola – poručila je premijerka i u obraćanju Parlamentu u Westminsteru jučer poslijepodne. Ostaje za ispregovarati samo pet posto – kaže.

U tih 95 posto koji su već ispregovarani May ubraja i pitanje statusa Gibraltara, što je riješeno i sa Španjolskom, i nastavka sigurnosne suradnje s EU nakon što se Brexit dogodi 29. ožujka 2019., pa i za nju sitnog, ali Hrvatima važnog pitanja ukidanja prijelaznog razdoblja (uvedenog nakon našeg ulaska EU) koje je sprečavalo da Hrvati kao najnoviji građani EU ostvare punu slobodu kretanja radnika u Velikoj Britaniji.

Preostalih pet posto zapravo se svode na pitanje tzv. backstopa, zaštitnog mehanizma za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku. Što je u srži tog problema i zbog čega se čini tako teško rješivim?

Irska granica je majka svih pitanja ne samo zbog toga što dotiče pitanje rata i mira, nego dotiče i pitanje hoće li Brexit zaista biti Brexit, odnosno hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU kako bi postalo suverena država koja se brine sama o sebi i ima sve stvari pod kontrolom ili će izaći iz EU kako bi ostalo lebdjeti, kao neki odbačeni satelit EU. O čemu je, zapravo, riječ?

Za početak, obje strane u pregovorima (UK i EU27) slažu se da žele izbjeći formiranje tvrde granice (s graničnim prijelazima, kojih sada u režimu “meke granice” nema) između Sjeverne Irske (dio UK-a) i Republike Irske (države članice EU). Tu tvrdu granicu žele izbjeći kako ne bi narušili mirovni sporazum od Velikog Petka, potpisan 1998., koji je donio mir i stabilnost u dotad manje-više plamteći konflikt između irskih republikanaca i unionista.

Dakle, oko toga se svi slažu. Ono oko čega se ne slažu je kako zajamčiti da se tvrda granica neće dogoditi nakon Brexita.
Krajem prošle godine, kad su pregovori o Brexitu zapeli na poluvremenu, i kad je trebalo iz prve faze zakoračiti u drugu fazu pregovora, premijerka May pristala je na formulaciju na kojoj je inzistirao ostatak EU (EU27): ta formulacija govorila je da će “UK zadržati potpunu usklađenost s onim pravilima jedinstvenog tržišta i carinske unije koji omogućuju suradnju sjevera i juga (irskog otoka, op.a.), sveotočku ekonomiju i zaštitu mirovnog sporazuma iz 1998.”

Skeptičnim ministrima u vladi T. May., onim najtvrđim zagovornicima Brexita, tada je bilo objašnjeno da ta formulacija nije pravno obvezujuća i da ne znači da će UK morati ostati dio jedinstvenog tržišta i carinske unije, iz čega želi izaći zajedno s izlaskom iz EU.

Dva mjeseca poslije, krajem veljače, Komisija je objavila nacrt sporazuma o povlačenju koji je ipak pokazao da je formulacija ipak obvezujuća. U tom nacrtu prvi se put spominjao zaštitni mehanizam (“backstop”) prema kojemu će Sjeverna Irska biti u “zajedničkom regulativnom području” i “carinskoj uniji” s EU. Tada je premijerka May prvi put spomenula ovu izjavu: – Nijedan premijer UK-a ne bi nikad mogao pristati na takvo što – izjavu koju May ponavlja i jučer u svom parlamentu. Jednostavno, zato što ostanak Sjeverne Irske u takvom statusu znači regulatornu i carinsku “granicu” između tog dijela UK-a i ostatka UK-a, odnosno Velike Britanije, a to je, naglašava May, cjepkanje teritorijalnog integriteta njezine zemlje.

Netko će morati biti u krivu

No, ostatak EU uzvraća joj da takvo rješenje (“backstop”) proizlazi iz onoga s čime se složila u prosincu. Što je najneobičnije, to je rješenje koje mora biti zapisano, a koje, kako se nadaju obje strane u pregovorima, nikad neće trebati biti primijenjeno. Sve je, zapelo na nečemu što, svi se nadaju, neće se ni dogoditi. Zaštitni mehanizam počeo bi se primjenjivati ako se u međuvremenu ne smisli neko kreativnije rješenje za izbjegavanje tvrde granice (a za to još ima vremena i nakon Brexita, odnosno do kraja prijelaznog razdoblja do kraja 2020.).

Britanskoj vladi smeta, međutim, sam princip, da izlazak iz EU može dovesti do regulatorne rascjepkanosti UK-a. May je stoga predložila da zaštitni mehanizam bude takav da čitav UK, dakle ne samo Sjeverna Irska, ostaje u privremenoj carinskoj uniji s EU. Za EU27 je, pak, to neprihvatljivo jer daje Britancima povoljniju poziciju nakon izlaska… Sila koja misli da je nezaustavljiva (Brexit) susreće se s objektom koji misli da je nepomičan (EU). Nečije mišljenje morat će se pokazati krivim.

Prosvjed protiv Brexita: 700 tisuća ljudi izašlo na ulice Londona

Brexit
1/8

Komentara 2

AA
aabbcc
11:21 24.10.2018.

Traziti ce oni i dio EU kolonija, jer to im sljeduje kod raspodjele EU imovine.

KU
kupatilo
00:55 24.10.2018.

Sta budalasate.Zajedno smo jaci i prestanite se praviti englezi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije