Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena. Upravo je to ono što tvrdimo'

Više smo nego zadovoljni, neovisni odvjetnik predlaže da se sud proglasi nenadležnim za odlučivanjem o tužbi, prihvatio je sve naše argumente, kazala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić
11. prosinca 2019. u 11:01 67 komentara 9679 prikaza
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sud EU nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu međunarodnog karaktera, zaključio je neovisni odvjetnik Suda Europske unije Pritt Pikamäe.Stigle su i prve reakcije na ovaj prijedlog. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu da su i više nego zadovoljni. Posebno je važno to što je neovisni odvjetnik zaključio da granica između Hrvatske i Slovenije još nije utvrđena.

Slovenija Hrvatska zastava granični spor Odvjetnik Pikamäe: Sud EU nije nadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske

– Više smo nego zadovoljni, neovisni odvjetnik predlaže da se sud proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi, prihvatio je sve naše argumente, i to ne samo da razgraničenje državnih područja ne pripada u područje nadležnosti Unije i Suda EU, nego je i potvrdio da sa stajališta prava Unije granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena! Upravo ono što Hrvatska tvrdi cijelo vrijeme – komentirala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, koja se bavi hrvatsko-slovenskim razgraničenjem, arbitražom i njenom propasti te postupcima koji su uslijedili i rješavanjem tog bilateralnog pitanja i na političkoj i na stručnoj razini.

Ljubljana BIVŠA DIPLOMATKINJA Slovenci je proglasili glavnim krivcem za propast arbitraže, ona im se sada osvećuje

Povrede prava Unije koje Republika Slovenija stavlja na teret Republici Hrvatskoj akcesornog su karaktera u odnosu na pitanje utvrđivanja granice između tih dviju država članica, koje potpada pod međunarodno javno pravo, a Slovenija tužbom implicitno želi ishoditi izvršenje arbitražne odluke, što ne pripada području nadležnosti Unije.

Koronavirus u Italiji/Ilustracija
Nakon povratka iz Italije
Mlada Koprivničanka: ‘Prema meni se odnose kao da imam kugu’
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar gospar
  gospar:

  Samo na međunarodni sud i bit ce sve ok,nikako vise pristati na arbitraze ili jos gore na bilateralne sporazume.

 • Avatar Ernest_Fulir
  Ernest_Fulir:

  Predlažem susjedima Slovencima da se sada okrenu za cca 120 stupnjeva nadesno i počnu dosadjivati Talijanima. Možda im oni daju komadić mora da imaju pristup medjunarodnim vodama.

 • Avatar Jeka
  Jeka:

  Nitko nam ne može uzeti našu polovicu piranskog zaljeva,a slovence treba istjerat sa sv.Gere.