Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija Ministarstvu vanjskih poslova:

'Granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena. Upravo je to ono što tvrdimo'

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
11.12.2019.
u 11:01

Više smo nego zadovoljni, neovisni odvjetnik predlaže da se sud proglasi nenadležnim za odlučivanjem o tužbi, prihvatio je sve naše argumente, kazala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić

Sud EU nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu međunarodnog karaktera, zaključio je neovisni odvjetnik Suda Europske unije Pritt Pikamäe.Stigle su i prve reakcije na ovaj prijedlog. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu da su i više nego zadovoljni. Posebno je važno to što je neovisni odvjetnik zaključio da granica između Hrvatske i Slovenije još nije utvrđena.

– Više smo nego zadovoljni, neovisni odvjetnik predlaže da se sud proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi, prihvatio je sve naše argumente, i to ne samo da razgraničenje državnih područja ne pripada u područje nadležnosti Unije i Suda EU, nego je i potvrdio da sa stajališta prava Unije granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena! Upravo ono što Hrvatska tvrdi cijelo vrijeme – komentirala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, koja se bavi hrvatsko-slovenskim razgraničenjem, arbitražom i njenom propasti te postupcima koji su uslijedili i rješavanjem tog bilateralnog pitanja i na političkoj i na stručnoj razini.

Povrede prava Unije koje Republika Slovenija stavlja na teret Republici Hrvatskoj akcesornog su karaktera u odnosu na pitanje utvrđivanja granice između tih dviju država članica, koje potpada pod međunarodno javno pravo, a Slovenija tužbom implicitno želi ishoditi izvršenje arbitražne odluke, što ne pripada području nadležnosti Unije.

Komentara 67

DU
Deleted user
11:09 11.12.2019.

Samo na međunarodni sud i bit ce sve ok,nikako vise pristati na arbitraze ili jos gore na bilateralne sporazume.

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
11:39 11.12.2019.

Predlažem susjedima Slovencima da se sada okrenu za cca 120 stupnjeva nadesno i počnu dosadjivati Talijanima. Možda im oni daju komadić mora da imaju pristup medjunarodnim vodama.

Avatar Jeka
Jeka
12:42 11.12.2019.

Nitko nam ne može uzeti našu polovicu piranskog zaljeva,a slovence treba istjerat sa sv.Gere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije