Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci je proglasili glavnim krivcem za propast arbitraže, ona im se sada osvećuje

Hrvatska se 2015. odlukom vlade i Sabora koji je tu odluku donio konsenzusom povukla iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješenju graničnog prijepora i prestala surađivati s arbitražnim sudom koji je za to pitanje bio zadužen, nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca.
06. prosinca 2019. u 20:38 36 komentara 23736 prikaza
Ljubljana
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bivša slovenska diplomatkinja Simona Drenik najavila je u petak da će tužiti slovenski parlament ako ne povuče izvješće parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi u kojoj je navedena kao glavni krivac za propast arbitraže o graničnom prijeporu s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Gordan Grlić Radman GORDAN GRLIĆ RADMAN Tko još mora potvrditi da je Slovenija kompromitirala arbitražu?!

Odvjetnik kojega je angažirala Drenik izjavio je za Slovensku televiziju da je izvješće povrijedilo njeno pravo na privatnost. Zato je u ime Drenik zatražio da se već objavljeni javni dio izvješća skine s internetskih stranica Državnog zbora, te da se opozove posebna zatvorena sjednica o njegovu tajnom dijelu planirana za sredinu ovog mjeseca.

Ukoliko parlament na to ne pristane, Drenik je spremna protiv njega podići tužbu za zaštitu dobrog imena, naveo je odvjetnik.
Dodao je kako je po njihovoj ocjeni parlamentarno povjerenstvo uključivanjem Drenik u tekst izvješća prekoračilo svoje zakonom definirane ovlasti.

Kako je dodao, to parlamentarno tijelo je zaduženo za nadzor tajnih službi, a ne za raspravu o pojedinim osobama.

Hrvatska se 2015. odlukom vlade i Sabora koji je tu odluku donio konsenzusom povukla iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješenju graničnog prijepora i prestala surađivati s arbitražnim sudom koji je za to pitanje bio zadužen, nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca.

Oni su se suprotno pravilima iz arbitražnog sporazuma dogovarali o strategiji utjecaja na sud, što je Hrvatska ocijenila dokazom da je arbitražni proces kontaminiran i nepovratno kompromitiran postupcima Slovenije, te predložila da se spor rješava bilateralno.

Nikola Kajkić OPTUŽBE PROTIV KAJKIĆA Srbijanski mediji o slučaju 'hrvatskog špijuna': Vrbovao je osuđene za ratni zločin na Ovčari

O eventualnom povlačenju izvješća o radu slovenske obavještajne službe SOVA tijekom arbitražnog procesa, u kojem je kao jedan od aktera koji su izazvali propast arbitraže navedena Simona Drenik treba odlučiti predsjednik parlamenta Dejan Židan koji se o tom pitanju konzultira s pravnicima, a sjednica parlamenta na istu temu, zakazana za sredinu prosinca, za sada nije skinuta s dnevnog reda, prenijeli su u petak slovenski mediji.

 

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • prajdali100:

    Prljavi,pokvareni diletanti.

  • hdz komunjara:

    Sad će povuć to izvješće i za mjesec dana se pravit blesavi kao da je to nevažeće jer je službeno povučeno i to se ne broji

  • Marcos:

    Narod bez karaktera i duše.