Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HYPO

Granić: Ugovor sam potpisao ja, a za realizaciju je bio zadužen Sanader

Mate Granić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.04.2018.
u 14:02

Opisao je  kako je nakon toga iz Austrije stiglo pismo namjere, da bi nakon toga bio organiziran i jedan, kako ga je Granić nazvao, protokolarni sastanak s ljudima iz Hypa. Prema njegovim riječima, za provedbu cijelog tog  posla bio je zadužen Sanader, a Granić je, kako tvrdi, reagirao samo jednim prigodom

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i trenutačni posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović svjedočio je na  zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku ponovljenog suđenja Ivi Sanaderu za aferu Hypo.

USKOK Sanadera  u  tom  slučaju tereti za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, a  prema navodima optužnice, početkom 90-ih  Sanader je od Hypo  banke  uzeo  3,6  milijuna kuna provizije. U to vrijeme Hypo banka je Hrvatskoj bila voljna dati kredit za kupovinu veleposlanstava, a kako je došlo do toga posvjedočio je Granić. U potpunosti je ostao kod iskaza koje je dao tijekom prvog suđenja, a tada je kazao da je dobio pismo od Aloisa Mocka, tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova, u kojem mu je Mock
preporučio suradnju Hrvatske s malom austrijskom bankom u usponu.

-  Oni su nam bili spremni dati kredit po povoljnim uvjetima, a ja sam o svemu izvijestio dr. Franju Tuđmana koji je podržao tu ideju. Kao onog tko će operativno sve to provoditi zadužio sam svog zamjenika Ivu Sanadera. To je bilo logično jer je on živio u Austriji, a znao je i njemački - posvjedočio je Granić.

Opisao je  kako je nakon toga iz Austrije stiglo pismo namjere, da bi nakon toga bio organiziran i jedan, kako ga je Granić nazvao, protokolarni sastanak s ljudima iz Hypa. Prema njegovim riječima, za provedbu cijelog tog  posla bio je zadužen Sanader, a Granić je, kako tvrdi, reagirao samo jednim prigodom.

-  Kada mi je Sanader došao s ugovorom u njemu je pisalo da će Hrvatska pomagati Hypo banci oko širenja njihovih poslova. Meni  je  to bilo neprihvatljivo, a bilo je neprihvatljivo i Sanaderu. Kada je to ispravljeno, potpisao sam taj ugovor, a za realizaciju je bio zadužen Sanader - kazao je Granić.

Dodao je i da mu je Sanader spomenuo nekog useljenika koji im može pomoći, no tvrdi da nije rekao kako se zove.

-  Da je riječ o Eugenu Laxi, doznao sam iz medija kada je počelo ovo suđenje - kazao je Granić.

Kada  mu je predočen iskaz Wolfganga Kulterera u kojem ovaj navodi da je sastanaka između predstavnika Hypa i Granića bilo više, te da je na jednom od tih sastanaka nazočio i Laxa, Granić je kazao: - Energično to odbacujem. Sastanak i to protokolarni bio je samo jedan, a Laxu u životu nisam vidio.

Ključne riječi

Komentara 16

ST
stefj
16:34 26.04.2018.

He, he, taj Sanader nije potpisao niti jedan ugovor, sve su potpisali Kosorica, Granić i još mnogi, na kraju za sve njih plaća jedino Sanader. Ko mu je kriv što nikada nije bio član KP-a... A taj Granić, stalno ga promoviraju u medijima, a čovjek ne zna niti osnovnu matematiku. Sjetite se onog: pola meni, pola tebi, pola Bagi...

VO
vorda400
14:23 26.04.2018.

Lustracija od 91 nadalje u vezi privatizacije i ovakvih dogovora pa da vidite kako bi se vanjski dug otplatio

Avatar Ronin
Ronin
16:48 26.04.2018.

Zlatni dečki iz zločinačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije