Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA DVOJEZIČNOSTI

Gradsko vijeće Vukovara: Nema proširenja prava Srba u Vukovaru

Foto: Branimir Bradarić
1/3
26.10.2021.
u 11:46

Po riječima Mažara situacija u Vukovaru ne samo da nije napredovala nego je ona i gora nego 1998 godine kada su prvi povratnici počeli se vraćati u svoj grad

Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara donijelo je Zaključak kako stupanj međusobne snošljivosti hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne nije napredovao kako bi se prava srpske manjine mogla proširiti. Drugim riječima prema tome zaključku nisu stvoreni uvjeti za uvođenje dvojezičnosti. U svojoj izjavi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako se nisu stekli uvjeti za proširenje prava kao i da se čekaju rezultati popisa stanovništva koje će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru živi.

Napomenuo je i kako gradska uprava u svome radu ne pravi nikakve razlike u tome tko je koje nacionalnosti. Gradski vijećnik iz reda Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta istakao je kako ta politička opcija, iz više razloga, nikada neće biti za uvođenje ćirilice u Vukovar. Podsjetio je na nestale, ratne zločine, razrušen grad... Predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar podsjetio je da je HDZ bio taj koji je Ustavnom sudu podnio zahtjev za dodatno tumačenje članka 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Foto: Branimir Bradarić

Po riječima Mažara situacija u Vukovaru ne samo da nije napredovala nego je ona i gora nego 1998 godine kada su prvi povratnici počeli se vraćati u svoj grad. U isto vrijeme Srđan Milaković (DSS) rekao je kako je ključ u gradskoj upravi kao i da dvojezičnost u Vukovar nikada neće biti uvedena ako se njih pita. Istakao je kako je popis stanovništva samo instrument toga kao i da ovo pitanje pokazuje koliko se zapravo poštuju manjinska prava u Vukovaru te ukazao na niz nepoštivanja prava. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar rekao je kako je nelogično da o ovome pitanju zaključak donosi Gradsko vijeće te da bi logično bilo da odluka bude donesena u Zagrebu.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo pozvao političke predstavnike da međusobno razgovaraju i donesu najbolju odluku u korist svih građana. Podsjetio je na odvojene učenike u vrtićima i školama kazavši kako djecu, radi budućnosti grada i boljeg međusobnog razumijevanja, treba spojiti da zajedno uče i odrastaju i uče jedni o drugima. Rekao je i kako on ne bi imao ništa protiv da njegovo unuče uči ćirilicu na dodatnoj nastavi.

 

Komentara 16

RE
Regica
12:13 26.10.2021.

Treba stavit velike table na kojima ce pisat latinicom velikim slovima a ispod malo manjim slovima na mađarskom,njemackom,srbijanskom,arapskom,kineskom,japanskom,aboriđanskom,hebrejskom......jeziku I problem rijesen.

DU
Deleted user
14:57 26.10.2021.

Svoje hijeroglife si možete, znate i sami kam, i to samo u komši landu. Ekipica na gumbu.

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
14:44 26.10.2021.

‘ Rekao je i kako on ne bi imao ništa protiv da njegovo unuče uči ćirilicu na dodatnoj nastavi’. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije