Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠENJE

Gradovi i općine sami će odrediti 'zone bez dima'

pljuga
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
23.02.2016.
u 19:22

Ovaj proizvod sadrži nikotin koji izaziva snažnu ovisnost, pisat će na pakiranju elektroničkih cigareta, a ograničit će se i miligrami nikotina po tekućinama

Prestanite pušiti – ostanite živi radi onih koji su vam bliski, jedna je od mogućih kombinacija upozorenja, uz fotografiju majke s malim djetetom uz lijes muškarca, koje će pušače od svibnja dočekati na kutijama cigareta.

Kutije će biti s najmanje 20 komada cigareta koje će po komadu imati najviše deset miligrama katrana, jedan miligram nikotina i deset miligrama ugljikova monoksida, kako propisuje prijedlog Zakona.

“Smoke free” za turizam

Šokantne fotografije posljedica pušenja, kako se već objavljivalo, dio su usklađivanja zakonske regulative s europskim direktivama, a u tijeku je još tjedan dana javnog savjetovanja o tom zakonskom prijedlogu.

Izuzev upozorenja i fotografija koje će pokrivati kutije cigareta njime je, među ostalim, dana i mogućnost lokalnim jedinicama odnosno gradovima i općinama da samostalno odrede režim zabrane pušenja na javnim prostorima kojima upravljaju. Imajući u vidu da je Hrvatska turistička zemlja, otvara se mogućnost promidžbe takvih područja kao “smoke free” zona – stoji u prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Na sedmom mjestu u Europi

Na pakiranjima elektroničkih cigareta pak pisat će “Ovaj proizvod sadrži nikotin koji izaziva snažnu ovisnost”, a tekućina e-cigareta ne smije sadržavati više od 20 miligrama nikotina.

Upravo zbog zdravstvenih upozorenja poput spomenutih u prosjeku je četvrtina pušača u Hrvatskoj počela razmišljati o odvikavanju, pokazali su rezultati posljednjeg istraživanja o ovisnosti o pušenju.

Isto istraživanje, provedeno na starijima od 15 godina, pokazalo je da je u Hrvatskoj 31,1 posto pušača, po čemu je na sedmom mjestu u Europi.

Na prvom je mjestu pak prema broju žena ovisnih o duhanu s njih 27,1 posto. Pušenje je uzrok čak 18 posto svih smrti u Hrvatskoj odnosno godišnje više od devet tisuća umrlih, dok zdravstveni sustav, kako je objavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, liječenje kao posljedica pušenja košta milijardu i pol kuna.

>> 10 milijuna ljudi umirat će godišnje zbog posljedica pušenja

>> Stravične slike upozorenja: Nova pakiranja pojavit će se 20. svibnja

Komentara 10

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
21:06 23.02.2016.

Kada će zone bez alkohola i pijanaca?

LA
LANA555
21:35 23.02.2016.

Ma daj te molim vas.Kolko ih ima kaj ne puse pa riknu.Da nebi jos prestala pusit .Ako se tolko brinete za zdravlje grazana i doktori oda nemojte ih radit i prodavati.Al to vam je dobra lova .Ja bum pusila i dalje normalno cigarete

AN
anonimus00
20:09 23.02.2016.

biti ce isto kao i s ugostiteljskim objektima.pusi se u svakom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije